Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίσεις για Ελλάδα 2.0 και για τη δόση των 748 εκατ. €

Τάσος Δασόπουλος

Δύο καλά νέα για την οικονομία αναμένονται την Πέμπτη. Πρόκειται για την επίσημη έγκριση της ελληνικής πρότασης του Ταμείου Ανάκαμψης (Ελλάδα 2.0) από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και για τη δόση των 748 εκατ. ευρώ (από τα κέρδη των ομολόγων) από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της 10ης αξιολόγησης από το Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Η σειρά των εγκρίσεων θα ξεκινήσει την Τρίτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο το απόγευμα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι επίτροποι θα εγκρίνουν επί της αρχής, αλλά προφορικά τα προγράμματα των πέντε πρώτων χωρών (Ελλάδας, Πορτογαλίας, Δανίας και Λουξεμβούργου). Στη συνέχεια θα ακολουθήσει και η γραπτή έγκριση των προγραμμάτων. Το ελληνικό πρόγραμμα θα πάρει την πρώτη γραπτή έγκριση μαζί με αυτό της Δανίας την Πέμπτη. Για το λόγο αυτόν άλλωστε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα κάνει ταξίδι-αστραπή πετώντας την Πέμπτη αρχικά στην Κοπεγχάγη και στη συνέχεια στην Αθήνα ώστε να δώσει δημοσιότητα στα πρώτα ουσιαστικά βήματα λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης για τις δύο χώρες.

Διαδικασία

Το επόμενο βήμα, πριν μπούμε στην αντίστροφη μέτρηση για την εκταμίευση της προκαταβολής, θα είναι η έγκριση του ελληνικού και των υπολοίπων προγραμμάτων από το ECOFIN. Από τη στιγμή που το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών των 27 πάρει την εισήγηση για έγκριση του ελληνικού προγράμματος από την Κομισιόν , θα έχει στη διάθεσή του τέσσερις βδομάδες προκειμένου να το εγκρίνει με τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας. Το χρονικό διάστημα δεν αναμένεται να εξαντληθεί, καθώς η Πορτογαλία θέλει για πολιτικούς λόγους να εγκριθεί το πρόγραμμά της στα όρια της δικής της προεδρίας που λήγει στο τέλος του μήνα. Γι’ αυτό προγραμματίζει έκτακτη συνεδρίαση του ECOFIN πριν από το τέλος του μήνα, όπου θα περάσουν τα πέντε πρώτα προγράμματα που έχουν πάρει την αρχική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κουμπαράς…

Στο μεταξύ, μέσα στην εβδομάδα η Ε.Ε. αναμένεται να αντλήσει τα πρώτα κεφάλαια από τις αγορές με στόχο να έχει συγκεντρώσει περίπου 45 δισ. ευρώ ως το τέλος Ιουλίου. Από τα κεφάλαια αυτά θα εκταμιεύσει τις προκαταβολές στα εγκεκριμένα Εθνικά Προγράμματα Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. Από το πακέτο αυτό, η Ελλάδα αναμένει μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή το αργότερο ως τις αρχές Αυγούστου προκαταβολή 2,45 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις των 18,8 δισ. ευρώ και 1,6 δισ. ευρώ από τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ.

Ψήφος εμπιστοσύνης από το Eurogroup

Την Πέμπτη, στο Eurogroup που θα γίνει στο Λουξεμβούργο, θα συζητηθεί η θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη 10η αξιολόγηση της Ελλάδας και θα εγκριθεί η δόση των 748 εκατ. ευρώ. Η δόση, όπως και οι προηγούμενες, αναλύεται σε 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες και 104 εκατ. ευρώ ως έμμεσο κέρδος από την ακύρωση του επιτοκιακού πέναλτι που θα πλήρωνε η Ελλάδα, αφού δεν εξόφλησε εγκαίρως το 2016 ένα δάνειο ύψους 12 δισ. ευρώ που πήρε το 2012 από τον προκάτοχο του ESM , τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την επαναγορά χρέους. Η δόση θα περάσει και από την έγκριση εθνικών Κοινοβουλίων πριν ξαναέρθει στο Δ.Σ. του ESM, τα μέλη του οποίου θα εγκρίνουν και τυπικά την εκταμίευσή της το αργότερο μέχρι και τις αρχές Ιουλίου.

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup θα συνεδριάσει ως σώμα και το Δ.Σ. του ESM στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του οργανισμού. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός στο τριήμερο της παραμονής τους στο Λουξεμβούργο θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον εκτελεστικό διευθυντή του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ.

Την Παρασκευή, στη συνεδρίαση του ECOFIN αναμένεται μια πρώτη ανάγνωση των Προγραμμάτων Σταθερότητας των κρατών-μελών ώστε να εκτιμηθούν η πορεία και οι προοπτικές μετά την πανδημία. Η αξιολόγηση αυτή θα χρησιμεύσει στο να τεκμηριωθεί περαιτέρω η θέση που έχει εκφράσει ήδη το Eurogroup, ότι η επαναφορά των δημοσιονομικών στόχων δεν θα πρέπει να γίνει πριν από το τέλος του 2022.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

«Ελλάδα 2.0»: Οι τέσσερις πυλώνες μεταρρυθμίσεων – Έως και 200.000 θέσεις εργασίας και 106 επενδύσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για «Ελλάδα 2.0»: Μετατρέπουμε τις υποδομές του Δημοσίου σε εφαλτήριο ανάπτυξης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εγκρίθηκε από το Ecofin το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» – Μητσοτάκης: «Ιστορική στιγμή» – Το μήνυμα Φον ντερ Λάιεν στα ελληνικά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Ελλάδα 2.0»: Τα δισ. που έρχονται στην Ελλάδα και οι 220.000 θέσεις εργασίας – Όλα όσα ανακοινώθηκαν

Λάμπρος Κατσαρός

«Ελλάδα 2.0»: 175 έργα οικοδομούν τη νέα Ελλάδα – Σήμερα στην Αρχαία Αγορά οι ανακοινώσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ταμείο Ανάκαμψης: Πλάνο δεκαετίας με τα €57 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σχέδιο Ελλάδα 2.0 και εκλογές: Τι φανερώνουν οι δράσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπουργείο Οικονομικών: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα βγάλει… μείωση φόρων

Δημήτρης Ντόγκας

Δημόσιο: Οι ανατροπές στο σύστημα αμοιβών και τις προαγωγές

Δημήτρης Ντόγκας