Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καπνός, χημικά και πρώτες ύλες έτρεξαν τις εξαγωγές – 16,7% μειώθηκαν οι εισαγωγές

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Με το… δεξί μπήκαν στο νέο έτος οι ελληνικές εξαγωγές, καθώς τον Ιανουάριο κατέγραψαν οριακή ανάπτυξη, κατά 1% (+19,8 εκατ. ευρώ), χωρίς τα πετρελαιοειδή, αγγίζοντας τα 2,01 δισ. ευρώ και διατηρώντας, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), το ανοδικό μομέντουμ που έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα.

«Κόντρα στις δυσκολίες και στα προβλήματα από τις επιπτώσεις της πανδημίας στο παγκόσμιο εμπόριο, οι Ελληνες εξαγωγείς συνεχίζουν τις προσπάθειες επέκτασης της παρουσίας τους στις υφιστάμενες αγορές, αλλά και σε νέες», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο ΠΣΕ.

Αντίθετα, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, σημείωσαν πτώση κατά 344,4 εκατ. ευρώ, ή κατά 12,1%, διαμορφούμενες στα 2,51 δισ. ευρώ.

Οι κατηγορίες που έδωσαν ώθηση στις εξαγωγές παρουσιάζοντας βελτίωση ήταν τα Ποτά και ο Καπνός (+16,9%), τα Χημικά (+13,2%), οι Πρώτες ύλες (11,7%) και ακολούθησαν τα Βιομηχανικά (+5%) και τα Τρόφιμα & Ζώντα Ζώα (2,4%).

Στον αντίποδα, μειωμένες εμφανίστηκαν οι εξαγωγές των Πετρελαιοειδών-Καυσίμων (-40,6%), των Διαφόρων Βιομηχανικών (-18,7%), των Μηχανημάτων (-11,7%), των Λαδιών (-2,1%) και των χαμηλών σε αξία εξαγωγών των Εμπιστευτικών Προϊόντων (-30,1%), σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020.

Ο χάρτης των αγορών

Οσον αφορά στην πορεία των αποστολών ανά γεωγραφική περιοχή, τον Ιανουάριο του 2021 παρατηρήθηκε πτώση τόσο προς την Ε.Ε. όσο και προς τις τρίτες χώρες.

Αναλυτικά, η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, υποχώρησε κατά 8% προς τις χώρες της Ε.Ε. και κατά 16,9% προς τις τρίτες χώρες. Οταν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές αναπτύχθηκαν κατά 3,8% προς την Ε.Ε. και περιορίστηκαν κατά 4,5% προς τις τρίτες χώρες.

Θετικό είναι και το ότι οι εισαγωγές παρουσίασαν σημαντική πτώση, κατά 16,7% (794,5 εκατ. ευρώ), φτάνοντας τα 3,95 δισ. ευρώ, έναντι 4,75 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αγαθών υποχώρησαν κατά 10,9%, στα 3,06 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε τον Ιανουάριο του 2021 κατά 450,1 εκατ. ευρώ, ήτοι 23,8%, στα 1,44 δισ. ευρώ, από 1,89 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή το έλλειμμα συρρικνώθηκε κατά 27,3%, στα 1,05 δισ. ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Καλοδιατηρημένο συγκρότημα οινοποιίας, 1.500 ετών, βρέθηκε στο Ισραήλ

Μαρίνα Μπενέκου

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ συζητά τη δημιουργία στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου

Μαρίνα Μπενέκου

Κορονοϊός: Αύξηση 539% στις εισαγωγές από τις αρχές Ιουλίου – Συναγερμός από τους ειδικούς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οι μεταρρυθμίσεις ωθούνται από τις δυνάμεις του μεσαίου χώρου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Ανησυχία για την αύξηση των νοσηλειών – Τα δύο σενάρια για την πορεία των κρουσμάτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Γκάζωσαν» οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Τα στοιχεία

Εξαγωγές: «Γκάζι» 8,5% τον Φεβρουάριο – 33,2% μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα

Δημήτρης Ντόγκας

Προϊόντα «Πίνδος» και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Δημήτρης Ντόγκας

Brexit: Μία στις 5 βρετανικές επιχειρήσεις σταμάτησε τις εξαγωγές στην ΕΕ

Δημήτρης Ντόγκας