Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είναι οριστικό: Επεσαν οι υπογραφές μεταξύ Lamda Development – TAIΠΕΔ για το Ελληνικό

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι υπογραφές για το Ελληνικό είναι γεγονός, καθώς σήμερα πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στην Lamda Development, με την εταιρεία να καταβάλει την πρώτη δόση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, του τιμήματος 915 εκατ. ευρώ, όπως την εγγυητική επιστολή 347 εκατ. ευρώ.

Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, που εκπροσωπεί το Δημόσιο και της Lamda Development στην οποία έχει παραχωρηθεί η έκταση για 99 χρόνια. Το σημερινό οικονομικό κλείσιμο του deal επιτρέπει στην εταιρεία να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα.

Ετσι, ξεκινούν τον Ιούλιο οι πρώτοι διαγωνισμοί για την υλοποίηση έργων υποδομής συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ από τα οποία τα μισά θα βγουν στην αγορά φέτος και το 2022. Στην καρδιά του έργου βρίσκονται και τα κτιριακά έργα και γι’ αυτό η Lamda δίνει έμφαση στην ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Για τον σκοπό αυτό, η εταιρία θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή παρουσίαση στις 7 Ιουλίου για τα αρχιτεκτονικά σχέδια του πρώτου ουρανοξύστη στην Ελλάδα, του Marina Tower που θα είναι κι ένας από τους μεγαλύτερους πράσινους ουρανοξύστες στον κόσμο. Η δεύτερη διαδικτυακή παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουλίου και θα αφορά στον σχεδιασμό της ανάπτυξης του παράκτιου μετώπου και στα αρχιτεκτονικά σχέδια της Marina Galleria στον Άγιο Κοσμά.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα ακολουθεί σειρά αντίστοιχων παρουσιάσεων για τις οικιστικές αναπτύξεις παράκτιου μετώπου, τις ξενοδοχειακές αναπτύξεις παράκτιου μετώπου, το σύγχρονο πάρκο αθλητικών εγκαταστάσεων, το εμπορικό κέντρο Λεωφ. Βουλιαγμένης, τον πύργος πολλαπλών χρήσεων Λεωφ. Βουλιαγμένης, το Μητροπολιτικό Πάρκο κτλ.

Σκοπός της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια είναι οι συνεργασίες με τους κορυφαίους στον κλάδο τους παίκτες. Έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες με κορυφαίους ελληνικούς ομίλους, όπως η TΕΜΕΣ και η Fourlis και αναμένεται τους επόμενους μήνες να ανακοινωθούν συμφωνίες σε τομείς, όπως ο αθλητισμός (250 στρέμματα αθλητικών εγκαταστάσεων με στόχο μεταξύ άλλων τη δημιουργία ακαδημιών αθλητισμού), η εκπαίδευση (η εταιρεία είναι σε συζητήσεις με τα καλύτερα εκπαιδευτήρια στην Ελλάδα, αλλά και με ιδρύματα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση), η υγεία και ευεξία.

Η σχετική ανακοίνωση

Μία από τις πλέον εμβληματικές αξιοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας ολοκληρώνεται σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία – μέλος του Υπερταμείου, με την υπογραφή από το Ταμείο και την HELLINIKON GLOBAL I S.A., θυγατρική της Lamda Development, του Ιδιωτικού Συμφωνητικού Μεταβίβασης Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.».

Την μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» υπέγραψαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου του Αγίου Κοσμά και την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης.

Η υπογραφή έγινε παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), κ. Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη.

Το ΤΑΙΠΕΔ εισέπραξε το ποσό των 300 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση από το τίμημα των συνολικά 915 εκατ. ευρώ και επιπλέον, παρέλαβε την εγγυητική επιστολή πιστούμενου τιμήματος μέγιστου ποσού 347.191.349 ευρώ.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε: «Απαιτήθηκαν σχεδόν δέκα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Ελληνικού το 2012 μέχρι και τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε. Η σημερινή υπογραφή σφραγίζει την υλοποίηση μιας εμβληματικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας επένδυσης, η οποία προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ και δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας με πολλασιαστικά οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, την τοπική και ευρύτερη οικονομία και κοινωνία. Η Αττική τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για την άοκνη προσπάθεια και αφοσίωση που επέδειξαν, τους νομικούς και τεχνικοοικονομικούς συμβούλους μας, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό έργο».

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Μαρίνα Καλαμαριάς: Προκρίθηκαν και οι έξι «μνηστήρες» στη φάση των δεσμευτικών προσφορών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΤΑΙΠΕΔ: Η ITALGAS SpA ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Lamda Development: Το έργο του Ελληνικού αναπτύσσεται με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σειράς αντιπλημμυρικών έργων

Σήμα επανεκκίνησης και στις αποκρατικοποιήσεις

Kon

Lamda Development: Τα σχέδια της Marina Galleria και η παρουσίαση του παράκτιου μετώπου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Lamda Development: Δείτε live την παρουσίαση για τη νέα Marina Galleria και το παραλιακό μέτωπο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Lamda Development: Σήμερα παρουσιάζεται η νέα Marina Galleria και το παραλιακό μέτωπο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Lamda Development: Την Τρίτη παρουσιάζεται νέα Marina Galleria και το παραλιακό μέτωπο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ελληνικό: Ρεκόρ προπωλήσεων κατοικιών και οικοπέδων πριν ξεκινήσουν τα έργα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom