ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Με βρετανικό μοντέλο το νέο πλαίσιο προστασίας του ανταγωνισμού

Ιωάννα Φεντούρη

Στα τελευταία στάδια, πριν κατατεθεί στη Βουλή, είναι το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον Ν. 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, όπως κοινοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ), Γιάννης Λιανός (φωτογραφία), μέσω Twitter.

«Εχουμε ανάγκη από μία μεταρρύθμιση του πλαισίου προστασίας του ανταγωνισμού στην Ελλάδα και την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με εξειδικευμένο και διεθνώς ανταγωνιστικό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο μπορεί να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της ψηφιακής οικονομίας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Καινοτόμες αλλαγές

Μάλιστα, σε διαδοχικές αναρτήσεις του παρέθεσε μερικές από τις καινοτόμες αλλαγές που πρότεινε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Μεταξύ αυτών είναι:

* Η πρώτη διάταξη, παγκοσμίως, που αφορά στην κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης σε οικοσυστήματα, έννοια την οποία πλέον χρησιμοποιεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αλλαγές που θα φέρει στον νέο Κανονισμό για πλατφόρμες, για να προστατεύονται αποτελεσματικά οι καταναλωτές και επιχειρήσεις από την ισχύ των πλατφορμών και να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα φιλικό θεσμικό περιβάλλον για καινοτόμες επιχειρήσεις και

* η θεσμοθέτηση ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής Ανταγωνισμού και όλων των οικονομικών ρυθμιστικών αρχών, με πλήρη σεβασμό στις αρμοδιότητες της καθεμίας, αλλά για πρώτη φορά παρέχοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας υποδομής συνεργασίας μεταξύ τους.

Οπως πρόσθεσε, «αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, μιας και είμαι πεπεισμένος ότι πολλές στρεβλώσεις που παρατηρούμε στον ανταγωνισμό προέρχονται από την έλλειψη συνεχούς διάδρασης και συστηματικής συνεργασίας μεταξύ των Αρχών αυτών, ιδιαίτερα στο λεγόμενο non-tradable sector».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Α., «το υπάρχον σύστημα που βασίζεται σε ad hoc συνεργασία, έστω και μετά την πρωτοβουλία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, να υπογραφούν Μνημόνια Συνεργασίας, ήδη από τον Οκτώβριο 2019, δεν δουλεύει αποτελεσματικά. Ορισμένες υποθέσεις μας καθυστερούν γι’ αυτόν το λόγο, με θύμα τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις».

Best practice

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε πως «είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε μία υποδομή συνεργασίας και παρακολούθησης τομέων και έργων των Αρχών, για να συνδυάζονται πιο αποτελεσματικά τα πενιχρά μας μέσα και να διαχέεται η γνώση μεταξύ των μελών του δικτύου.

Κάτι τέτοιο δουλεύει σε πιο προηγμένα συστήματα ρύθμισης (Μεγάλη Βρετανία) και μας έχει επίσης προταθεί ως best practice από τον ΟΟΣΑ. Μας τα είπαν αυτά και ο πρώην επίτροπος Ανταγωνισμού και πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι και άλλοι εμπειρογνώμονες διεθνούς φήμης στη διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού πριν ένα μήνα».

Τέλος, σημείωσε πως η πρόταση αυτή συνδέεται άμεσα «με την πρώτη σοβαρή και συστηματική προσπάθεια που ξεκινά για τη χαρτογράφηση των ελληνικών αγορών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με μία ομάδα επιστημόνων, κάτι το οποίο θα ωφελήσει όλες τις Αρχές».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ζητά ουσιαστική εφαρμογή της Οδηγίας για τις αθέμιτες πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων

Μιχάλης Μάρδας

Αννα Διαμαντοπούλου: Απέσυρε την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΟΟΣΑ

Ανδρέας Ντίνης

Ασφαλιστικά μέτρα

Tinad

Αλλάζουν όλα στο ΕΣΠΑ: Στις περιφέρειες η διαχείριση άνω του 30% των κονδυλίων – Που θα διοχετευτούν οι πόροι

Δημήτρης Ντόγκας

Φιλελεύθερες επιλογές…

Tinad

Η υποκρισία για την Διαμαντοπούλου

Kon

Την Αννα Διαμαντοπούλου πρότεινε ο Μητσοτάκης για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ

Μιχάλης Μάρδας

Ειδικοί για κλάματα

Kon

ΟΟΣΑ: Πρόβλεψη για μικρότερη ύφεση στην Ελλάδα το 2020 σε σχέση με την Ευρωζώνη

Ανδρέας Ντίνης