ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένεση ρευστότητας 2 δισ. ευρώ: Επιχορηγήσεις και δανειοδότηση με ευνοϊκούς ορούς για την ανάκαμψη

Ένεση ρευστότητας 2 δισ. ευρώ

ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ

Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το ΕΣΠΑ στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Τόσο τα ενεργά προγράμματά του όσο κι αυτά που έχουν δρομολογηθεί στοχεύουν -στην πλειονότητά τους- στην κάλυψη των αναγκών της μέσης ελληνικής επιχείρησης, για την ανάκαμψη στη μετα-Covid εποχή, παρέχοντας συνολική ρευστότητα στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ το προσεχές διάστημα.


Οι εν λόγω δράσεις χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Σε αυτές που αφορούν σε επιχορηγήσεις, συγκεντρώνοντας υψηλό ενδιαφέρον -καθότι τα χρήματα δεν επιστρέφονται από τις επιχειρήσεις- και σε εκείνες που σχετίζονται με τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους.

Πιο συγκεκριμένα, στην κατηγορία των επιχορηγήσεων ξεχωρίζουν τα εξής τρία μεγάλα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 320 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι ανοιχτά για υποβολή αιτήσεων:

1. Επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου Covid-19 (β’ κύκλος, 200 εκατ. ευρώ).

2. Επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου (60 εκατ. ευρώ).

3. Στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου «Elevate Greece» για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 (60 εκατ. ευρώ).

Την ερχόμενη Δευτέρα (10/5), όπως έχει κοινοποιηθεί από στελέχη του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ), θα ανοίξει για υποβολή αιτήσεων το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα, ύψους 330 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης με κεφάλαιο κίνησης. Την ίδια ημέρα θα ενεργοποιηθεί ακόμη ένα πρόγραμμα, προϋπολογισμού 43,4 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επιχορηγεί επιχειρηματικές πρωτοβουλίες απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας 18 έως 29 ετών, με έμφαση στις γυναίκες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΑΝ έχουν δρομολογηθεί ακόμη δύο προγράμματα, στη «φιλοσοφία» αυτού της εστίασης. Για την ακρίβεια, είναι δράσεις που δεν καλύπτουν την πλειονότητα των οικονομικών δραστηριοτήτων, παρά εστιάζουν στις ανάγκες συγκεκριμένων κλάδων, προσφέροντας κεφάλαιο κίνησης στους δικαιούχους τους. Μέσα στο μήνα, λοιπόν, αναμένεται να δουν, επισήμως, το φως της δημοσιότητας για να ανοίξουν στη συνέχεια για υποβολή αιτήσεων ένα μεγάλο πρόγραμμα για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων τουρισμού, προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ, κι ακόμη ένα για την ενίσχυση των γυμναστηρίων και των παιδότοπων.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Στα… σκαριά είναι επίσης μία δράση, που υπολογίζεται πως θα ανακοινωθεί μέσα στο μήνα, η οποία θα απευθύνεται σε αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους και θα αποσκοπεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό των γραφείων τους, με την αναβάθμιση του τεχνολογικού τους εξοπλισμού π.χ. για τηλεργασία κ.λπ. Εκτιμάται πως ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων για τα γυμναστήρια-παιδότοπους και για τους δικηγόρους δεν θα υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με τα δανειοδοτικά προγράμματα, ανοιχτό για υποβολή αιτήσεων είναι το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων, το οποίο απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας. Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων (γ’ κύκλος) για τη στήριξη πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Επιχορηγήσεις και δάνεια 90 δισ. ευρώ θα πάρει η Ελλάδα την επόμενη εξαετία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Πως θα μοιραστούν 500 εκατ. μετά το «πράσινο φως» από την Κομισιόν

Δημήτρης Ντόγκας

Κομισιόν: «Παράθυρο» για έξτρα ενισχύσεις σε επιχειρήσεις – Η πρόταση για «γενναίες» επιχορηγήσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Νέες επιχορηγήσεις 850.000 ευρώ σε εικαστική τέχνη και σύγχρονο χορό

Δημήτρης Ντόγκας

«Ποιος έχασε την ντροπή μπας και την βρουν;» – Σφοδρή επίθεση Αυγενάκη στον ΣΥΡΙΖΑ για τις επιχορηγήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι επιχορηγήσεις των αθλητικών Ομοσπονδιών για το 2020 [πίνακας]

«Πρωταθλητής» στις επιχορηγήσεις ο υφυπουργός Αθλητισμού Βασιλειάδης ένα μήνα πριν τις εκλογές

Μυστικά που ξεκλειδώνουν επιχορηγήσεις 200 εκατ. ευρώ

George Michaelides

Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης απάντησε στον «Ε.Τ.»… με άλλες επτά επιχορηγήσεις

Δημήτρης Κατσάκος