Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είδες η ΔΕΗ; Ολοταχώς για κέρδη 1,1 δισ. ευρώ

ΔΕΗ: Γενναία μείωση στα τιμολόγια – Ποιους αφορά

Μαρίνα Ξυπνητού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο ενεργειακός μετασχηματισμός της ΔΕΗ, με την Επιχείρηση να θέτει ολοένα και πιο υψηλούς στόχους. Μεταξύ αυτών, το 2023 να είναι τα λειτουργικά της κέρδη στο 1,1 δισ. ευρώ.

«Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ήδη πετύχει ένα σημαντικό μέρος των στόχων ώστε η εταιρία να καταστεί οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη και ψηφιακή», σημείωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής Τακτικής Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης.

Οπως προκύπτει, έχει ήδη πετύχει το 80% του στόχου που έχει θέσει για τη λειτουργική της κερδοφορία σε επαναλαμβανόμενη βάση, σύμφωνα με τον οποίο το EBITDA θα διαμορφωθεί στο 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2023, από 900 εκατ. περίπου το 2020.

Στροφή…

Παράλληλα, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι προχωρά κανονικά το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης, καθώς έχει ήδη αποσυρθεί καθαρή ισχύς 1,1 GW το 2020 και το 2021, ενώ έχει προγραμματιστεί η απόσυρση για ακόμη 0,24 GW εντός του έτους.

Για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, ο πρόεδρος ανέφερε ότι ήδη υλοποιείται το μεγάλο φ/β 230 MW στην Πτολεμαΐδα, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση project finance ενώ προχωρά και το έργο των 50 MW στη Μεγαλόπολη με την επιλογή του αναδόχου. «Η ΔΕΗ διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα και έχει εξασφαλιστεί η υλοποίηση σχεδόν του 1GW από το στόχο του 1,5 GW μέχρι το 2023. Παράλληλα, εντός του 2021 αναμένεται να ληφθούν άδειες για ακόμη 600 MW φωτοβολταϊκών και πλωτών φωτοβολταϊκών, ενώ αναπτύσσονται έργα αποθήκευσης για χωρητικότητα 1 GW με δυνατότητα αποθήκευσης έως 3 GW», τόνισε.

Σχετικά με το επενδυτικό πρόγραμμα, το 2020 έφτασε στα 376 εκατ. ευρώ λόγω μείωσης των επενδύσεων στην παραγωγή (το 2019 παρελήφθη ο βασικός εξοπλισμός για τη μονάδα της Πτολεμαΐδας) ενώ αυξήθηκαν κατά 25 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις στη διανομή.

Η Γενική Συνέλευση των Μετόχων ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και συγκεκριμένα προχώρησε σε έγκριση των οικονομικών καταστάσεων, αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2021, ενέκρινε τη συνολική διαχείριση της εταιρικής χρήσης, ενέκρινε την έκθεση αποδοχών, καθώς και τα πεπραγμένα της επιτροπής ελέγχου.

Στήριξη

Στο μεταξύ, συμφωνία ύψους 325 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για χρηματοδότηση έργων στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης που πλήττονται από τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης, υπογράφηκε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία του υπουργού, Κώστα Σκρέκα, και του προέδρου της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ.

Η συμφωνία θα «ξεκλειδώσει» επενδύσεις στους τομείς της βιώσιμης ενέργειας, της πράσινης κινητικότητας, της κοινωνικής στέγασης, της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της κατάρτισης και του περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, αναμένεται να ενισχύσει τα επόμενα έτη την απασχόληση στη Δυτική Μακεδονία, ειδικά στις περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας, καθώς και στη Μεγαλόπολη στην Πελοπόννησο.

«Η νέα συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στη μετάβαση σε μια νέα, βιώσιμη οικονομία, όχι μόνο για τις λιγνιτικές περιοχές αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες επενδύσεις στους κλάδους της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών και των ακινήτων», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Καιρός: Καύσωνας μέχρι και την Παρασκευή – Στους +45 βαθμούς «ψήνεται» η χώρα!

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΔΕΗ: Εθελούσια έξοδος για εργαζόμενους σε λιγνιτικές μονάδες – Οροι, προθεσμίες και προϋποθέσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Έρχονται οι νέοι (αυξημένοι) λογαριασμοί της ΔΕΗ – Τι θα πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από 1ης Αυγούστου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΔΕΗ: Ποιοι λογαριασμοί θα… ξεφουσκώσουν κατά 30%

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΔΕΗ: Ποιοι λογαριασμοί και πότε θα… ξεφουσκώσουν κατά 30% [παραδείγματα]

Η αξιοποίηση και η καταστροφή της δημόσιας περιουσίας

Kon

ΔΕΗ: Ποιοι λογαριασμοί θα… ξεφουσκώσουν κατά 30%

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΔΕΗ: Γενναία μείωση στα τιμολόγια – Ποιους αφορά

Λάμπρος Κατσαρός

ΔΕΗ: Έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς λόγω ρύπων

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom