ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΒΕΕ: «Καμπανάκι» για… κύμα λουκέτων στην αγορά εξαιτίας των lockdowns

ΓΣΕΒΕΕ

ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ

«Καμπανάκι» για… κύμα λουκέτων στην αγορά εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown κρούει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Σε έρευνά της ΓΣΕΒΕΕ για την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (β΄ εξάμηνο του 2020), 4 στις 10 μικρές εκφράζουν το φόβο για ενδεχόμενη διακοπή τής δραστηριότητάς τους κατά το επόμενο διάστημα, ενώ 1 στις 2 έχει ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα.

Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, η ΓΣΕΒΕΕ υποστηρίζει πως απαιτείται ένα συνεκτικό σχέδιο υποστήριξης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα εκείνων που πλήττονται δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης για το διάστημα της σταδιακής επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

Από εκεί και πέρα, στα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας συμπεριλαμβάνονται, ακόμη, τα εξής:

 • 8 στις 10 επιχειρήσεις (79,8%) δήλωσαν πως η οικονομική κατάστασή τους επιδεινώθηκε, μόλις 4,2% ότι βελτιώθηκε και 15,9% πως παρέμεινε αμετάβλητη.
 • 7 στις 10 επιχειρήσεις (70,7%) απάντησαν πως μειώθηκε ο τζίρος τους, μόλις για το 11,1% αυξήθηκε και για το 16,9% παρέμεινε αμετάβλητος.
 • Οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ετήσιο τζίρο κάτω από 50.000 ευρώ αυξήθηκαν το 2020, σε σχέση με το 2019, κατά 10% (44,6% έναντι 34,1%).
 • Διπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που το 2020, σε σύγκριση με το 2019, κατέγραψαν ζημιές (47,8% το 2020 από 27,6%), ενώ υποδιπλασιάστηκαν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις (27,3% το 2020 από 55,2%).
 • Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα έχουν αυξηθεί κατά 10% μέσα σε μόλις 1 εξάμηνο.
 • Το 36,1% των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους δεν έχουν καθόλου ρευστότητα, ενώ για το 22,5% τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα.
 • Το 44,1% των επιχειρήσεων εστίασης δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ για το 19,2% επαρκούν το πολύ για ένα μήνα.
 • Σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις (46,4%) φαίνεται πως έχει τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη οφειλή. Σημειώνεται πως 1 στις 4 επιχειρήσεις (21,6%) χρωστάει στο Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία).

ΓΣΕΒΕΕ: Προσδοκίες

 • Το 53,6% των επιχειρήσεων περιμένει μείωση του κύκλου εργασιών, το 52,8% πτώση της ζήτησης, το 54,6% ελάττωση των παραγγελιών, το 56,7% μείωση της ρευστότητας, ενώ μόλις το 6% των επιχειρήσεων προτίθεται να κάνει κάποιου είδους επένδυση.
 • Το 7,4% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εκτιμά πως θα κάνει προσλήψεις το β΄ εξάμηνο του 2021, το 3,4% θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού, ενώ το 84,1% θα το κρατήσει σταθερό.
 • Το 63,1% των επιχειρήσεων θεωρεί πως η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία θα διαρκέσει για τουλάχιστον 2 χρόνια, με τους επιχειρηματίες της εστίασης να καταγράφουν το μεγαλύτερο ποσοστό απαισιοδοξίας (72%).

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Τα νέα είναι καλά, αλλά απαιτείται ψυχραιμία

Kon

Διαπεριφερειακές μετακινήσεις: Δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό για να πάμε στα χωριά – Πότε θα ανοίξουν μουσεία, θερινά σινεμά, συναυλίες

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Το «τείχος» ανοσίας οδηγεί στην… ελευθερία – Τι αλλάζει στην καθημερινότητα

Tinad

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Πότε αναμένεται το άνοιγμα – Οι ημερομηνίες

Tinad

Σημαντική αύξηση κερδών για τον Όμιλο Μυτιληναίος το πρώτο τρίμηνο του 2021

Tinad

«Πράσινο» στα φροντιστήρια για Γ’ Λυκείου – Τι θα γίνει με τα γυμναστήρια

Μιχάλης Μάρδας

Lockdown: Μπαράζ άρσης μέτρων τις επόμενες ημέρες – Πότε ανοίγουν φροντιστήρια, οργανωμένες παραλίες, δικαστήρια

Ανδρέας Ντίνης

Γυμναστήρια: Στάση αναμονής για τις αποφάσεις – Τα σενάρια για το άνοιγμα

Tinad

Στις 15 Μαΐου ανοίγουν τουρισμός και υπερτοπικές μετακινήσεις – Τι είπε η Πελώνη

Tinad