ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κουρεμένα» ενοίκια, αναστολές συμβάσεων και τον Απρίλιο – Τι θα γίνει με το Δώρο Πάσχα – Όλα τα νέα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων

Newsroom eleftherostypos.gr

Nέα μέτρα στηριξης της οικονομίας και της εργασίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Oικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα εξής για τον μήνα Απρίλιο.

1) Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων φορολογικών ρυθμίσεων. Μεταφέρεται στο τέλος της ρύθμισης.

2) Οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση 100% στα επαγγελματικά ακίνητα και τον Απρίλιο. Για τους εργαζομένους σε αναστολή μείωση 40% για την πρώτη κατοικία και τη φοιτητική κατοικία. Για τους ιδιοκτήτες θα καταβληθεί αποζημίωση 80%. Το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί στους ιδιοκτήτες είναι 180 εκατ. ευρώ.

3) Παρατείνονται υπό προϋποθέσεις οι μισθώσεις ακινήτων του δημοσίου.

4) Αναστέλλονται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι προθεσμίες λήξης επιταγών κατά 30 ημέρες από την αναγραφόμενη σε κάθε αξιόγραφο ημερομηνία, για προθεσμίες έως 30 Απριλίου.

5) Με αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τον διοικητή της ΑΑΔΕ:

Μετατίθεται η έναρξη της ψηφιακής διαβίβασης δεδομένων mydata. Παρατείνονται διορθώσεις στοιχείων. Η απόσυρση και αναβάθμιση ταμειακών μηχανών παρατείνεται έως 31 Ιουνίου.

«Με τις παραπάνω παρεμβάσεις αφουγκραζόμαστε την οικονομία και παρεμβαίνουμε έγκαιρα και στοχευμένα» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Την διατήρηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας και τον Απρίλιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Το δίχτυ προστασίας για εργαζόμενους και ανέργους φτάνει στα 7,1 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο, ενώ οι δικαιούχοι ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

– Οι εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις μπορούν να τεθούν σε αναστολής σύμβασης εργασίας (αποζημίωση 534 ευρώ μηνιαίως) και τον Απρίλιο, ενώ έχουν πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών. Το ίδιο ισχύει και για τις επχιειρήσεις αυτές. Το Δώρο Πάσχα θα δοθεί επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με συμμετοχή του Δημοσίου.

– Επιδοτούνται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έως και τον Ιούνιο 2021.

– Οι καλλιτέχνες που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο καλλιτεχνών θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού και τον Μάιο.

– Συνεχίζεται η επιδότηση στον τομέα του πολιτισμού για τις κενές θέσεις σε θέατρα, κινηματογράφους κλπ.

– Επαγγέλματα ειδικών κατηγοριών του τουρισμού θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού και τον Μάρτιο.

– Στα επιδόματα ανεργίας που λήγουν έως τα τέλη Μαρτίου δίνεται παράταση δύο μηνών.

– Επεκτείνεται ο μηχανισμός ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ έως και τον Ιούνιο του 2021 και δίνεται Δώρο Πάσχα με κρατική συμμετοχή.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας, δήλωσε

Όπως τόνισε, «οι δράσεις που αποτυπώνονται στο σχέδιο αγγίζουν τις 160, είναι δράσεις που αφορούν έργα, αφορούν επενδύσεις, αφορούν μεταρρυθμίσεις, απλώνονται σε πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, απλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες».

«Είναι ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ, 32 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, 19 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό σε δανεισμό, προσθέτοντας τη μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα σε ίδια κεφάλαια και σε δανεισμό, εκτιμούμε ότι μπορούν να κινητοποιηθούν συνολικοί πόροι ύψους 57 δισεκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας πως «έχει 4 κύριους πυλώνες, την ψηφιακή μετάβαση κράτους και επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη οικονομία και την εκτίναξη των επενδύσεων».

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Επίδομα 534 ευρώ: Αυτή είναι η ημερομηνία πληρωμής για τις αναστολές Απριλίου – Οι δικαιούχοι

Tinad

Σκυλακάκης: Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Tinad

Απίστευτο: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και μετά ζητά την εφαρμογή του

Μιχάλης Μάρδας

Αναστολές συμβάσεων εργασίας για τον Μάιο: Πώς υποβάλλονται οι δηλώσεις – Τα κριτήρια και οι νέοι ΚΑΔ

Ανδρέας Ντίνης

ΙΟΒΕ: Βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Tinad

MeToo Greece: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση

Μιχάλης Μάρδας

Σταϊκούρας για επιτυχή έξοδο στις αγορές με 5ετές ομόλογο: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Μιχάλης Μάρδας

Βγαίνει ξανά στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο – Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο

Tinad

Χατζηδάκης για Πρωτομαγιά: Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, κατοχυρώνουμε το οκτάωρο στην πράξη