ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Δυναμικό παρών από Άβαξ σε κατασκευές, υποδομές και παραχωρήσεις

Θ.Σ.

Η Αβαξ, με ορίζοντα την επόμενη 5ετία, θα συνεχίσει να δίνει δυναμικό παρών στα έργα κατασκευών, υποδομών και παραχωρήσεων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση και τα όσα δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, «η εισηγμένη έχει καταθέσει, μαζί με τον αμερικανικό όμιλο Macklowe που ειδικεύεται στους ουρανοξύστες, πρόταση συνεργασίας προς τη Lamda Development για την κατασκευή και τη διαχείριση του πύργου που πρόκειται να κατασκευαστεί στη Μαρίνα Αγίου Κοσμά, ενώ δηλώνει ενδιαφέρον και θα διεκδικήσει κατασκευαστικά έργα του επενδυτικού προγράμματος ύψους 2,5 δισ. ευρώ της Lamda Development στο Ελληνικό».

Επίσης, υπογράμμισε ως εμβληματικό πακέτο έργων για τον ίδιο χρονικό ορίζοντα και εκείνα της ΕΡΓΟΣΕ ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά είναι η σιδηροδρομική γραμμή της Πάτρας ύψους 514 εκατ. ευρώ, η επέκταση του προαστιακού προς Ραφήνα και Λαύριο ύψους από 300 εκατ. η κάθε μία, η σύνδεση του Λιμανιού Θεσσαλονίκης με σιδηροδρομική γραμμή, η πεδινή χάραξη της σιδηρογραμμής που θα συνδέει με τους Τοξότες στη Θράκη (1,2 δισ. ευρώ) και το έργο στα ελληνοτουρκικά σύνορα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο, ύψους 850 εκατ. ευρώ.

Με πρότυπο τη συμμαχία που σύναψε με τη Μυτιληναίος και τη Vinci για τη διεκδίκηση της Εγνατίας Οδού, ο όμιλος δηλώνει ανοικτός σε αντίστοιχες συνεργασίες, ενώ θεωρεί ανυπόστατες τις φήμες περί μετοχικών αλλαγών.

Για το θέμα της γραμμής 4 του μετρό εκτιμά ότι σύντομα η Αττικό Μετρό θα στείλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο τον φάκελο του έργου. Η υπογραφή της σύμβασης θα ακολουθήσει προς το τέλος της άνοιξης, αφού ολοκληρωθούν ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το κοινοβουλευτικό έργο. Η έναρξη των μελετών εκτιμάται γύρω στον Ιούνιο με Ιούλιο του 2021.

Η έναρξη των εργασιών προβλέπεται στις αρχές του 2022. Με την υπογραφή της σύμβασης, τα πρώτα εργοτάξια θα στηθούν στην αρχή και στο τέλος του έργου, δηλαδή στη Λ. Βεϊκού και στην Κατεχάκη, καθώς από εκεί θα ξεκινήσουν οι δύο μετροπόντικες.

» Τομέας υποδομών: Στην τελική ευθεία η επέκταση της γραμμής 3 από το Χαϊδάρι στον Πειραιά. Παραδόθηκαν, στο τελευταίο τετράμηνο του περασμένου έτους, οι σταθμοί Αγ. Βαρβάρας Κορυδαλλού και Νίκαιας.

Το καλοκαίρι του 2022 θα ολοκληρωθεί όλο το έργο της γραμμής μέχρι τον Πειραιά, με τους σταθμούς σε Πειραιά, Μανιάτικα και Δημοτικό Θέατρο. Επίσης, το έργο του καζίνο στη Λεμεσό, μια σύμβαση 269 εκατ. ευρώ που ίσως φτάσει και τα 280 εκατ. ευρώ. Το έργο είναι σε συνεργασία με την Τέρνα η οποία έχει μερίδιο 40%. Εχει κατασκευαστεί το 40% με 45% του έργου και το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα είναι έτοιμο να παραδοθεί.

» Τομέας ενεργειακών έργων: Στην εισηγμένη ανατέθηκε το έργο της κατασκευής του δεύτερου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Ιράκ Μπισμάγια 3 συνολικής ισχύος 1.650 MW, ύψους 533 εκατ. ευρώ, το οποίο θα τελειώσει το πρώτο εξάμηνο του 2022.

» Τομέας έργων δικτύων: Μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου IGB.

» Τομέας παραχώρησης και ΣΔΙΤ: Λειτουργούν 13 έργα.

» Volterra: Αναφορικά με την πορεία της εταιρίας προμήθειας ενέργειας Volterra (θυγατρική της Αβαξ), στόχος είναι τα έργα ΑΠΕ να έχουν λειτουργήσει το 2021.

Επίσης, στην κατασκευή δύο νέων οικιστικών συγκροτημάτων προχωρά μέσα στο β΄ τρίμηνο του 2021 ο όμιλος, η διοίκηση του οποίου εκτιμά ότι η αγορά κατοικίας θα ανακάμψει μετά την πάροδο της πανδημίας και την επαναφορά της ζήτησης, κυρίως από ξένους επενδυτές.

Προγραμματίζει την ανέγερση 16 κατοικιών (συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ.) σε ιδιόκτητο ακίνητο στην περιοχή του Ελληνικού, κοντά στον σταθμό του μετρό, πλησίον της Λ. Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με τη διοίκηση, το συγκεκριμένο project έχει εμπορική αξία ύψους 6,5 εκατ. ευρώ. Στον ίδιο χρόνο υπολογίζει την έναρξη εργασιών για τη δημιουργία ενός ακόμη συγκροτήματος παραθεριστικών κατοικιών (20 διαμερισμάτων, με προσδοκώμενη αξία πωλήσεων της τάξης των 4,5 εκατ. ευρώ) στις Καλύβες Χανίων.

ΟΛΘ: Η Belterra Investments Ltd. αποκτά τον αποκλειστικό έλεγχο

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε τη συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση από την Belterra του αποκλειστικού ελέγχου, διά εξαγοράς, του 70% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας Melbery Investments Limited, πέραν ποσοστού 30% του μετοχικού κεφαλαίου της, το οποίο η Belterra κατείχε ήδη.

Η Melbery κατέχει έμμεσα το 67% των μετοχών της ΟΛΘ Α.Ε. Συνεπώς, με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης η Belterra Investments Ltd. αποκτά τον αποκλειστικό έλεγχο του ΟΛΘ.

Η Belterra θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση, μόλις πραγματοποιηθεί και η μεταβίβαση των μετοχών.

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: Μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου

Το ποσό των 135,42 εκατ. ευρώ αποδίδει στους μετόχους της, μέσω μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου, μέσα σε μερικούς μήνες, παρά τα μειωμένα έσοδα λόγω πανδημίας. Ταυτόχρονα, εξόφλησε τον Ιούνιο του 2020 την τελευταία δόση δανείου προς την ΕΤΕπ ύψους 13,13 εκατ. ευρώ, μηδενίζοντας τον δανεισμό της.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 το ταμείο της ανερχόταν σε 132 εκατ. ευρώ, έναντι 142,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019. Η εταιρία αποφάσισε το περασμένο φθινόπωρο τη διανομή προμερίσματος χρήσης 2020, ύψους 52,6 εκατ. ευρώ.

Στις 10 Μαρτίου, με απόφαση της έκτακτης γ.σ., αποφασίστηκε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 82,82 εκατ. ευρώ, με ισόποση επιστροφή στους μετόχους. Με βάση τους όρους της σύμβασης παραχώρησης, η επιστροφή διενεργείται μέσω δανειακής σύμβασης. Δηλαδή, η Αττική Οδός δανείζει 82,82 εκατ. ευρώ στην Ελλάκτωρ και την Αβαξ, που αποτελούν τους μετόχους της.

Υπενθυμίζεται ότι για τη χρήση 2019 διανεμήθηκε, με τη μορφή προμερίσματος/μερίσματος, το μικτό ποσό των 92,6 εκατ. ευρώ.

EPSILON NET: Εξαγορές των  SingularLogic και Data Communication

Τη μεγάλη ικανοποίησή του από τις εξαγορές των εταιριών SingularLogic και Data Communication εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Epsilon Net Γιάννης Μίχος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα της εισηγμένης για την οικονομική χρήση 2020.

Η διοίκηση της Epsilon Net εξέφρασε την αισιοδοξία της για τη φετινή πορεία των αποτελεσμάτων, αλλά και για τις απώτερες προοπτικές της, αναφερόμενη μεταξύ άλλων: Στην πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των κερδών σε κάθε άνοδο του κύκλου εργασιών, λόγω του χαμηλού μεταβλητού κόστους, κάθε φορά που ενισχύεται το πελατολόγιο της εταιρίας, στο ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό επαναλαμβανόμενων πωλήσεων (διαμορφώθηκαν στο 59% το 2020), στην αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού των εγχώριων επιχειρήσεων και σε παράγοντες που θα επιδράσουν θετικά, όπως οι κοινοτικές εισροές μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τα ηλεκτρονικά βιβλία και η ηλεκτρονική τιμολόγηση.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Πρόστιμα 5.000 λιρών

«Πρόστιμα 5.000 λιρών ($6.900) θα επιβάλλονται από την επόμενη εβδομάδα σε άτομα από την Αγγλία που προσπαθούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό χωρίς καλό λόγο», σύμφωνα με τους νέους νόμους Covid-19 που διαρκούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

: Γνωστά ονόματα ξένων θεσμικών στο ομόλογο

Γνωστά ονόματα ξένων θεσμικών επενδυτών συγκαταλέγονται σε όσους επένδυσαν, σε δύο δόσεις, στο ομόλογο βιωσιμότητας της επιχείρησης, με πρώτη δόση τα 650 εκατ. ευρώ και δεύτερη, ελαφρώς μεταγενέστερη, τα 125 εκατ. ευρώ, όπως οι BlackRock, Fidelity, Bluebay, Apollo, Henderson και Pictet Group.

Σύμφωνα με αναλυτές, «σε μια θάλασσα μηδενικών επιτοκίων, δεν αγνοείται μια απόδοση 3,875% από μια εταιρία με τις προοπτικές της ΔΕΗ, απόδοση που στη δεύτερη και μικρότερη δόση υποχώρησε στο 3,672%».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση εξετάζει περιπτώσεις εξαγοράς εταιριών ή χαρτοφυλακίων συστημάτων ΑΠΕ στις βαλκανικές χώρες.

Τα επόμενα βήματά της θα εξαρτηθούν από την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ.

ΕΧΑΕ: Τρεις αυξήσεις κεφαλαίου

Ηδη έχουν ανακοινωθεί τρεις αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 1,18 δισ. ευρώ (Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Αεροπορία Αιγαίου).

Το σίγουρο είναι ότι το εν εξελίξει σκηνικό ωφελεί την ΕΧΑΕ, που θα βελτιώσει τα έσοδά της.

CENERGY: Δεν θα διανεμηθεί μέρισμα

Σύμφωνα με το πρόσφατο conference call προς τους αναλυτές, μέρισμα δεν θα διανεμηθεί ούτε και φέτος (ίσως από το 2022), προκειμένου η κεφαλαιακή διάρθρωση να βελτιωθεί περαιτέρω (κατά την τελευταία διετία ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε πάνω από 30%).

Σε ό,τι αφορά το ορατό μέλλον έγινε λόγος για προοπτικές υψηλά κερδοφόρων χρήσεων. Αιχμή του δόρατος θα είναι ο κλάδος των καλωδιακών έργων. Σε ό,τι αφορά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ομίλου, σήμερα είναι αρκετά υψηλότερο από τα 500 εκατ. ευρώ της 31ης/12/2020.

VIOHALCO: Οι επενδύσεις των επόμενων ετών

Στο πλαίσιο του πρόσφατου conference call, αναλυτές ρώτησαν τη διοίκηση σχετικά με τη στρατηγική που σχεδιάζει να ακολουθήσει στο μέτωπο των υποχρεώσεών της, με δεδομένο ότι ο καθαρός δανεισμός του ομίλου έκλεισε στα τέλη του 2020 στο 1,53 δισ. ευρώ και ο δείκτης καθαρό χρέος προς EBITDA κυμάνθηκε λίγο πάνω από το 5.

Η διοίκηση απάντησε ότι «η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια των υψηλών επενδύσεων (δύο δισ. ευρώ σε μια δεκαετία) που υλοποιήθηκαν σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ότι αυτές έχουν ήδη αρχίσει να αποφέρουν καρπούς στον όμιλο. Οι επενδύσεις των επόμενων ετών αναμένεται να είναι μικρότερες σε μέγεθος, ενώ γίνονται συνεχώς προσπάθειες για τη χρήση όσο το δυνατόν μικρότερου κεφαλαίου κίνησης, ωστόσο κάτι τέτοιο επηρεάζεται και από τα εκάστοτε επίπεδα των διεθνών τιμών των μετάλλων. Υπάρχει στόχος για αποκλιμάκωση του δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA, κάτι που θα επιδιωχθεί να γίνει κυρίως μέσα από την αύξηση του παρονομαστή, δηλαδή των λειτουργικών επιδόσεων».

Στον κλάδο των ακινήτων υπάρχει πρόθεση για εισαγωγή της θυγατρικής Noval ΑΕΕΑΠ στο Χ.Α., μέσα στο 2021. Η εταιρία σημείωσε το 2020 κέρδη προ φόρων 10,4 εκατ. ευρώ, με τη συνδρομή ανατιμήσεων στις εύλογες αξίες ακινήτων της. Η Noval συνεχίζει το επενδυτικό της έργο, καθώς, μεταξύ άλλων, το 2021 σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει την επέκταση του εμπορικού κέντρου River West (για μεγάλο τμήμα του έχουν ήδη βρεθεί ενοικιαστές και αναμένεται ότι η πρόσθετη έκταση θα εκμισθωθεί χωρίς πρόβλημα).

EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ:Μετοχές της Cenergy

Μετοχές της Cenergy που έχει στην κατοχή της θα δώσει στους μετόχους της η EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ως μέρισμα μαζί με μετρητά. Η έκτακτη γ.σ. στις 9 Απριλίου.

Οι μέτοχοι δικαιούνται να λάβουν μόνο ακέραιο αριθμό μετοχών και όσοι έχουν κλασματικά δικαιώματα θα λάβουν το αντίστοιχο ποσό σε μετρητά.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ελέγχει το 25,16% της Cenergy.

Σε νέα ιστορικά υψηλά η μετοχή της Cenergy, σε υψηλά 154 μηνών η μετοχή της ΕΛΧΑ.

Τα αναγραφόμενα στη στήλη δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, διακράτηση ή πώληση αξιών.

 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

ΔΕΗ: Μπαράζ καταγγελιών για τους «φουσκωμένους λογαριασμούς» – Τι πρέπει να τσεκάρετε άμεσα

Tinad

Δωρεάν ρεύμα από τη ΔΕΗ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Μιχάλης Μάρδας

Διακοπή ρεύματος στα Ανώγεια: Νοτιάδες έκοψαν στη μέση κολώνα της ΔΕΗ

Ανδρέας Ντίνης

Τραγωδία στην Κοζάνη: Δύο εργάτες νεκροί – Έπεσαν από ύψος 70 μέτρων – Τι λέει η ΔΕΗ

Ανδρέας Ντίνης

Προσλήψεις: Εγκρίθηκαν 218 σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες ΥΠΕΞ και ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Δημήτρης Ντόγκας

Χρηματιστήριο: Τα κέρδη-ρεκόρ λύνουν τα χέρια στην Εθνική Τράπεζα

Δημήτρης Ντόγκας

Τραγωδία στην Ερέτρια: Στον εισαγγελέα οι τρεις συλληφθέντες για τον θάνατο των τριών εργατών

Evanthia Karra

«Είδα άνθρωπο να κρέμεται και να καίγεται σαν λαμπάδα από την κολόνα»: Πώς έχασαν τη ζωή τους οι τρεις τεχνικοί στην Ερέτρια

Evanthia Karra

Τραγωδία στην Ερέτρια: Τρεις προσαγωγές για τον θάνατο των εργατών

Μιχάλης Μάρδας