Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

InvestEU: «Γκάζι» για επενδύσεις 370 δισ. – Ποιοι κλάδοι θα ενισχυθούν – «Ανάσα» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Βρυξέλλες, ανταπόκριση Νίκος Μπέλλος

Εγκρίθηκε χθες οριστικά από το Συμβούλιο της Ε.Ε. το νέο πρόγραμμα InvestEU, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου μήνα, θα υποστηρίξει επενδύσεις 370 δισ. ευρώ, ενώ από το καλοκαίρι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν σχέδια για χρηματοδότηση (δανεισμό).

Το νέο πρόγραμμα, που διαδέχεται το εμβληματικό επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, περιλαμβάνει διάφορα χρηματοδοτικά μέσα που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για τη στήριξη των επενδύσεων στην Ε.Ε.

Ειδικότερα, το ΙnvestEU, όπως και το πακέτο Γιούνκερ, θα έχει βασική συνιστώσα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), ενώ αποσκοπεί στην κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην Ε.Ε. μέσω εγγύησης από τον προϋπολογισμό της ύψους 26,2 δισ. ευρώ, που θα στηρίξει επενδυτικά έργα χρηματοπιστωτικών εταίρων, όπως ο όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Μέσω μόχλευσης στις αγορές, αλλά και με συμμετοχή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το InvestEU αναμένεται να κινητοποιήσει πάνω από 370 δισ. ευρώ πρόσθετων επενδύσεων κατά την επόμενη επταετία, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάκαμψη και στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτεραιότητες πολιτικής της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Κατανομή

Η εγγύηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. θα κατανεμηθεί ενδεικτικά μεταξύ των τεσσάρων σκελών πολιτικής του InvestEU ως εξής:

* Βιώσιμες υποδομές (για παράδειγμα, έργα στους τομείς της βιώσιμης ενέργειας, της ψηφιακής συνδεσιμότητας, των μεταφορών και της κυκλικής οικονομίας): 37,8%.

* Ερευνα, καινοτομία και ψηφιοποίηση (για παράδειγμα, μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας στις αγορές, έργα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης): 25,1%.

* ΜμΕ (διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜμΕ σε χρηματοδότηση): 26,4%.

* Κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες (για παράδειγμα, έργα στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, της κοινωνικής στέγασης και της υγειονομικής περίθαλψης): 10,6%.

Πράσινη μετάβαση

Επενδύσεις στρατηγικής σημασίας για την Ε.Ε. μπορούν επίσης να υποστηριχθούν στο πλαίσιο όλων των σκελών πολιτικής.

Για να υποστηριχθεί η πράσινη μετάβαση της Ε.Ε., τουλάχιστον το 30% των επενδύσεων στο πλαίσιο του InvestEU θα συμβάλει στη δράση της Ε.Ε. για το κλίμα. Ενα καθεστώς δίκαιης μετάβασης, το οποίο θεσπίζεται οριζόντια σε όλα τα σκέλη πολιτικής, θα στηρίξει τις περιοχές που θίγονται περισσότερο από τη διαδικασία μετάβασης προς τους στόχους της Ε.Ε. για το κλίμα.

Προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση, τα επενδυτικά έργα πρέπει να τηρούν την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» και να διασφαλίζουν ότι δεν βλάπτουν τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα θα μπορεί επίσης να παρέχει κεφαλαιακή στήριξη για ΜμΕ που επλήγησαν από την κρίση Covid-19, εφόσον δεν ήταν ήδη προβληματικές υπό όρους κρατικών ενισχύσεων στο τέλος του 2019.

Τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα InvestEU για την υλοποίηση μέρους των οικείων σχεδίων στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Επιπλέον, θα έχουν και τη δυνατότητα να διοχετεύουν χρήματα που τους αναλογούν από τα διαρθρωτικά ταμεία τους στο InvestEU για να κινητοποιήσουν πρόσθετες επενδύσεις.

Στις αρχές Απριλίου

Σχετικά με τα επόμενα βήματα, ο κανονισμός για τη θέσπιση του InvestEU αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Απριλίου και στη συνέχεια η Επιτροπή θα οριστικοποιήσει τις αναγκαίες διαδικασίες με τους εταίρους υλοποίησης. Οι εταιρίες και οι φορείς υλοποίησης έργων θα πρέπει να είναι σε θέση να αρχίσουν να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης έως τα μέσα του 2021.

Οπως επισημαίνει η πορτογαλική προεδρία της Ε.Ε., το ΙvestEU θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, συνεισφέροντας στη χρηματοδότηση έργων που συμβάλλουν στην οικοδόμηση πιο πράσινων και ψηφιακών κοινωνιών, στη στήριξη της καινοτομίας και των ΜμΕ και στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Πρόγραμμα επιδότησης για συνεργασία μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία

«Φθηνά» δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Χαμηλότοκες χορηγήσεις, μειωμένες εξασφαλίσεις, «μακρά» αποπληρωμή

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΕΣΠΑ: Τα 9 κριτήρια για επιδότηση τόκων – Πάνω από 7.000 οι αιτήσεις

Δημήτρης Ντόγκας

ΙnvestEU: Τι έχει να λαμβάνει η Ελλάδα από το νέο ευρωπαϊκό ταμείο – Πως θα μοιραστούν τα χρήματα

Δημήτρης Ντόγκας

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Από 1 Μαρτίου οι αιτήσεις για επιδότηση τόκων – Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Πως θα μοιραστούν 500 εκατ. μετά το «πράσινο φως» από την Κομισιόν

Δημήτρης Ντόγκας

Κομισιόν: Κίτρινη κάρτα στο Δημόσιο για καθυστερήσεις πληρωμών σε επιχειρήσεις

Δημήτρης Ντόγκας

ΕΣΠΑ: Για ποιο λόγο πήραν παράταση 25.218 projects – 1,833 δισ. ευρώ η εγκεκριμένη επιχορήγηση

Δημήτρης Ντόγκας

Με ποια κριτήρια θα επιλέγονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για επιδότηση των πάγιων δαπανών

Δημήτρης Ντόγκας