Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι και πόσα κερδίζουν από το νέο πακέτο στήριξης [παραδείγματα]

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Παράταση υποβολής δικαιολογητικών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Πρόσθετες φοροελαφρύνσεις 2,7 δισ. ευρώ για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια εργαζομένους θα ισχύσουν φέτος και το 2022 σύμφωνα με νέες εξαγγελίες που έκανε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εχοντας εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τρία μέτρα μόνιμου χαρακτήρα: τη μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 100% στο 55% ήδη από φέτος για τα φυσικά πρόσωπα, τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 100% στο 70% για τα νομικά πρόσωπα από φέτος σε προσωρινή βάση και στο 80% από το 2022 σε μόνιμη βάση, καθώς επίσης και τη μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις εταιρίες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα από το 24% στο 22% από το 2022.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τόσο την παράταση, μέχρι το τέλος του 2022, της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογουμένους, πλην δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, όσο και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Ποιοι οι άμεσα κερδισμένοι από τις φοροελαφρύνσεις

Οι άμεσα κερδισμένοι από την εφαρμογή των νέων αυτών μέτρων είναι περισσότεροι από 500.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα έχουν διπλό ή ακόμη και τριπλό φορολογικό όφελος, καθώς η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 55% είναι ένα μόνιμο μέτρο σημαντικής φορολογικής ελάφρυνσης που θα ισχύσει αναδρομικά για τη χρήση του 2020 και έρχεται να προστεθεί σε άλλα δύο ευνοϊκά φορολογικά μέτρα που ήδη ισχύουν για τη χρήση του 2020 και προβλέπουν:

α) μειώσεις φορολογικών συντελεστών στην κλίμακα φόρου εισοδήματος για το 2020 (μείωση του ελάχιστου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 9% για ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και μειώσεις φορολογικών συντελεστών από τα επίπεδα του 29%, του 37% και του 45% στα επίπεδα του 28%, του 36% και του 44%, για ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ) και

β) μη εφαρμογή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Η ταυτόχρονη εφαρμογή των παραπάνω μέτρων κατά τον υπολογισμό των φόρων για τα εισοδήματα του 2020, που θα γίνει με την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα προκαλέσει πολύ μεγάλες μειώσεις επιβαρύνσεων οι οποίες θα κυμαίνονται από 900 έως και 19.000 ευρώ για όσους δηλώσουν ετήσια εισοδήματα από 3.000 έως και 75.000 ευρώ, σύμφωνα και με αναλυτικό πίνακα παραδειγμάτων που παραθέτουμε.

Κερδισμένοι από τα νέα αυτά μέτρα θα είναι και εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με μικτές μηνιαίες αποδοχές από 650 έως 6.500 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούσαν μέχρι τις 31-12-2020 σε καθαρές μηνιαίες αποδοχές από 550 έως 3.354,67 ευρώ (μετά την αφαίρεση των μηνιαίων κρατήσεων ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης). Οι εργαζόμενοι αυτοί από τον Ιανουάριο του 2021 κέρδισαν επί των καθαρών μηνιαίων αποδοχών τους αυξήσεις που κυμαίνονταν σε ποσοστά από 1,45% έως και 10,43% και σε ποσά από 8 έως και 349,83 ευρώ, λόγω μη εφαρμογής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των κρατήσεων ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Με την παράταση των μέτρων αυτών θα διατηρήσουν αυτές τις αυξήσεις και για όλο το 2022.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το δημοσιονομικό κόστος των μειώσεων στις προκαταβολές φόρου εισοδήματος και στο συντελεστή του εταιρικού φόρου ανέρχεται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ για το 2021 και υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια. Τα μέτρα αυτά έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, οι οποίοι φαίνεται ότι δέχθηκαν και τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι το κόστος αυτό θα αντισταθμιστεί «από τη βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας». Το δημοσιονομικό κόστος της παράτασης της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών είναι περίπου 1,6 δισ. ευρώ για το 2022. Συνολικά, δηλαδή για φέτος και το επόμενο έτος, το κόστος των μέτρων ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σταθερή της προτεραιότητα είναι η μείωση της φορολογίας πριν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μετά από αυτήν. Πρώτο μέλημά μας μετά την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης είναι η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και γι’ αυτό τον σκοπό ανακοινώνουμε σήμερα πέντε μέτρα τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση, το θεμέλιο, για την αποφασιστική επάνοδο», τόνισε ο πρωθυπουργός λίγο πριν εξαγγείλει το νέο αυτό πακέτο φοροελαφρύνσεων. Πρόσθεσε, δε, ότι «τα μέτρα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις οι οποίες σημείωσαν ζημίες μέσα στην πανδημία να μπορέσουν να γυρίσουν και πάλι σε θετικό πρόσημο, θα παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία και θα αυξήσουν σημαντικά και τις προοπτικές μιας δυναμικής ανάκαμψης αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων».

Εξειδικεύοντας τις νέες αυτές έκτακτες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρέθεσε τα ακόλουθα παραδείγματα:

* Επιχείρηση-νομικό πρόσωπο που θα εμφανίσει για πρώτη φορά 10.000 ευρώ κέρδη το φορολογικό έτος 2021 θα πλήρωνε το 2022 φόρο 24% και επιπλέον προκαταβολή φόρου 24%, δηλαδή συνολική επιβάρυνση 48% ή 4.800 ευρώ.

Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 22% και προκαταβολή φόρου 17,6% (22% Χ 80%), δηλαδή συνολική επιβάρυνση 39,6% ή 3.960 ευρώ.

Συνεπώς, το όφελος για την επιχείρηση θα ανέλθει σε 840 ευρώ.

* Φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και εμφανίζει για πρώτη φορά καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ θα πλήρωνε φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου άλλα 900 ευρώ (9%), δηλαδή σύνολο 1.800 ευρώ.

Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου 495 ευρώ (9% Χ 55%), σύνολο 1.395 ευρώ. Συνεπώς, το όφελος για το φυσικό πρόσωπο θα ανέλθει στα 405 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Εκατομμύρια Αμερικανοί εγκαταλείπουν τις δουλειές τους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ιταλία: Υποχρεωτικό το πράσινο πάσο για τους εργαζόμενους

Μαρίνα Μπενέκου

Boeing: Οι υπάλληλοί της θα πρέπει να εμβολιαστούν ως τις 8 Δεκεμβρίου για να κρατήσουν την θέση τους

Μαρίνα Μπενέκου

13.984 νέες επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Παράταση προθεσμίας για υποβολή δικαιολογητικών – Πότε λήγει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σκλαβενίτης: Ανακοινώσεις – βόμβα για τους εργαζόμενους – Τι άκουσαν και δεν πίστευαν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ενεργοποιήθηκαν από σήμερα 6 φοροελαφρύνσεις – Τι αλλάζει σε μεταβιβάσεις περιουσιών, ΦΠΑ, τηλεφωνικά και τηλεοπτικά τέλη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από σήμερα δωρεάν μεταβιβάσεις ποσών έως 800.000€ σε συζύγους, παιδιά, εγγόνια – Τι πρέπει να ξέρετε

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΑΔ: Οι ανεμβολίαστοι δημόσιοι υπάλληλοι φαίνεται πως πειθαρχούν στο μέτρο των rapid test

Ελεύθερος Τύπος Newsroom