ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάκτηση 8,2% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2022 – Η Ελλάδα θα επουλώσει γρήγορα τις πληγές της από την πανδημία

Ανάκτηση 8,2% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2022

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Την ανάκτηση της απώλειας κατά 8,2% του ΑΕΠ τον περασμένο χρόνο λόγω της κρίσης του κορονοϊού μέχρι και το τέλος του 2022 και την ταχεία μείωση του χρέους από φέτος παρά την παράταση της πανδημίας επιβεβαίωσαν ήδη ΤτΕ και ΔΝΤ και αναμένεται να κάνει το ίδιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις στις αρχές Μαΐου.

Τόσο η Κεντρική Τράπεζα μέσω της έκθεσης του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα όσο και το πάντα αυστηρό ΔΝΤ περιμένουν την Ελλάδα να αναπτυχθεί για τη διετία 2021-2022 σωρευτικά κατά 8,8% του ΑΕΠ. Το Ταμείο προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 3,8% και το 2022 κατά 5%. Αντιστοίχως, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει ανάπτυξη 4,2% για φέτος και 4,6% τον επόμενο χρόνο.

Η διαφορά των προβλέψεων από χρόνο σε χρόνο είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θέτει ως σημείο αναφοράς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας την ορθή αξιοποίηση των 32 δισ. του Ταμείου Ανάπτυξης. Το ΔΝΤ δεν αναφέρει σαφώς αν στις προβλέψεις του έχει συμπεριλάβει και τη θετική επίδραση που θα έχουν στην ανάπτυξη οι πόροι του Ταμείου που θα αρχίσουν να έρχονται από φέτος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές της προβλέψεις τον Φεβρουάριο προέβλεπε ανάπτυξη για την Ελλάδα 3,5% του ΑΕΠ για φέτος και 5% το 2022. Ανέφερε όμως σαφώς ότι δεν λάμβανε υπόψη τη θετική επίδραση από το Ταμείο Ανάκαμψης με εξαίρεση κάποιες χώρες της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να περιμένουμε μια καλύτερη πρόβλεψη για τις ανάπτυξη στις εαρινές εκτιμήσεις που θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές Μαΐου για δύο λόγους:
» Ο πρώτος είναι η θετική επίπτωση των κοινοτικών πόρων ύψους 4 δισ. από την προκαταβολή του Ταμείου που θα έρθουν στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου.

» Ο δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο, όταν έδωσε στη δημοσιότητα τις χειμερινές προβλέψεις της, δεν ήταν επισήμως γνωστό ότι η ύφεση της οικονομίας περιορίστηκε στο 8,2% το 2020. Η Επιτροπή προέβλεπε τότε ότι η Ελλάδα είχε ύφεση 10% το 2020 λόγω κυρίως της κακής πορείας του τουρισμού.

Μείωση χρέους 10% ΑΕΠ

Ενα δεύτερο θετικό στοιχείο είναι ότι όλοι οι θεσμοί στις προβλέψεις τους συμφωνούν ότι η δημοσιονομική επιδείνωση σε χρέος και ελλείμματα που προκάλεσαν τα μαζικά μέτρα στήριξης της οικονομίας και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 38 δισ. ευρώ για τη διετία 2021-2022 θα εξομαλυνθεί μόλις αφήσουμε την πανδημία. Μάλιστα ΤτΕ και ΔΝΤ περιμένουν ότι από το 2021 αναμένουν μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά περίπου 10% σε σύγκριση με το 2020. Με δεδομένο ότι το χρέος έφτασε πέρσι το 205% του ΑΕΠ σημαίνει ότι στο τέλος του 2021 θα μειωθεί κοντά στο 195% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ξανά πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και οριακό, στο 0,3% του ΑΕΠ από το 2022, με μικρή αλλά σταθερή αύξηση μέχρι και το 2026, όταν αναμένεται να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ.

Επίσης και η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΔΝΤ και η Ε.Ε. (στις χειμερινές προβλέψεις) αναμένουν σταδιακή αποκλιμάκωση και του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά περίπου 2% του ΑΕΠ αφού από το τέλος του πρώτου εξαμήνου θα αρχίσουν να αποσύρονται τα μέτρα στήριξης με την αποκατάσταση της λειτουργίας της οικονομίας.

«Κόκκινα» δάνεια, απολύσεις, λουκέτα, οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

Ωστόσο όλοι οι οργανισμοί που παρακολουθούν από πολύ κοντά την πορεία της οικονομίας τονίζουν στις εκθέσεις τους ότι η επόμενη μέρα κρύβει κινδύνους.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποιεί για νέα «κόκκινα» δάνεια ύψους 8 έως και 10 δισ. ευρώ. Στην έκθεσή του ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρει το σοβαρό ενδεχόμενο μετά το τέλος της πανδημίας και την απόσυρση των μέτρων στήριξης η οικονομία να βρεθεί σε φαύλο κύκλο απολύσεων και μαζικών λουκέτων που θα πρέπει να αποτραπεί με τη συνέχιση της στοχευμένης στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μιλάει ακόμη για αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών του χρέους από τα επίπεδα του 15% σε ετήσια βάση κοντά στο 20% για τουλάχιστον 20 χρόνια. Κάτι τέτοιο θα συνεχίσει να επιβαρύνει με υποχρεώσεις τόκων και χρεολυσίων το έλλειμμα και μετά το 2030, ανάλογα και με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας.

Εγγυήσεις δανείων

Στην ίδια κατεύθυνση, το ΔΝΤ και η Ε.Ε. μιλούν για εγγυήσεις δανείων που δόθηκαν για να στηριχτούν επιχειρήσεις και μπορεί να καταπέσουν και να αναγκαστεί το Δημόσιο να πληρώσει άμεσα μεγάλα ποσά που δεν είχε υπολογίσει. Το ΔΝΤ μάλιστα επισημαίνει στις προβλέψεις του ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα παραμείνει ελλειμματικό μέχρι τουλάχιστον και το 2026 καθώς ο δανεισμός τον καιρό της πανδημίας θα αυξήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του χρέους.

Στην έκθεση για τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού συστήματος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημειώνει ότι η έκθεση των ελληνικών εμπορικών τραπεζών προς τις επιχειρήσεις αγγίζει το 50%, κάτι που τις καθιστά ευάλωτες αν η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν έρθει σταδιακά με τα μέτρα στήριξης να αποσύρονται με πολύ προσεκτικό τρόπο ώστε να μην υπάρξουν αναταράξεις.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Παναγιωτόπουλος: Απειλή για την εσωτερική συνοχή του ΝΑΤΟ οι νεοθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας

Tinad

Κορωνοϊός 11/05: 3.197 νέα κρούσματα – 732 διασωληνωμένοι – 52 νεκροί

Tinad

Δένδιας: Η αποφυγή τουρκικών προκλήσεων απαραίτητη για την αποκλιμάκωση

Tinad

Το αναπτυξιακό ορόσημο του Ιουλίου

Kon

Τζέφρι Πάιατ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θέλει οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας να ανέβουν επίπεδο

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός 10/05: 1904 κρούσματα -732 διασωληνωμένοι – 60 νεκροί

Tinad

Κορωνοϊός 09/05: 1.428 νέα κρούσματα – 728 διασωληνωμένοι – 51 νεκροί

Tinad

Κορωνοϊός: «Η Ελλάδα θέλει να ξαναρχίσει να τρέχει» – Εγκώμια Rai για τα εμβολιαστικά κέντρα

Tinad

Τουρισμός: Έτοιμη η Ελλάδα για το επικείμενο άνοιγμα – Το «στοίχημα» των 15 εκατ. αφίξεων

Tinad