ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Τα κέρδη-ρεκόρ λύνουν τα χέρια στην Εθνική Τράπεζα

Εθνική Τράπεζα

Θ.Σ.

Την αισιοδοξία του για την ελληνική οικονομία και την επόμενη μέρα μετά την πανδημία εξέφρασε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2020.

Οπως είπε, «το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την οικονομία, η οποία απέφυγε τα χειρότερα εν μέσω πανδημίας, λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής στήριξης. Υπάρχει “φως στην άκρη του τούνελ” και στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό είναι ιδιαίτερα ισχυρό».

Προέβλεψε ότι η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί στο 5%, με στήριξη από τον τουρισμό αλλά και την κατανάλωση. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, «αναμένεται μεγάλη αύξηση στη ζήτηση για δάνεια, κυρίως από επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της εκτιμώμενης ανάκαμψης της οικονομίας. Το 2020 ήταν έτος προκλήσεων και ευκαιριών.

Η τράπεζα στηρίζει τους πελάτες της, έχοντας θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων. Επιτυγχάνεται η μετακίνηση της πελατειακής βάσης, στα ψηφιακά κανάλια. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι εντυπωσιακός.

Κοιτώντας μπροστά στο 2021, οι οικονομικές συνθήκες θα βελτιωθούν και εμείς θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το επιτυχημένο πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας, το οποίο διανύει ήδη το τρίτο έτος του, προκειμένου να περιορίσουμε τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σε μεσαία μονοψήφια επίπεδα το 2022.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να εστιάσουμε στην ανάπτυξη των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων μας, αλλά και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από την κρίση», τόνισε.

Ο κ. Μυλωνάς υπενθύμισε ότι η τράπεζα ανακοίνωσε την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Χαρακτήρισε δε αμοιβαία επωφελή τη συμφωνία με το CVC, στα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις αναβλητικές αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων ρυθμιστικών αρχών και αρχών ανταγωνισμού καθώς και την έγκριση από την έκτακτη γ.σ. των μετόχων της ΕΤΕ (21/4). Η έγκριση από το ΤΧΣ δόθηκε, βάσει των όρων του πλαισίου συνεργασίας.

«Οσον αφορά στην τιτλοποίηση Frontier, η συναλλαγή είναι στα τελικά στάδια και αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, με την τράπεζα να εγγράφει προβλέψεις 400 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο.

Με την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Frontier, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας αναμένεται να υποχωρήσει στο 13,6%, με την ποιότητα των υπόλοιπων ΜΕΑ να βελτιώνεται και τον δείκτη κάλυψης να ενισχύεται στο 63%. Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier I διαμορφώθηκε στο 15,7% στα τέλη του 2020 και θα αυξηθεί μετά την ολοκλήρωση του Frontier τους επόμενους μήνες», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς.

Οπως εκτίμησε ο CFO της Εθνικής, Χρ. Χριστοδούλου, οι βασικοί κεφαλαιακοί δείκτες της Τράπεζας θα ενισχυθούν κατά 170 μονάδες βάσης, μετά την ολοκλήρωση των δυο συναλλαγών.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, «τόπο έπιασαν τα κέρδη ρεκόρ, που κατέγραψε πέρσι, από πωλήσεις και ανταλλαγές ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, η Εθνική, καθώς της επέτρεψαν να σχηματίσει μεγάλες προβλέψεις, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της.

Οπως προκύπτει από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων χρήσης 2020, η Εθνική είχε κέρδη, από χρηματοοικονομικές πράξεις και λοιπά έσοδα, ύψους 1,09 δισ. ευρώ.

Το σύνολο, σχεδόν, των παραπάνω έκτακτων κερδών, χρησιμοποιήθηκε για να απορροφήσει μη επαναλαμβανόμενες προβλέψεις, σχετιζόμενες με την πανδημία, την τιτλοποίηση Frontier, καθώς και την πρόσθετη απομείωση, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής».

η χρηματιστηριακή αγορά παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έντονη δραστηριοποίηση και τις προσπάθειες των τραπεζών να επιταχύνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), λίγο πριν γίνει γνωστό το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε η πανδημία στα εν λόγω χαρτοφυλάκια.

Οι διοικήσεις βάζουν υψηλά τον πήχη, τονίζοντας ότι στόχος τους είναι η διαμόρφωση μονοψήφιου δείκτη NPE. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα των τραπεζών που θα καθορίσει, σε σημαντικό βαθμό και την πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία παραμένει τραπεζοκεντρική».

«Ολες οι συστημικές τράπεζες θα επιτύχουν μονοψήφιο ποσοστό NPEs έως το τέλος του 2022, πιθανόν κάποιες και εντός του 2021», σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών και οικονομικών παραγόντων.

ΕΧΑΕ: Διοργανώνει το1ο Energy Conference

Στις 21 και 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το 1ο Energy Conference, το οποίο διοργανώνει η ΕΧΑΕ και αναμένεται να δώσουν το παρών όχι μόνο Ελληνες, αλλά και ξένοι αναλυτές και διαχειριστές.

Στο Conference θα προσκληθούν από την ΕΧΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι εισηγμένες, αλλά και μεγάλες εταιρείες που δεν είναι εισηγμένες, ενώ θα συμμετάσχουν και ομιλητές με εμπειρία στον κλάδο, αλλά και το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Επιστροφή της Alpha στο Hilton

Το 7% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιονική Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις (Hilton) κατέχει η Alpha Βank, καθώς συμμετείχε στο τέλος του 2020 σε AMK της εταιρίας, καταβάλλοντας το ποσό των 5,2 εκατ. ευρώ. Ως αντάλλαγμα απέκτησε προνομιούχες μετοχές, όπως αναφέρουν οι οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας.

Η επιστροφή της Alpha στο ξενοδοχείο έγινε με εξάσκηση δικαιώματος που προβλεπόταν στη συμφωνία μεταβίβασης.

Δεσμευτικές προσφορές για Εγνατία

Το ΤΑΙΠΕΔ παρέλαβε δύο δεσμευτικές προσφορές για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της. Δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι (με αλφαβητική σειρά): Vinci Highways S.A.S. – Vinci Concesiones S.A.S. – Μυτιληναίος Α.Ε – Αβαξ Α.Ε. και ΓΕΚΤΕΡΝΑ Α.Ε. – Egis Projects S.A.

Η διαδικασία έτρεξε καθώς απορρίφθηκε το αίτημα της Ελλάκτωρ για προσωρινά μέτρα.

Η σύμβαση παραχώρησης αφορά στη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων αξόνων για χρονική περίοδο 35 ετών.

ΔΕΗ: Νωρίτερα το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων

«Τρία χρόνια νωρίτερα από το 2028, το 2025, θα έρθει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς η εταιρία φέρνει πιο μπροστά τη μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, με καύσιμο το φυσικό αέριο», σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔEΗ, Γιώργου Στάσση, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Power & Gs Supply Forum.

Οι τρεις πυλώνες της Motor Oil

Σύμφωνα με τη διοίκηση, «η διύλιση θα παραμείνει ο κύριος πυλώνας των δραστηριοτήτων του Ομίλου. Ακόμη, το mobility θα παραμείνει ο συμπληρωματικός πυλώνας, μέσω του δικτύου λιανικής, αποσκοπώντας στην επέκταση του μεριδίου αγοράς στην Ελλάδα και στην είσοδο στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και την Κύπρο, κυρίως με το διεθνώς αναγνωρίσιμο σήμα της SHELL.

Οι ΑΠΕ (κλάδος στον οποίο ο Ομιλος εισήλθε το 2019) θα αποτελέσουν τον τρίτο πυλώνα των δραστηριοτήτων, με τον άμεσο στόχο να τοποθετείται στα 300 MW, ενώ παράλληλα θα εξετάζονται συνεχώς ευκαιρίες περαιτέρω διείσδυσης».

Καταρχήν συμφωνία για την εξαγορά χαρτοφυλακίου 11+1 αιολικών πάρκων 220+20 MW, καθώς και αδειών για άλλα 650 MW, ανακοίνωσε η Motor Oil, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα προς την υλοποίηση του στόχου απόκτησης χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ισχύος άνω των 300 MW.

Η εταιρία συμφερόντων του ομίλου Motor Oil, Teforto Holdings Ltd, αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στη διαγωνιστική διαδικασία, που έτρεξε η Fortress, για την πώληση του χαρτοφυλακίου και μετά από περίοδο αποκλειστικότητας υπογράφηκε δεσμευτική σύμβαση αγοραπωλησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά της Motor Oil αποτιμά τη συνολική επιχειρησιακή αξία των πάρκων, περίπου, στα 425 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 10 με 11 φορές το ιστορικό EBITDA. Η Fortress αγόρασε το παραπάνω χαρτοφυλάκιο από τον εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη, τον Σεπτέμβριο του 2018.

AS COMPANY: Επιστροφή κεφαλαίου

Στις 16 Απριλίου θα δημοσιεύσει αποτελέσματα και σύμφωνα με το οικονομικό ημερολόγιο, θα κάνει επιστροφή κεφαλαίου τον Σεπτέμβριο.

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Οι κληρονόμοι

Το σημείο στο οποίο εστιάζεται το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών, είναι το ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2022, με βάση τους όρους της διαθήκης του ιδρυτή Ελευθέριου Μουζάκη:

Πρώτον, οι κληρονόμοι, οι οποίοι κατέχουν ποσοστό της τάξεως του 75% της εταιρίας θα μπορούν να διαχειριστούν ελεύθερα τις μετοχές τους, ψηφίζοντας στις γενικές συνελεύσεις και ρευστοποιώντας τους τίτλους τους, εφόσον το επιθυμούν και δεύτερον, θα μπορούν να απαιτήσουν από την εισηγμένη το ποσό των, περίπου, 20 εκατ. ευρώ, που τους οφείλει η εταιρία, καθώς το έχει χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν, προκειμένου να αποπληρώσει τραπεζικές της υποχρεώσεις.

Η εταιρία δεν έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής του συγκεκριμένου ποσού, με βάση τα μετρητά που διαθέτει, ενώ επίσης δεν είναι γνωστό το ποια τελικά στάση θα κρατήσουν οι κληρονόμοι του Ελευθέριου Μουζάκη, οι οποίοι ταυτόχρονα είναι και βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης.

ELVAL HALCOR: Υψηλά 154 μηνών

Η ανοδική πορεία του τίτλου (υψηλά 154 μηνών) έχει πυροδοτήσει τα σενάρια για placement, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να εντάξει τον τίτλο στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.

Ωστόσο κύκλοι προσκείμενοι στον ελληνικό Ομιλο παραπέμπουν στους δείκτες αποτίμησης των ανταγωνιστικών εταιριών του εξωτερικού, υπονοώντας πως η ΕΛΧΑ εξακολουθεί να είναι υποτιμημένη σε σύγκριση με αυτές.

ΝΑΚΑΣ: Θετική έκπληξη

Θετική έκπληξη προκάλεσε η εξαμηνιαία λογιστική κατάσταση που εξέδωσε πρόσφατα για τη χρήση που λήγει στις 30 Ιουνίου 2021.

Παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας (κλειστά καταστήματα για δύο μήνες) διατήρησε το 90% των πωλήσεών της και ανέβασε οριακά τα καθαρά της κέρδη (στις 583 χιλ. ευρώ), ενώ σημείωσε τέτοιες θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές, με αποτέλεσμα να περάσει σε θετικό καθαρό ταμείο (από καθαρό δανεισμό 838 χιλ. στις 30/6/2020), παρά το γεγονός ότι μέσα στον Δεκέμβριο κατέβαλε στους μετόχους της, μέσα από μερίσματα και επιστροφή κεφαλαίου, το ποσό του 1,25 εκατ. ευρώ (αθροιστικά 0,197 ευρώ ανά τίτλο).

Η διοίκηση εκτιμά για την τρέχουσα δωδεκάμηνη χρήση, που λήγει τον Ιούνιο, κέρδη κοντά σε εκείνα της προηγούμενης χρήσης (530 χιλ. ευρώ), δηλαδή λίγο χαμηλότερα από τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου της χρήσης (583 χιλ. ευρώ).

AUTOHELLAS: Μικτό μέρισμα 0,23 ευρώ ανά μετοχή

Το μικτό μέρισμα της χρήσης 2020 καθορίστηκε σε 0,23 ευρώ (το καθαρό πληρωτέο μέρισμα θα ανέλθει σε 0,2185 ευρώ ανά μετοχή).

Στο μικτό ποσό των 0,23 ευρώ που θα διανεμηθεί έχει ήδη συνυπολογιστεί η προσαύξηση που αφορά τις 642.245 ίδιες μετοχές που η εταιρία έχει στην κατοχή της.

Από τις 7/4, οι μετοχές της εισηγμένης θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος.

Τα αναγραφόμενα στη στήλη δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, διακράτηση ή πώληση αξιών.

 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Τραγωδία στην Κοζάνη: Δύο εργάτες νεκροί – Έπεσαν από ύψος 70 μέτρων – Τι λέει η ΔΕΗ

Ανδρέας Ντίνης

Προσλήψεις: Εγκρίθηκαν 218 σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες ΥΠΕΞ και ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Δημήτρης Ντόγκας

Τραγωδία στην Ερέτρια: Στον εισαγγελέα οι τρεις συλληφθέντες για τον θάνατο των τριών εργατών

Evanthia Karra

«Είδα άνθρωπο να κρέμεται και να καίγεται σαν λαμπάδα από την κολόνα»: Πώς έχασαν τη ζωή τους οι τρεις τεχνικοί στην Ερέτρια

Evanthia Karra

Τραγωδία στην Ερέτρια: Τρεις προσαγωγές για τον θάνατο των εργατών

Μιχάλης Μάρδας

Τραγωδία στην Ερέτρια: Τρεις νεκροί από ηλεκτροπληξία [εικόνα σοκ]

Ανδρέας Ντίνης

Χρηματιστήριο: Δυναμικό παρών από Άβαξ σε κατασκευές, υποδομές και παραχωρήσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Εθνική Ασφαλιστική: Στο άρμα της CVC Capital Partners με 505 εκατ. – Τι προβλέπει η συμφωνία

Δημήτρης Ντόγκας

ΔΕΗ: Νέα συλλογική σύμβαση με τηλεργασία – Πότε θα καταβληθούν αναδρομικά τα ειδικά επιδόματα

Δημήτρης Ντόγκας