ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SURE: Επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για τη στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων

Σκληρό πόκερ για τα κονδύλια: Σήμερα η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Νίκος Μπέλλος

Πρόσθετα δάνεια ύψους 3,7 δισ. ευρώ σε έξι κράτη-μέλη, εκ των οποίων 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αποφάσισε να προτείνει χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω χρηματοδοτικού μέσου SURE για τη στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων στη διάρκεια της πανδημίας.

Με βάση τη χθεσινή πρόταση, η Ελλάδα θα λάβει συνολικά δάνεια (αυτά που έχει ήδη πάρει και αυτά που προτείνονται τώρα) ύψους 5,2 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένο μέσο, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, δεδομένου ότι η Κομισιόν δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο για ομόλογα επταετούς διάρκειας και περίπου με 0,5% για διάρκειας 15 ετών και στη συνέχεια μετακυλίει το όφελος στα κράτη-μέλη.

Στα δάνεια με αρνητικό επιτόκιο τα κράτη-μέλη αντί να πληρώσουν τόκους θα κερδίσουν χρήματα κατά την αποπληρωμή.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η πρόσθετη συνδρομή, εκτός των 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αφορά και τις εξής πέντε χώρες: Βέλγιο 394 εκατ. ευρώ (συνολικά από το SURE 8,2 δισ. ευρώ), Κύπρος 125 εκατ. ευρώ (συνολικά 604 εκατ. ευρώ), Λετονία 113 εκατ. ευρώ (συνολικά 305 εκατ. ευρώ), Λιθουανία 355 εκατ. ευρώ (συνολικά 957 εκατ. ευρώ), Μάλτα 177 εκατ. ευρώ (συνολικά 421 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για το SURE προβλέπει τη διάθεση μέχρι 100 δισ. ευρώ, ωστόσο 8 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, που δανείζονται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους στις αγορές δεν κάνουν χρήση του προγράμματος με αποτέλεσμα να παραμένει απόθεμα δανείων. Από αυτό το απόθεμα θα δοθούν και τα 3,7 δισ. ευρώ επιπρόσθετα σε χώρες που το ζήτησαν.

Μετά τη χθεσινή πρόταση της Κομισιόν τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί συνολικά φτάνουν τα 94,3 δισ. ευρώ από τα 100 δισ. ευρώ.

Η Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να αξιολογήσει περαιτέρω συμπληρωματικά αιτήματα από τα κράτη-μέλη που αφορούν υφιστάμενα ή νέα μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην απασχόληση.

Στόχοι

Το SURE στηρίζει τις προσπάθειες που αφορούν την προστασία των θέσεων εργασίας, τους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολουμένους από τον κίνδυνο απόλυσης και απώλειας εισοδήματος. Δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να μειώσουν προσωρινά τις ώρες εργασίας των εργαζομένων ή να αναστείλουν συνολικά την εργασία, με τη στήριξη του εισοδήματος που παρέχεται από το κράτος για τις ώρες που δεν εργάστηκαν.

Οι αυτοαπασχολούμενοι λαμβάνουν αναπλήρωση εισοδήματος για την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με βάση την πρώτη έκθεση που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν, το SURE έχει στηρίξει μέχρι τώρα 25-30 εκατ. εργαζομένους και 1,5 με 2,5 εκατ. επιχειρήσεις, ενώ εξοικονόμησε από κυβερνήσεις περίπου 5,8 δισ. ευρώ σε πληρωμές τόκων μέσω των πρώτων τεσσάρων εκταμιεύσεων της χρηματοδότησης έως τις 2 Φεβρουαρίου 2021.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, οι εκταμιεύσεις προς τις έξι χώρες των παραπάνω δανείων θα γίνουν μόλις εγκριθεί η πρόταση της Κομισιόν από το Συμβούλιο της Ε.Ε.

Οπως επισήμανε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την οικονομία, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αυτή η πρόσθετη χρηματοδοτική συνδρομή θα βοηθήσει τις χώρες της Ε.Ε. να προστατεύσουν το εργατικό δυναμικό τους εν μέσω της αμείλικτης πίεσης που δέχονται λόγω της πανδημίας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ταξίδια: Η πρόταση της Κομισιόν για χαλάρωση των μέτρων!

Tinad

Νέος πόλεμος μεταξύ ΕΕ και Apple -Γιατί κατηγορείται για αθέμιτο ανταγωνισμό

Μιχάλης Μάρδας

«Φθηνά» δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Χαμηλότοκες χορηγήσεις, μειωμένες εξασφαλίσεις, «μακρά» αποπληρωμή

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Νέο συμβόλαιο – μαμούθ της Ε.Ε. με τη Pfizer για 1,8 δισ. δόσεις του εμβολίου

Tinad

Κορωνοϊός – Pfizer: Συμφωνία για άλλες 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου στην Ευρώπη

Tinad

Αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια;

Tinad

Μας λένε… Ούρσουλα

Kon

Έως 120 δόσεις για οφειλές από απλήρωτα δάνεια – Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις 

Evanthia Karra

Επιχορηγήσεις και δάνεια 90 δισ. ευρώ θα πάρει η Ελλάδα την επόμενη εξαετία

Μιχάλης Μάρδας