ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τηλεπικοινωνίες: Σήμα καμπάνα από το β’ εξάμηνο του 2021

τηλεπικοινωνίες

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Τον κάβο της πανδημίας COVID-19 ευελπιστούν να ξεπεράσουν οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Σηματωρός για την έξοδο από τη στενωπό του τελευταίου έτους αναμφίλεκτα αποτελεί το άνοιγμα της οικονομίας με κεντρικό άξονα το ξύπνημα του τουρισμού από τον προσεχή Ιούλιο αλλά και την αναρρίχηση των μεγεθών της κατανάλωσης.

Tην ίδια ώρα στην επικαιροποίηση του Εθνικού Ευρυζωνικού Πλάνου για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 και τον σχεδιασμό των μελλοντικών δημόσιων επενδύσεων στον τομέα της συνδεσιμότητας, προχωρά η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και για αυτό τον λόγο ξεκινά τη χαρτογράφηση των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς (ΝGA). Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών ζητά από τις εταιρίες πληροφορίες για τα επενδυτικά τους σχέδια μέχρι το τέλος του 2025.

Στο μεταξύ, προχωρούν και οι διαδικασίες για την προετοιμασία της σταδιακής κατάργησης του τηλεπικοινωνιακού δικτύου χαλκού που καλύπτει σήμερα το σύνολο της χώρας και της αντικατάστασής του από τα δίκτυα νέας γενιάς με οπτικές ίνες. Η κίνηση αυτή είναι εναρμονισμένη και με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη σταδιακή κατάργηση του χαλκού έως το 2030 στις χώρες της Ενωσης.

» ΟΤΕ

Καθώς ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας σταδιακά υποχωρεί, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις αίρονται, οι εμβολιασμοί επιταχύνονται και ο διεθνής τουρισμός επανεκκινεί, ο όμιλος ΟΤΕ αναμένει, για το υπόλοιπο του 2021, προοδευτική επιστροφή σε καλύτερες λειτουργικές συνθήκες και αύξηση εσόδων.

Η εταιρία παραμένει σε εγρήγορση και συνεχίζει να εφαρμόζει αυστηρά μέτρα εξορθολογισμού του κόστους σε όλους τους τομείς, για να στηρίξει την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές της, ενώ συνεχίζει να επενδύει σε υποδομές σταθερής και κινητής, που διασφαλίζουν το συγκριτικό της πλεονέκτημα και τη μελλοντική της ανάπτυξη. Ενισχύοντας την ηγετική του θέση στις υποδομές οπτικών ινών και αναπτύσσοντας ταχύτατα το δίκτυο 5G, o OTE είναι έτοιμος να συνεχίσει το ταξίδι της ψηφιακοποίησης και του μετασχηματισμού, με στόχο να γίνει ακόμη πιο ευέλικτος, αποτελεσματικός και εστιασμένος στην ανάπτυξη και τον πελάτη.

Για το 2021, η διοίκηση αναμένει προσαρμοσμένες επενδύσεις ύψους 550 εκατ. ευρώ περίπου και προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές στα 575 εκατ. περίπου. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε 480 εκατ. ευρώ περίπου, αποτελώντας και τη συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για το 2021 (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

» WIND

Η WIND επέδειξε για την ίδια περίοδο ισχυρή ανθεκτικότητα στους οικονομικούς και λειτουργικούς δείκτες καθώς, παρά τις ευρύτερες επιπτώσεις της πανδημίας και του συνεχιζόμενου lockdown στην ελληνική οικονομία, η εταιρία πέτυχε ανάπτυξη στη συνδρομητική της βάση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και σημείωσε πρόοδο σε όλους τους στρατηγικούς της στόχους. Οι στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρίας και για το 2021 παραμένουν:

  • Επέκταση υποδομών νέας γενιάς με συνεχιζόμενες επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών (FTTC / FTTH) και του δικτύου 5G.
  • Δυναμική εστίαση στους πελάτες με υψηλές ανάγκες για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, σε γραμμές νέας γενιάς στη βάση των πελατών σταθερής τηλεφωνίας και σε προγράμματα απεριόριστων δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.
  • Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της λειτουργίας της και των υπηρεσιών της.

Λαμβάνοντας υπόψη το άνοιγμα της οικονομίας, ιδίως τους επερχόμενους καλοκαιρινούς μήνες, η WIND αναμένει ότι θα επιτύχει σημαντική επιτάχυνση στις λειτουργικές και οικονομικές της επιδόσεις.

» VODAFONE

Η ισχνή τουριστική κίνηση, η οποία είχε ευρύτατη επίπτωση στην περιαγωγή, αλλά και η πτώση των εσόδων της καρτοκινητής λόγω της παραμονής στο σπίτι είναι οι δύο βασικοί λόγοι που, σύμφωνα με τη Vodafone Group, έφεραν πτώση στα έσοδα και στα κέρδη προ φόρων, τόκων κι αποσβέσεων της Vodafone Ελλάδος. Παρ’ όλα αυτά η Vodafone κατάφερε να αυξήσει τους πελάτες συμβολαίου της και να διατηρήσει την οργανική της ανάπτυξη στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αναμένοντας καλύτερες ημέρες για τη συνέχεια.

Αναλυτικότερα και βάσει των αποτελεσμάτων που παρουσίασε ο όμιλος, ο κύκλος εργασιών της Vodafone Ελλάδος το οικονομικό έτος 2020/2021 ανήλθε στα 925 εκατ. ευρώ από τα 958 εκατ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 3,4%.

Η πτώση αυτή αντισταθμίστηκε από αύξηση της βάσης στη σταθερή κατά αντίστοιχο ποσοστό (+1,8), με τους πελάτες σταθερής της εταιρίας να αριθμούν πλέον τους 960.000, αυξημένοι κατά 5 χιλιάδες.

Εντυπωσιακή, λόγω και των ακραίων υγειονομικών συνθηκών που έχουν αναπροσαρμόσει την καθημερινότητά μας, ήταν η αύξηση στην κατανάλωση data, η οποία μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο έφτασε το +80% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Παρά την πανδημία, οι δαπάνες κεφαλαίου (δηλαδή οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, πλην φάσματος) αυξήθηκαν κατά 11%, ξεπερνώντας τα 123 εκατ. ευρώ.

» FORTHNET

Αποκλειστικός μέτοχος της Forthnet έπειτα από την πρόσφατη άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της είναι πλέον η United Group, με τη σχετική προ μηνός ανακοίνωση να επισημαίνει ότι για την τηλεπικοινωνιακή εταιρία «αρχίζει μια νέα εποχή ως μέλος ενός πολυεθνικού ομίλου που ηγείται στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης και τηλεπικοινωνιών στην περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης».

Η παραπάνω είδηση συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της Forthnet για το 2020 κατά την οποία σημείωσε αύξηση εσόδων 5,2% και μείωση των ζημιών.

Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι ο Ομιλος της United Group έχει ανακοινώσει δημόσια τη δέσμευσή του για ανακεφαλαιοποίηση και ουσιαστική μείωση του χρέους της Forthnet μέσω εκτενούς κεφαλαιοποίησης του χρέους και εισφοράς νέων κεφαλαίων, αλλά και την εκτίμηση ότι οι ενέργειες αυτές αναμένεται να εξαλείψουν το συνολικό χρέος της εταιρίας και να της παράσχουν σημαντικούς επιπρόσθετους κεφαλαιακούς πόρους, που θα εξασφαλίσουν την οικονομική της σταθερότητα, την περαιτέρω κερδοφόρα ανάπτυξή της και τη δυνατότητα υλοποίησης των στρατηγικών πλάνων της. Η παραπάνω διαδικασία εξελίσσεται κατά το τελευταίο διάστημα με γοργούς ρυθμούς, με κομβικά σημεία την κεφαλαιακή ενίσχυση, την αναδιαμόρφωση της στρατηγικής και τη λειτουργική αναδιάρθρωση της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας.

Στα θετικά της πορείας της εταιρίας είναι η εξασφάλιση εσόδων αξίας 42 εκατ. για τα επόμενα 3,5 χρόνια μετά την πρόσφατη υπογραφή με το Δημόσιο των εκτελεστικών συμβάσεων για το Σύζευξις ΙΙ.

 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ο Β’ κύκλος αιτήσεων στο πρόγραμμα Ψηφιακής Μέριμνας: O ρόλος της WIND στην ισότιμη πρόσβαση στη γνώση!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Forthnet γίνεται Nova: Αλλάζει όνομα μετά την εξαγορά της από τη United Group

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Παροχές για τις γυναίκες επιχειρηματίες από τη Vodafone

Περικοπές ανακοίνωσε η Nokia- 5.000-10.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως αναμένεται να χαθούν

Μαρίνα Μπενέκου

Χρηματιστήριο: 550 εκατ. το επενδυτικό πλάνο του ΟΤΕ – Έκτακτο μέρισμα το Νοέμβριο

Δημήτρης Ντόγκας

ΟΤΕ: Κέρδη 295,1 εκατ. στο τρίμηνο και μέρισμα εν μέσω πανδημίας

Δημήτρης Ντόγκας

Στην εκτροφή…χοίρων στρέφεται η κινεζική Huawei για να επιβιώσει οικονομικά, μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Μαρίνα Μπενέκου

Ινστιτούτο Vodafone: Τι περιμένουν οι Έλληνες από το Ταμείο Ανάκαμψης  

Δημήτρης Ντόγκας

Mega deal: Οι τέσσερις… σωματοφύλακες στα Open RAN

Δημήτρης Ντόγκας