Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο εμβληματικά έργα αλλάζουν την Αττική

Υποδομές: Δύο εμβληματικά έργα αλλάζουν την Αττική

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για 2 έργα πνοής που θα αλλάξουν το κάδρο των υποδομών και της εξυπηρέτησης του πολίτη στην Αττική. Πρόκειται για εμβληματικά δημόσια έργα που ήδη εισέρχονται σε τροχιά υλοποίησης.

Ο λόγος για την πρώτη επέκταση της Αττικής Οδού, που είναι η διάνοιξη της Λ. Κύμης και η επέκτασή της μέχρι την Εθνική Οδό, έργο που θα δημοπρατηθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το δεύτερο έργο είναι η γραμμή 4 του μετρό, που θα ολοκληρωθεί εντός οκταετίας και στο οποίο ξεκίνησαν οι πρόδρομες εργασίες. Αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην Ευρώπη τούτη την περίοδο, μέσω του οποίου πολυπληθείς περιοχές της πρωτεύουσας βγαίνουν από τη συγκοινωνιακή απομόνωση και παράλληλα αναβαθμίζονται περιουσίες.

Αποσυμφόρηση

Το α’ τμήμα της γραμμής 4 «Αλσος Βεΐκου – Γουδή» έχει σχεδιαστεί με σκοπό να εξυπηρετήσει πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, του κέντρου της Αθήνας με την κατασκευή τεσσάρων νέων σταθμών (Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, «Ευαγγελισμός»), να αποσυμφορήσει υφιστάμενους κεντρικούς σταθμούς μετρό από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού, να εξυπηρετήσει πολλά σημαντικά κτίρια και εγκαταστάσεις, όπως τα νοσοκομεία, τα Δικαστήρια, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το υπουργείο Πολιτισμού, τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, το Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Κουμπάρη), το Βρετανικό Συμβούλιο, την Πανεπιστημιούπολη, καθώς και να αυξήσει τη δικτύωση των υφιστάμενων γραμμών μετρό με δύο σταθμούς ανταπόκρισης (Πανεπιστήμιο/Ακαδημία, «Ευαγγελισμός»).

Εχει μήκος περίπου 13 χλμ., εκτείνεται από την περιοχή του Αλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι έως το Γουδή στο Φρέαρ TBM Κατεχάκη, υπάγεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αθήνας, Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου και περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς, με τα φρέατα αερισμού τους, που είναι οι εξής: Αλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, «Ευαγγελισμός», Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδή.

Οπως σημειώνει ο γ.γ. Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης: «Με τη νέα γραμμή 4, οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά με ταχύτητα, ασφάλεια αλλά και τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Στην πραγματικότητα, δίνει τη δυνατότητα σε πάνω από 300.000 συμπολίτες μας να αφήσουν το αυτοκίνητο και να αποσυμφορήσουν τους δρόμους, να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μετακινήσεων και την ποιότητα της ζωής μας συνολικά».

Με κρατικά κονδύλια

Ο οδικός άξονας «Η διάνοιξη της Λ. Κύμης και η επέκτασή της μέχρι την Εθνική Οδό» θα κατασκευαστεί με κρατικά κονδύλια, καθώς το έργο αποσυνδέθηκε από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης. Δεδομένου ότι πρόκειται να δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σημαίνει ότι στο τμήμα αυτό δεν πρόκειται να τοποθετηθούν διόδια.

Ευσύνοπτα διαπιστώνει κάποιος ότι ο περί ου ο λόγος οδικός άξονας θα αποσυμφορήσει τον κόμβο Μεταμόρφωσης της Αττικής Οδού, όπου ταλαιπωρούνται καθημερινά χιλιάδες οδηγοί. Υπολογίζεται ότι χιλιάδες αυτοκίνητα καθημερινά θα χρησιμοποιούν την επέκταση της Λ. Κύμης. Μάλιστα, ο γ.γ. Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ανακοίνωσε ότι «θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2021 το οδικό έργο της Λεωφόρου Κύμης μέσω ΠΑΘΕ, όπου θα εξυπηρετούνται 30.000-35.000 οχήματα, ένα έργο για το οποίο ακούμε εδώ και 20 χρόνια».

Το κόστος του έργου εκτιμάται σε 300 εκατ. ευρώ. Η επέκταση θα ξεκινάει από τον κόμβο της Αττικής Οδού και θα καταλήγει μετά 3,8 χλμ. στην Εθνική Οδό, στον κόμβο Καλυφτάκη (Κάτω Κηφισιά). Περιλαμβάνει:

» Την επέκταση που θα ξεκινάει από τον κόμβο της Αττικής Οδού και θα καταλήγει στον κόμβο Καλυφτάκη στην Κάτω Κηφισιά.

» Μία σήραγγα υπόγειας εξόρυξης μήκους 1.260 μέτρων και μία σήραγγα 1.160 μέτρων, με ανοιχτή εκσκαφή τύπου Cut & Cover.

Προτεραιότητα

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και για αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε η απεμπλοκή της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης από την ευρύτερη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, την οποία χειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή, το έργο έγινε δημόσιο και όχι μέρος της παραχώρησης. Ετσι, η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης θα μπορέσει να δημοπρατηθεί εντός του 2021, ενώ η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού λήγει το 2024.

Ο κ. Καραμανλής έχει κάνει λόγο για ένα «έργο πνοής», το οποίο θα αναβαθμίσει τη Βόρεια Αθήνα και θα αναμορφώσει ολόκληρη τη Βορειο-Ανατολική Αττική, θα αποσυμφορήσει την ήδη βεβαρημένη κυκλοφορία εντός του Λεκανοπεδίου, αλλά θα δώσει και μια λύση στο θέμα της κυκλοφορίας του Κόμβου Μεταμόρφωσης.

Το υπουργείο υποδομών και Μεταφορών (έχει ξεκινήσει την προετοιμασία του διαγωνισμού με την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου που θα βοηθήσει τις υπηρεσίες μέχρι και στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης) εμπεριέχει το έργο της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης τόσο στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών (ΕΣΣΜ) όσο και, κυρίως, στον σχεδιασμό για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Η γραμμή 4 σε αριθμούς

15 νέοι υπόγειοι σταθμοί • 13 χλμ. το μήκος της γραμμής 4 • 4 δήμοι θα φιλοξενούν τη νέα γραμμή • 340.000 επιβάτες θα εξυπηρετούνται ημερησίως • 5.000 – 10.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή • 53.000 λιγότερα Ι.Χ. θα κυκλοφορούν στους δρόμους • 318 λιγότεροι τόνοι διοξειδίου του άνθρακα θα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα καθημερινά • 20 νέοι αυτόματοι συρμοί χωρίς οδηγό

Οι αποστάσεις μηδενίζονται

8,5 λεπτά Αλσος Βεΐκου – Ακαδημίας • 14 λεπτά Αλσος Βεΐκου – Πανεπιστημιούπολη • 12,5 λεπτά Αλσος Βεΐκου – Καισαριανή • 5 λεπτά Αλσος Βεΐκου – Δικαστήρια • 12 λεπτά Γουδή – Δικαστήρια • 7 λεπτά Εξάρχεια – Πανεπιστημιούπολη • 17 λεπτά Αλσος Βεΐκου – Γουδή

Από την  έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: 721 κρούσματα στην Αττική, 602 στη Θεσσαλονίκη, πάνω από 500 στη Θεσσαλία – Ο χάρτης της διασποράς

Λάμπρος Κατσαρός

Στυλιανίδης για «Μπάλλο»: Υπήρχε εκτίμηση για 300 νεκρούς στην Αθήνα αν δεν κλείναμε τον Κηφισό και επιβεβαιωνόντουσαν οι προβλέψεις της ΕΜΥ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πλημμύρες: 132 νεκροί στην Ελλάδα και 38 μόνο στην Αττική σε 20 χρόνια

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Λύματα: Αύξηση 176% στο Βόλο, 50% στην Αλεξανδρούπολη και 30% στη Λάρισα – Τι γίνεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: 496 κρούσματα στην Αττική, 423 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μπάλλος: Έκλεισαν Πειραιώς και περιφερειακή Αιγάλεω λόγω πλημμύρας – Πού βρέχει τώρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΗΠΑ: Για 4 μεγάλες, κακόβουλες κυβερνοεπιθέσεις μίλησαν οι Αρχές

Μαρίνα Μπενέκου

Μπάλλος: Άνοιξαν πάλι οι ουρανοί στην Αττική – Σε συναγερμό οι Αρχές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Μπάλλος»: Κλειστές οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom