ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Πρόοδος και οπισθοδρόμηση, ανάπτυξη και στασιμότητα

ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ

Συνεχίστηκε τον Απρίλιο η ανοδική πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, όπως συνέβη συνολικά στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια διαμορφώθηκε στις 97,9 μονάδες, έναντι 96,9 τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Αξίζει να επισημανθεί πως πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τον Μάιο του 2020.

Το ΙΟΒΕ καταγράφει βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, εκτός από τη βιομηχανία, όπου παρατηρείται μικρή υποχώρηση (στις 99,8 μονάδες ο σχετικός δείκτης, από 100,8 τον Μάρτιο).

Παράλληλα, βελτιώθηκε σημαντικά η καταναλωτική εμπιστοσύνη (-34,6 μονάδες από -39,5 τον Μάρτιο). Κάτι που μεταφράζεται σε άμβλυνση της απαισιοδοξίας που ξεκίνησε τους προηγούμενους μήνες, καθώς γίνονται βήματα σταδιακής επανεκκίνησης τμημάτων της οικονομίας σε αναστολή, αλλά και της κοινωνικής ζωής.

Εκτιμάται πως η επιταχυνόμενη πρόοδος στη διαδικασία εμβολιασμού, οι διευρυμένες δυνατότητες ανίχνευσης του ιού, τα ηπιότερα επιδημιολογικά δεδομένα από το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου και η αναμενόμενη μερική ή πλήρης άρση περιορισμών στην κατανάλωση και την επιχειρηματική λειτουργία στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου (τουρισμός, διαπεριφερειακές μετακινήσεις, εστίαση) δημιουργούν ένα θετικότερο κλίμα στην οικονομία, ενισχύοντας τις προσδοκίες επιστροφής τους επόμενους μήνες σε συνθήκες «κανονικότητας».

Το πώς θα εξελιχθούν οι προσδοκίες στην οικονομία στο επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί -κατά το ΙΟΒΕ- από το ρυθμό και τα χαρακτηριστικά της ανάκαμψης μαζί με τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης που ισχύουν εδώ και περίπου ένα έτος.

Οπως τονίζεται «η επαναφορά σημαντικών τομέων της οικονομίας στα επίπεδα πριν από την πανδημία δεν θα είναι αυτόματη, ούτε σίγουρη, και σε αυτή την πορεία εξεύρεσης νέας ισορροπίας πολλές θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν, ενώ και οι αποφάσεις οικονομικής πολιτικής θα αποκτούν μεγάλη κρισιμότητα».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μήνυμα στην Τουρκία από Ελλάδα και Αίγυπτο

Κορονοϊός 21/06: 209 τα νέα κρούσματα – 17 νεκροί, 283 οι διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης: Κοινοί μας στόχοι να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στη γειτονιά μας – Αλ Σίσι: Να ενισχυθεί η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Αίγυπτο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σάββας: Ο… καρχαρίας που «τρώει» πλαστικά στον Άλιμο!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στην Αίγυπτο ο Μητσοτάκης: Η ατζέντα των συζητήσεων και οι επιδιώξεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 20/06: 248 τα νέα κρούσματα – 14 νεκροί, 296 οι διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Καταφύγι: Αυτή είναι η πιο άγρια παραλία της χώρας μας – Δείτε την από ψηλά

Λάμπρος Κατσαρός

Κορονοϊός 19/06: 394 τα νέα κρούσματα – 301 διασωληνωμένοι – 20 νεκροί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μπάιντεν, Ρωσία, Κίνα, Τουρκία και Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom