Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

10 νέα έργα 4 δισ. ευρώ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Ταμείο Ανάκαμψης

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Με ταχείς ρυθμούς θα προχωρήσει η ενεργοποίηση μεγάλων επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, με το επόμενο πακέτο έργων που έρχεται να προστεθεί το φθινόπωρο να ξεπερνά σε προϋπολογισμό τα 4 δισ. ευρώ.

Μετά το πακέτο των πρώτων 12 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα και μετά από μια διαβούλευση περίπου δύο μηνών με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, πατάει πλέον το γκάζι για να πετύχει το στόχο να έχει ολοκληρώσει τις μεγάλες επενδύσεις του προγράμματος μέχρι και το καλοκαίρι του 2025.

Σε αυτή τη χρονική φάση, τα πράγματα για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τρέχουν σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να εξασφαλιστούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Σε μια προσπάθεια να προετοιμαστούν οι ιδιωτικές επενδύσεις αυτόν τον καιρό, το υπουργείο Οικονομικών τρέχει για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους από τον ιδιωτικό τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις με την ΕΤΕπ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) για να συμμετέχουν με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα κυρίως στο κομμάτι των μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων. Το επόμενο διάστημα θα υπογραφούν αντίστοιχες συμβάσεις και με τις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να συνεισφέρουν άλλα 7 δισ. ευρώ χρηματοδότησης σε μικρότερης κλίμακας ιδιωτικές επενδύσεις.

Παράλληλα, γίνεται προγραμματισμός για την εκπλήρωση των τριών πρώτων διαρθρωτικών ορόσημων για να εξασφαλιστεί η απορρόφηση πόρων 3,5 δισ. ευρώ, πέραν των 4 δισ. ευρώ της προκαταβολής, η οποία θα ληφθεί στο σύνολό της ή κατά ένα μέρος μέσα στον Αύγουστο. Το πιο σημαντικό κομμάτι, όμως, είναι αυτό της προετοιμασίας των μεγάλων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων του προγράμματος, η οποία θα κρίνει την ορθή υλοποίησή του και, τελικά, την απορρόφηση του συνόλου των 30,5 δισ. που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα.

Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται και το πακέτο του φθινοπώρου, που περιλαμβάνει ώριμα έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4 δισ. που μπορούν να προχωρήσουν άμεσα σε υλοποίηση.

Μπαίνουν σε… τροχιά υλοποίησης

Η λίστα με τις επενδύσεις του φθινοπώρου περιλαμβάνει:

1 Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που μπαίνει σε εφαρμογή στα τέλη του επόμενου μήνα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ: Το γνωστό μέχρι σήμερα «Εξοικονομώ» θα αλλάξει λίγο τα κριτήρια αξιολόγησης και θα περιλάβει για πρώτη φορά, εκτός από τα αστικά, τα ακίνητα του Δημοσίου και τα εμπορικά ακίνητα. Από τον συνολικό προϋπολογισμό το 1 δισ. ευρώ θα δοθεί για τα αστικά ακίνητα, 450 εκατ. ευρώ θα δοθούν για αναβάθμιση σε εμπορικά ακίνητα και άλλα 200 εκατ. ευρώ για τα ακίνητα του Δημοσίου. Ειδικά για το Δημόσιο οι φορείς (π.χ. ΟΤΑ) οι οποίοι θα θελήσουν να προχωρήσουν σε αναβάθμιση των κτιρίων και των υποδομών τους θα πρέπει να ζητήσουν και τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα.

2 Η μεταρρύθμιση στα προγράμματα ενεργητικής και παθητικής απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 641 εκατ. ευρώ, μπαίνει σε φάση υλοποίησης από το φθινόπωρο. Ειδικότερα, η μεταρρύθμιση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης (ALMP) ανασχεδιάζει το χαρτοφυλάκιο των ενεργών πολιτικών και προωθεί, ταυτόχρονα, σημαντικές επενδύσεις σε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για ανέργους, καθώς και ειδικά προγράμματα απασχόλησης για περιοχές μετάβασης (απολιγνιτοποίησης), περιοχές με προβλήματα αποβιομηχάνισης και περιοχές με μεγάλα ποσοστά εποχικής απασχόλησης. Ο προϋπολογισμός είναι 479 εκατ. ευρώ.

Αντιστοίχως, η μεταρρύθμιση των παθητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας αποσκοπεί στη βελτίωση της κάλυψης και της δίκαιης κατανομής των παροχών ανεργίας. Στόχος η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας και η προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Ο επιμέρους προϋπολογισμός είναι 162 εκατ. ευρώ.

3 Η δράση των αναδασώσεων 165.000 στρεμμάτων σε περιαστικές περιοχές, προϋπολογισμού 224 εκατ. ευρώ: Το πρόγραμμα αφορά τη φύτευση 30 εκατομμυρίων δέντρων από ελληνικούς σπόρους υλοποιώντας το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 200 εκατ. Με τα επιπλέον 20 εκατ. ευρώ θα θωρακιστεί με αντιπυρικά έργα η Πάρνηθα, συνδέοντας το βουνό με το υπό ανάπλαση πρώην βασιλικό Κτήμα Τατοΐου μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου μονοπατιών.

4 Η δράση για τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, με προϋπολογισμό 260 εκατ. ευρώ: Ο στόχος είναι να ενισχύσει την ανάπτυξη και στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, με παρεμβάσεις για τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας (αξιοποίηση ιαματικών πηγών), τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον καταδυτικό τουρισμό, την προσβασιμότητα στις παραλίες.

5 Το πρόγραμμα για την ενίσχυση αγροτοδιατροφικού τομέα, με προϋπολογισμό 520 εκατ. ευρώ: Το πρόγραμμα θα προωθεί την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και τη γεωργία ακριβείας, έμφαση στη συγχρηματοδότηση (μέσος όρος συγχρηματοδότησης 50%) και πρόταξη των συνεργασιών τόσο οριζόντιων (σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα) όσο και κάθετων που αφορούν clusters που μπορούν να συνδυάζουν επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Περιλαμβάνεται εδώ και η συμβολαιακή γεωργία. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 520 εκατ. ευρώ.

6 Ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων, με προϋπολογισμό 375 εκατ. ευρώ: Ενισχύεται με επιδοτήσεις ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και την ανταγωνιστικότητά τους ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου (διαχείριση εγγράφων, έργων κ.λπ.), digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ., με κριτήρια διασποράς της ενίσχυσης και έμφαση στην κάλυψη και των μικρότερων επιχειρήσεων.

7 Ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών: Σε αυτή τη φάση αφορά την τοποθέτηση δικτύου έξυπνων φορτιστών σε ολόκληρη την Ελλάδα (αεροδρόμια, εθνικές οδοί, σταθμοί εξυπηρέτησης οχημάτων, πρατήρια καυσίμων κ.λπ.). Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και θα προχωρήσει μόλις ολοκληρωθεί σχετικό θεσμικό πλαίσιο τους επόμενους μήνες.

8 Η συνέχιση του προγράμματος ψηφιοποίησης της Εκπαίδευσης, με συνολικό προϋπολογισμό 364 εκατ. ευρώ: Μετά το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα», δηλαδή το voucher των 200 ευρώ που δίνεται σε μαθητές και φοιτητές για την αγορά εξοπλισμού τηλεκπαίδευσης με προϋπολογισμό 112 εκατ. ευρώ, έρχονται και οι υπόλοιπες δράσεις, που αφορούν:

* Ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού και περιεχομένου.

* Ψηφιακές υποδομές σε όλες τις τάξεις για διαδραστικό ψηφιακό μάθημα και αντίστοιχος αναβαθμισμένος εξοπλισμός στα εργαστήρια.

* Robotics, STEM εργαλεία και εξοπλισμός για το σύνολο των σχολικών μονάδων.

* Ψηφιακά και τεχνολογικά εργαλεία για μαθητές με αναπηρία και ειδικές ανάγκες μάθησης.

* Επανακατάρτιση των εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες και εργαλεία που ενσωματώνονται στην Εκπαίδευση.

* Ψηφιακές υπηρεσίες στα σχολεία (e-school).

* Επαγγελματικός προσανατολισμός με ψηφιακά εργαλεία (περιλαμβάνονται και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης).

* Ψηφιακά εργαλεία για τα πανεπιστήμια.

9 Η δράση των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων των νησιών του Αιγαίου με τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ενδοχώρας, με συνολικό προϋπολογισμό 89 εκατ. ευρώ: Το πρόγραμμα συνδυάζεται με την ενίσχυση των επενδύσεων για ΑΠΕ στα νησιά και των σταθμών αποθήκευσης που θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια.

10 Η δράση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους (προϋπολογισμός 1,3 δισ.): Με βάση το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα κινητοποιηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ στα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Δικαιοσύνης, στην οριζόντια και στην κάθετη δομή του στενού δημοσίου τομέα. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο και παράλληλα το πιο ανοιχτό πρόγραμμα με εκατοντάδες μεγάλα και μικρότερα έργα που θα υλοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ταμείο Ανάκαμψης: Ανοίγει η… ευρω-στρόφιγγα των 750 δισ. ευρώ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΟΣΕ: Παράδοξα, αλλά και επενδύσεις!

Ορεινός τουρισμός, οικοτουρισμός και οινοτουρισμός σε φάση ανάπτυξης – Το σχέδιο

Επιχειρηματίες ετών… 30: Τέσσερις νέοι μιλούν στον «Ε.Τ.» για το μέλλον και την ανάπτυξη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ταμείο Ανάκαμψης: 13+25 ορόσημα ξεκλειδώνουν δύο υποδόσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στην αγορά τα €32,3 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης – Πού και πώς θα δοθούν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

20 δισ. ευρώ αντλήθηκαν στην έκδοση ομολόγου για χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Στον… δρόμο της ανάκαμψης: Ξεμπλοκάρονται αποκρατικοποιήσεις, προωθούνται ιδιωτικές επενδύσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Πράσινο φως» στο ελληνικό σχέδιο για το Tαμείο Aνάκαμψης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom