Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Επιπλέον έσοδα 273 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ… προ πανδημίας

Χειμερινές εκπτώσεις: Αρχίζουν σήμερα αλλά μόνο για τα e-shop

Ιωάννα Φεντούρη [email protected]

Υπήρχε μια, συστηματικά, θετική και σημαντική επίδραση της χρήσης καρτών στα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας την περίοδο 2015-2019, σύμφωνα με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ωστόσο, το δημοσιονομικό όφελος θα μπορούσε να αυξηθεί, αισθητά, εάν το επίπεδο των ηλεκτρονικών πληρωμών στη χώρα μας βελτιωνόταν, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Σε μελέτη του Ιδρύματος, με τίτλο «Ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ελλάδα: Πολιτικές και επιδράσεις στη χρήση καρτών, 2015-2020», η οποία παρουσιάστηκε, διαδικτυακά, χθες, επισημαίνεται, χαρακτηριστικά, πως η διείσδυση των καρτών συνέβαλε τουλάχιστον στο 17% της συνολικής ετήσιας αύξησης εσόδων από ΦΠΑ το 2019. Το όφελος σε όρους επιπλέον εσόδων από ΦΠΑ λόγω της αυξημένης χρήσης καρτών εκτιμάται σε 273 εκατ. ευρώ το 2019.

Οπως σημειώνεται, η ισχυρή άνοδος της χρήσης καρτών στη χώρα μας δεν κατάφερε να εξαλείψει τη διαφορά σε σχέση με τον μέσο επίπεδο χρήσης καρτών της Ε.Ε.

Ειδικότερα, η αξία συναλλαγών με κάρτα ως ποσοστό της κατανάλωσης νοικοκυριών ανήλθε σε 21,1% στην Ελλάδα το 2019 από 7% το 2015. Παραμένει, όμως, σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (31,7%) και της Ε.Ε.-28 (39,5%).

Εκτιμάται, δε, πως με βάση διεθνείς πρακτικές για το μερίδιο χρήσης καρτών προς ιδιωτική κατανάλωση, τα ετήσια έσοδα ΦΠΑ θα ήταν υψηλότερα κατά 6,4% (1,1 δισ. ευρώ) αν η Ελλάδα έφθανε το μέσο επίπεδο χρήσης καρτών της ευρωζώνης και κατά 11,1% (2 δισ. ευρώ), αντίστοιχα, εάν έφθανε το μέσο επίπεδο χρήσης που σημειώνεται στην Ε.Ε.-28.

Σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής προκύπτει πως ενώ υπήρξε σύγκλιση (το χρονικό διάστημα 2015-2019) στο βαθμό χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ανά γεωγραφική περιοχή, η Αττική συνεχίζει να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της συνολικής αξίας των συναλλαγών με κάρτα.

Ως προς την κλαδική διάρθρωση, παρά την αύξηση που παρατηρήθηκε την περίοδο 2015-2017, το μερίδιο των υπηρεσιών στις πληρωμές με κάρτα παραμένει δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τα αγαθά. Ειδικότερα, ενώ οι υπηρεσίες έχουν 59,7% μερίδιο στην ιδιωτική κατανάλωση το 2019, στην αξία των πληρωμών με κάρτα το μερίδιό τους περιορίζεται σε 31,3%.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα ενδυμάτων, τα πρατήρια καυσίμων και άλλα καταστήματα λιανικής είναι κορυφαίοι κλάδοι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στην πανδημία

Τέλος, από τη μελέτη συμπεραίνεται πως η πανδημία επηρέασε σημαντικά τη χρήση καρτών στην Ελλάδα. Με την επιβολή των πρώτων περιοριστικών μέτρων, ο αριθμός πληρωμών με κάρτα μειώθηκε (σε σύγκριση με ένα έτος πριν) κατά 7% τον Μάρτιο του 2020 και κατά 19% τον Απρίλιο, αλλά επανήλθε σε διψήφιους ρυθμούς ανόδου (13%-14%) με το άνοιγμα της οικονομίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η αύξηση της συχνότητας στη διάρκεια της πανδημίας αφορούσε, κυρίως, συναλλαγές μικρότερης αξίας, ενώ η αξία των συναλλαγών με φυσική παρουσία υποχώρησε σημαντικά.

Ως αποτέλεσμα, παρά τη μεγάλη άνοδο των διαδικτυακών πληρωμών με κάρτα (άνω του 20% σε αριθμό και άνω του 30% σε αξία, το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020), η αξία συναλλαγών στο σύνολο της αγοράς κατέγραψε υψηλούς ρυθμούς συρρίκνωσης (22%-25%) ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες του 2020.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

ΕΛΤΑ: Kατάργηση της απαλλαγής ΦΠΑ σε αντικείμενα μέχρι 22 ευρώ

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Νέοι κανόνες από σήμερα στις χρεώσεις ΦΠΑ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οι νέοι κανόνες ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην ΕΕ – Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Οι αλλαγές στο ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου

Μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά: Έτσι επετεύχθη η μονιμοποίησή του – Ανοίγει ο δρόμος προς την ανάπτυξη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Είναι επίσημο: Μόνιμος μειωμένος ΦΠΑ σε Χίο, Λέρο, Κω, Λέσβο και Σάμο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΙΟΒΕ: Βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Έρευνες ΣΕΒ και ΙΟΒΕ: Αγκάθι η αποσύνδεση σπουδών-αγοράς

Στον χαμηλό συντελεστή 6% ο ΦΠΑ για διαδικτυακό θέατρο και συναυλίες

Δημήτρης Ντόγκας