ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα δοθούν δάνεια έως 200.000 ευρώ σε αγρότες και μεταποίηση

χωράφια

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Ενέσεις ρευστότητας έως 200.000 ευρώ στους αγρότες και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά από πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού, Σπήλιου Λιβανού, και του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής, Κωνσταντίνου Μπαγινέτα.

Μέσα από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης δίνεται η δυνατότητα σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία Covid-19, να λαμβάνουν δάνεια για κεφάλαιο κίνησης ύψους έως 200.000 ευρώ, χωρίς υποχρέωση για επενδύσεις. Μάλιστα, η διαδικασία χορήγησής τους γίνεται ιδιαίτερα απλή, καθώς οι ωφελούμενοι δεν απαιτείται να υποβάλουν επιχειρηματικό σχέδιο, αλλά ούτε και να προσκομίσουν απολογιστικά αποδεικτικά στοιχεία δαπανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», τα δάνεια θα χορηγούνται με χαμηλό επιτόκιο, ενώ θα έχουν μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής και όσο το δυνατόν λιγότερες εξασφαλίσεις. Σημειώνεται ότι το δάνειο θα είναι εγγυημένο κατά ένα ποσοστό από τα κεφάλαια που παρέχει ήδη το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, οι αιτούντες χρηματοδότηση θα πρέπει να αποδείξουν με οικονομικά στοιχεία ότι, λόγω της υγειονομικής κρίσης, έχουν καταγράψει μείωση του τζίρου τους το 2020 και το 2021. Αν και δεν έχει οριστεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό για την απώλεια εσόδων και είναι στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών να ορίσουν τα κριτήρια για το ποιοι θεωρούνται πληττόμενοι, κύκλοι του ΥπΑΑΤ αναφέρουν στον «Ε.Τ.» ότι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαστικές ώστε να μπορούν ακόμα και οι παραγωγοί που έχουν υποστεί μικρή ζημιά να λάβουν ένα μικρό δάνειο.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια αυτά παρέχονται με στήριξη από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 συμμετέχει με πόρους ύψους 80 εκατ. ευρώ και επτά ελληνικές τράπεζες με 400 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 480 εκατ. ευρώ, λειτουργεί με διαχειριστή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

 Δικαιούχοι

Δικαιούχοι των δανείων μπορεί να είναι:

* Φυσικά πρόσωπα, χαρακτηρισμένα ως επαγγελματίες αγρότες με βάση το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ΥπΑΑΤ.

* Νομικά πρόσωπα που έχουν ως κύρια δραστηριότητα τη γεωργία.

* Συλλογικά σχήματα αγροτών.

Αντίστοιχα, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις πρέπει να δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, ανάπτυξη ή/και εμπορία γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν επίσης γεωργικό στους ακόλουθους τομείς:

* Κρέας – πουλερικά – κουνέλια

* Γάλα

* Αβγά

* Διάφορα ζώα (όπως μέλισσες – σηροτροφία – σαλιγκάρια)

* Ζωοτροφές

* Δημητριακά (όπως παραγωγή αλεύρων, ξήρανση δημητριακών)

* Ελαιούχα προϊόντα (εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων)

* Οίνος

* Οπωροκηπευτικά

* Ανθη

* Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά

* Σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό

* Ξίδι.

Συμμετέχουν

Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν οι: Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Τράπεζα Πειραιώς, ProCredit, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Παγκρήτια Τράπεζα, στις οποίες και θα πρέπει να απευθυνθούν οι δικαιούχοι.

Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση από το Ταμείο υποβάλλονται από χθες ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Προτεινόμενα για εσάς

Κίνα: Ελέφαντες που ξέφυγαν από καταφύγιο σπέρνουν την καταστροφή [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

Κοινωνικός Τουρισμός: Δωρεάν εξορμήσεις σε 24 νησιά για τους αγρότες – Όροι και προϋποθέσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Φθηνά» δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Χαμηλότοκες χορηγήσεις, μειωμένες εξασφαλίσεις, «μακρά» αποπληρωμή

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Γαλλία: Ο χειρότερος παγετός των τελευταίων 30 χρόνων έπληξε σφοδρά τη φετινή παραγωγή κρασιού

Μαρίνα Μπενέκου

Κατάργηση της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ από την Κομισιόν

Επιδοτήσεις 400 εκατ. ευρώ για βιολογικές καλλιέργειες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Έως 120 δόσεις για οφειλές από απλήρωτα δάνεια – Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις 

Evanthia Karra

Επιχορηγήσεις και δάνεια 90 δισ. ευρώ θα πάρει η Ελλάδα την επόμενη εξαετία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

SURE: Επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για τη στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων

Δημήτρης Ντόγκας