Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ορεινός τουρισμός, οικοτουρισμός και οινοτουρισμός σε φάση ανάπτυξης – Το σχέδιο

Ορεινός τουρισμός, οικοτουρισμός και οινοτουρισμός σε φάση ανάπτυξης

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Ποιοτικές πινελιές στον καμβά διαμόρφωσης του τουριστικού προϊόντος με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου οδικού χάρτη για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Το υπουργείο Τουρισμού δίνει τα ρέστα του για την ανάπτυξη του ορεινού και οινικού τουρισμού.

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, η αρμόδια για τις ειδικές μορφές τουρισμού υφυπουργός κα Σοφία Ζαχαράκη προγραμματίζει την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ορεινού και χειμερινού τουρισμού με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των μοναδικών σε ομορφιά περιοχών της Ελλάδας.

Προτεραιότητα

«Παρότι βρισκόμαστε σε μία κατά κύριο λόγο ορεινή χώρα, την 3η κατά σειρά στην Ευρώπη, προικισμένη με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος αλλά και πλούσια λαογραφία, το ελληνικό βουνό και οι δυνατότητές του παραμένουν, δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες και ανεξερεύνητες. Προτεραιότητα του υπουργείου Τουρισμού και δική μου προσωπικά είναι η ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για τον ορεινό τουρισμό στην χώρα μας. Ηδη στο υπουργείο επίκειται η συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας για την επεξεργασία της και την υποβολή στοχευμένων προτάσεων. Παράλληλα, θέτουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου προκειμένου το συγκριτικό πλεονέκτημα της ορεινής ηπειρωτικής χώρας μας να θωρακισθεί και αναδειχθεί ακόμη περισσότερο με υποδομές σύγχρονες και ασφαλείς».

Οι μοναδικές εμπειρίες που μπορεί να έχει ένας ταξιδιώτης στους ορεινούς προορισμούς είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής που συζητήθηκε ήδη στην πρώτη διά ζώσης συνάντηση της ένωσης ξενοδόχων ορεινών προορισμών στην οποία συμμετείχε η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη πριν λίγες ημέρες στα Ιωάννινα.

Το υπουργείο Τουρισμού και η αρμόδια υφυπουργός θα συστήσουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες ομάδα εργασίας για τον σκοπό αυτό η οποία θα αποτυπώσει με μεγαλύτερη σαφήνεια προτάσεις για την ανάδειξη, τη σύνδεση και σύνθεση του τουριστικού προϊόντος των περιοχών αυτών, την καταγραφή των χρηματοδοτικών εργαλείων της νέας προγραμματικής περιόδου αλλά και την πρόταση για πιθανές νομοθετικές παρεμβάσεις ή διοικητικές πράξεις που χρειάζονται για την διευκόλυνση της υλοποίησης της στρατηγικής. Σημαντική θα είναι και συνδρομή της καμπάνιας του ΕΟΤ που φέτος θα διαρκέσει πολύ παραπάνω από το σύνηθες δίμηνο φτάνοντας στους έξι μήνες ενισχύοντας έτσι το σύνολο των προορισμών στην Ελλάδα πέρα από το συνήθεις καλοκαιρινούς προορισμούς που συνδέονται με ήλιο και θάλασσα.

»Ταμείο Ανάκαμψης

Ενα πολύ σημαντικό εργαλείο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Το υπουργείο έχει ήδη καταρτίσει προτάσεις ύψους 46 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί για την αναβάθμιση υποδομών σε ορεινά καταφύγια, τεσσάρων χιονοδρομικών κέντρων και μονοπατιών.

»Συνεργασία για τον οικοτουρισμό

Πρόσφατα μάλιστα η υφυπουργός τουρισμού ανακοίνωσε από το Πάπιγκο τη συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον υφυπουργό κ. Γιώργο Αμυρά για την εκπόνηση μελέτης από την diaΝΕΟsis για τον Οικοτουρισμό και την ακόλουθη εκπόνηση στρατηγικής από κοινή ομάδα εργασίας των δύο υπουργείων και αρμοδίων φορέων με στόχο την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και ορθολογική αξιοποίηση του φυσικού και ιστορικού πλούτου προστατευόμενων περιοχών, με σεβασμό προς το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάπτυξη Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις Περιοχές του Δικτύου Natura μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Τουρισμού καθώς και του ΟΦΥΠΕΚΑ καθώς και τους Οργανισμού Ερευνας και Ανάπτυξης «ΔιαΝΕΟσις».

»Ο ρόλος της εκπαίδευσης

Απαραίτητο εργαλείο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την καλύτερη αξιοποίησή του και για τις δραστηριότητες που συνδέονται με το βουνό είναι η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η επιμόρφωση. Γι’ αυτό και στον νέο κανονισμό για τις σχολές ξεναγών του Τουρισμού που πρόσφατα υπέγραψε η υπουργός υπάρχει δυνατότητα για εμπλουτισμό των μαθημάτων των σχολών με θέματα ειδικών μορφών τουρισμού συμπεριλαμβανομένου και του ορεινού τουρισμού. Οι ειδικές μορφές τουρισμού θα περιλαμβάνονται στις παρεχόμενες θεματικές ενότητες του προγράμματος επιμόρφωσης που η υφυπουργός ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης με σκοπό την αναβάθμιση νέων δεξιοτήτων για 20.000 ανέργους και εποχικά εργαζόμενους.

Στόχος είναι να μελετηθεί και η λειτουργία θεματικών ΙΕΚ όπως έχει ήδη θεσμοθετηθεί και για τα δημόσια ΙΕΚ του υπουργείου Παιδείας.

Πρωτοβουλίες για οινοτουρισμό να… τον πιεις στο ποτήρι!

Τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του οινοτουρισμού στη χώρα, χτίζοντας πάνω στην μακρά ελληνική οινική παράδοση, αλλά και στις ήδη πολυάριθμες επιλογές και αυθεντικές εμπειρίες που προσφέρουν τα ελληνικά επισκέψιμα οινοποιεία ανέδειξε ημερίδα με θέμα: «Ελληνικός οινοτουρισμός: Στρατηγικές και προοπτικές για τη μετά Covid εποχή» που διοργανώθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στη Σαντορίνη. Κατά την διάρκεια της ημερίδας, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για τον οινοτουρισμό.

Οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν:

  • Τη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής πύλης για τον ελληνικό οινοτουρισμό, η οποία θα παρουσιαστεί στο σύνολό της το αμέσως επόμενο διάστημα.
  • Τη διεξαγωγή έρευνας από το υπουργείο για το Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου, τα πορίσματα της οποίας θα αξιοποιηθούν για την αναβάθμιση του Σήματος.
  • Την συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Οινοτουρισμού με σκοπό την επίτευξη των μέγιστων δυνατών συνεργειών μεταξύ όλων των παραγόντων του Ελληνικού οινοτουρισμού για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του.
  • Την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας και εξωστρέφειας του Ελληνικού οινοτουρισμού, με ένταση της συνεργασίας με διεθνείς εταίρους.
  • Την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την επένδυση στις υποδομές και στην προβολή του αγροτουρισμού και γαστρονομικού τουρισμού, βάσει των ήδη κατατεθειμένων και εγκεκριμένων προτάσεων του υπουργείου.

Οδοιπορικό

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση αποτελεί την αρχή ενός οδοιπορικού για την ανάδειξη του ελληνικού οινοτουρισμού που θα συνεχιστεί σε σειρά οινοπαραγωγικών περιοχών της χώρας, με επόμενη στάση τη Δυτική Μακεδονία. Η ημερίδα περιλάμβανε εισηγήσεις από την Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Βίκυ Λοΐζου, τον αν. Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Ζήκο, τον δήμαρχο Θήρας κ. Σιγάλα, ενώ εξειδικευμένη τοποθέτηση έγινε και από τον κ. José Antonio Vidal, του Παγκόσμιου Οργανισμού Οινοτουρισμού (GWTO).

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Καλά νέα για την οικονομία που μπορούν να γίνουν καλύτερα

Kon

SZ: Η Ελλάδα δεκαπλασίασε τα έσοδα από τον τουρισμό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τουρισμός: Αύξηση 146.8% στις πτήσεις εξωτερικού τον Ιούλιο

Λάμπρος Κατσαρός

Ο τουρισμός και ο κορονοϊός

Kon

Ύμνοι των «Financial Times»: «Νικήτρια» η Ελλάδα στην ανάκαμψη του τουρισμού

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανεμβολίαστοι σε τουρισμό και εστίαση: Πόσα και τι είδους test πρέπει να κάνουν την εβδομάδα και ποιοι θα τα πληρώνουν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τουρισμός: Αυξάνονται οι κρατήσεις, χαμηλά οι πληρότητες ακόμη – Τι λένε στον Ε.Τ. οι πρόεδροι των Ξενοδοχειακών Ενώσεων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανεβάζει… στροφές ο τουρισμός: «Άλμα» των ταξιδιωτικών εισπράξεων τον Μάιο – Αναλυτικά στοιχεία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

10 νέα έργα 4 δισ. ευρώ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Kon