ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Οι έξι «πράσινοι κανόνες» για εκταμίευση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στην τελική ευθεία το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Οδηγίες προς τα κράτη-μέλη ώστε να διασφαλίζουν ότι οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτούνται από τα 672,5 δισ. ευρώ του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (βασική συνιστώσα του Ταμείου Ανάκαμψης) δεν θα βλάπτουν σε άλλους τομείς τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ε.Ε. εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η καθοδήγηση περιγράφει βασικές αρχές και μια μεθοδολογία δύο σταδίων για την αξιολόγηση της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να διευκολύνει τα κράτη- μέλη στην εκπόνηση των σχεδίων.

Ειδικότερα, η αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» πρέπει να ερμηνεύεται με βάση έξι περιβαλλοντικούς στόχους:

  1. Μια δραστηριότητα επιβαρύνει σημαντικά το μετριασμό τής κλιματικής αλλαγής εάν οδηγεί σε σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
  2. Μια δραστηριότητα επιβαρύνει σημαντικά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή εάν οδηγεί σε αυξημένο αρνητικό αντίκτυπο των πραγματικών και των αναμενόμενων κλιματικών συνθηκών στην ίδια τη δραστηριότητα ή σε ανθρώπους, φυσικούς πόρους ή περιουσιακά στοιχεία.
  3. Μια δραστηριότητα επιβαρύνει σημαντικά τη βιώσιμη χρήση και την προστασία των υδάτινων και των θαλάσσιων πόρων εάν είναι επιβαρυντική για την καλή κατάσταση ή για το καλό οικολογικό δυναμικό των υδατικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων, ή για την καλή περιβαλλοντική κατάσταση των θαλάσσιων υδάτων.
  4. Μια δραστηριότητα επιβαρύνει σημαντικά την κυκλική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης δημιουργίας και της ανακύκλωσης αποβλήτων, εάν η εν λόγω δραστηριότητα οδηγεί σε σημαντικές ανεπάρκειες ως προς τη χρήση υλικών ή στην άμεση ή έμμεση χρήση φυσικών πόρων, ή εάν αυξάνει σημαντικά την παραγωγή, την αποτέφρωση ή τη διάθεση αποβλήτων, ή εάν η μακροπρόθεσμη διάθεση αποβλήτων ενδέχεται να προκαλέσει σημαντική και μακροπρόθεσμη βλάβη στο περιβάλλον.
  5. Μια δραστηριότητα επιβαρύνει σημαντικά την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης εάν οδηγεί σε σημαντική αύξηση των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα, στα ύδατα ή στο έδαφος.
  6. Μια δραστηριότητα επιβαρύνει σημαντικά την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων εάν είναι σε σημαντικό βαθμό επιβαρυντική για την καλή κατάσταση και την ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων ή είναι επιβαρυντική για την κατάσταση διατήρησης οικοτόπων και ειδών, συμπεριλαμβανομένων όσων είναι κοινοτικού ενδιαφέροντος.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σταϊκούρας: Ρεαλιστικά φιλόδοξο το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Tinad

Θετικά σημάδια (προσεχώς) στην οικονομία

Kon

Αξιωματούχος ΕΕ στους F.T.: «Το ελληνικό σχέδιο είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει»

Ανδρέας Ντίνης

Μας λένε… Ούρσουλα

Kon

Ταμείο Ανάκαμψης: Πλάνο δεκαετίας με τα €57 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μιχάλης Μάρδας

Σχέδιο Ελλάδα 2.0 και εκλογές: Τι φανερώνουν οι δράσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

Μιχάλης Μάρδας

Υπουργείο Οικονομικών: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα βγάλει… μείωση φόρων

Δημήτρης Ντόγκας

Κομισιόν: Οι εμβολιασμοί εκτόξευσαν σε υψηλά έτους την αισιοδοξία επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Δημήτρης Ντόγκας

Η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

Kon