ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακή αφομοίωση υποθηκοφυλακείων – Οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου που παρέχονται ψηφιακά

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Χθες, ξεκίνησε τη λειτουργία του το έβδομο Κτηματολογικό Γραφείο με έδρα την Πάτρα το οποίο θα εξυπηρετεί συναλλαγές πολιτών σχετικά με 550.000 δικαιώματα.

Σε νέα εποχή εισέρχεται το ελληνικό Κτηματολόγιο ψηφιοποιώντας τις υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες και αντικαθιστώντας σταδιακά τα υποθηκοφυλακεία με Κτηματολογικά Γραφεία με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εντός του έτους, τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας θα έχουν μετεξελιχθεί σε 17 σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία με 75 υποκαταστήματα.

Στα νέα Κτηματολογικά Γραφεία, εκ των οποίων τα επτά έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία, παρέχονται στους πολίτες και τους επαγγελματίες όλες οι υπηρεσίες των υποθηκοφυλακείων (καταχώριση πράξεων, τήρηση βιβλίων ενεχύρου, τήρηση των σχετικών αρχείων κλπ.), σύμφωνα με ενιαίους κανόνες και πρότυπα και με γνώμονα την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και την ασφάλεια των συναλλαγών, σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες του κάθε νέου Κτηματολογικού Γραφείου ή υποκαταστήματός του που τίθενται σε λειτουργία είναι:

1) Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων.

2) Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για παραλαβές, πληρωμές και αιτήσεις από τους δικηγόρους αγωγών, δικογράφων και άλλων πράξεων που συντάσσουν και διακινούν για καταχώριση.

3) Ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συμβολαιογράφους.

4) Αυτόματη σύγκριση τοπογραφικού του ιδιοκτήτη με το Κτηματολογικό Διάγραμμα.

5) Αυτόματος προδικαστικός έλεγχος που εξασφαλίζει την δυνατότητα εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων.

6) Ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.

7) Αυτόματος υπολογισμός τελών που διασφαλίζει το διαρκή έλεγχό τους.

8) Ηλεκτρονικές συναλλαγές μόνο με e-banking (και μελλοντικά μέσω POS) ή μέσω τραπεζών, καθώς δεν γίνεται δεκτή η καταβολή μετρητών.

Oλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τα έντυπα αιτήσεων βρίσκονται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr και στο ktimatologio.gr.

Κτηματολογικά Γραφεία

Στο μεταξύ χθες, ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα, παρουσία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιου για το Κτηματολόγιο, Γιώργου Στύλιου.

Oπως δήλωσε ο κ. Στύλιος, «ακόμα ένα Κτηματολογικό Γραφείο, το έβδομο στη σειρά, παραδίδεται σήμερα στους πολίτες. Oσοι εξυπηρετούνταν από τα υποθηκοφυλακεία Πατρών και Δύμης από σήμερα έχουν στη διάθεσή τους νέες φιλικές ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες θα τους διευκολύνουν, μειώνοντας την ταλαιπωρία και τα περιττά έξοδα και ενισχύοντας τη διαφάνεια στις συναλλαγές».

Πρόσθεσε δε ότι με τον τρόπο αυτά μειώνονται τα λειτουργικά κόστη, καθώς χθες δημοσιεύθηκε η προκήρυξη διαγωνισμού για τη μίσθωση νέου ακινήτου στην Πάτρα, το οποίο θα στεγάσει τις υπηρεσίες του νέου Κτηματολογικού Γραφείου. «Ανεβάζουμε ταχύτητα, επιταχύνοντας τη διαδικασία της κτηματογράφησης και κάνουμε το Kτηματολόγιο πιο προσιτό και φιλικό στους πολίτες και τους επαγγελματίες. Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και εγώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου και όλα τα στελέχη του φορέα που εργάστηκαν για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα», πρόσθεσε ο αρμόδιος υφυπουργός.

Το Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας είναι το έβδομο που λειτουργεί ως περιφερειακή υπηρεσία του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και θα εξυπηρετεί συναλλαγές πολιτών σχετικά με 550.000 δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι τα άλλα έξι Κτηματολογικά Γραφεία, που παρέχουν ήδη τις υπηρεσίες τους στους πολίτες, βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία, στον Πειραιά, στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά Ελλάδα και τις Κυκλάδες. Παράλληλα με αυτά, σε λειτουργία έχουν τεθεί και 17 υποκαταστήματά τους σε Λευκάδα, Πρέβεζα, Πολύγυρο, Καλαμαριά, Περιστέρι, Κόρινθο, Εορδαία, Ναύπλιο, Χίο, Πάτμο, Χαλάνδρι, Βέροια, Σπάρτη, Εδεσσα, Νέα Ιωνία και Σέρρες, ενώ από τη Δευτέρα 5 Απριλίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του και το υποκατάστημα Αιγιαλείας Αιγίου.

Στα νέα Κτηματολογικά Γραφεία παρέχονται στους πολίτες και τους επαγγελματίες όλες οι υπηρεσίες των υποθηκοφυλακείων (καταχώριση πράξεων, τήρηση βιβλίων ενεχύρου, τήρηση των σχετικών αρχείων κ.λπ.) σύμφωνα με ενιαίους κανόνες και πρότυπα και με γνώμονα την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και την ασφάλεια των συναλλαγών, σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κτηματολόγιο: Αρχίζουν δηλώσεις για Κυκλάδες – Γιατί δεν είχε τρέξει το πρόγραμμα

Μιχάλης Μάρδας

Κτηματολόγιο: Σε ρυθμούς προανάρτησης Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα – Τι πρέπει να ελέγξουν οι ιδιοκτήτες

Δημήτρης Ντόγκας

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η προανάρτηση σε Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα

Ανδρέας Ντίνης

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η ανάρτηση σε Ανατολική Αττική και Αχαΐα

Tinad

Νομοθετική ρύθμιση: Για ποια πρώην δασικά ακίνητα θα αναγνωρίζεται ιδιοκτησία σε ιδιώτη έναντι του Δημοσίου

Δημήτρης Ντόγκας

Κτηματολόγιο: Τι αλλάζει το 2021, σε ποιες περιοχές παρατείνεται η προθεσμία και τα πρόστιμα στους ασυνεπείς

Μιχάλης Μάρδας

«Έτος ορόσημο» για το Κτηματολόγιο το 2021 – Έρχεται το Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Κτηματολόγιο

Μιχάλης Μάρδας

Κτηματολόγιο: Αντίστροφη μέτρηση για τα κλιμακωτά πρόστιμα  – Τα «ορφανά» ακίνητα σε 297 περιοχές

Δημήτρης Ντόγκας

Κτηματολόγιο: Παράταση ενός έτους, πάγος στα πρόστιμα – Ανενεργά τα κλιμακωτά πρόστιμα μέχρι το Πάσχα

Μιχάλης Μάρδας