Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙnvestEU: Τι έχει να λαμβάνει η Ελλάδα από το νέο ευρωπαϊκό ταμείο – Πως θα μοιραστούν τα χρήματα

«Πράσινο φως» στο ελληνικό σχέδιο για το Tαμείο Aνάκαμψης

Βρυξέλλες, ανταπόκριση Νίκου Μπέλλου

Την πραγματοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην Ε.Ε., άνω των 400 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα υποστηρίξει, την περίοδο 2021-2027, το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ΙnvestEU, το οποίο εγκρίθηκε χθες οριστικά από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής.

Το ΙnvestEU διαδέχεται το άκρως πετυχημένο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, ενώ για τη χώρα μας και την οικονομία παρουσιάζεται μια επιπλέον ευκαιρία, μετά το ΠΔΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης, δεδομένου ότι πρόκειται για χρηματοδοτήσεις με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια.

Με 2,8 δισ. ευρώ των χρηματοδοτήσεων από το πακέτο Γιούνκερ είχαν υποστηριχθεί συνολικές επενδύσεις στη χώρα μας της τάξης των 13,5 δισ. ευρώ, κάτι που μπορεί να επαναληφθεί και τώρα.

Μάλιστα, η Ελλάδα ήταν αναλογικά με τον πληθυσμό πρώτη σε χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, δηλαδή τον χρηματοδοτικό βραχίονα του πακέτου Γιούνκερ.

Στρατηγικές επενδύσεις

Το InvestEU θα στηρίξει στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής φαρμάκων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και ιατρικών εφοδίων, κρίσιμης σημασίας σε συνθήκες πανδημίας, καθώς και στην παραγωγή ανταλλακτικών και συσκευών στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στην Ε.Ε. Θα χρηματοδοτήσει, επίσης, βιώσιμα έργα που έχουν αποδεδειγμένα θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, στο κλίμα και στην κοινωνία.

Τα έργα αυτά θα διέπονται υποχρεωτικά από την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης», δεν θα πρέπει δηλαδή να αντιβαίνουν στους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε.

Το InvestEU θα συμβάλει στην επίτευξη έως το 2027 του στόχου διάθεσης τουλάχιστον του 30% των κονδυλίων της Ε.Ε. σε δράσεις για την προστασία του κλίματος. Διασφάλισαν, ακόμη, ότι θα στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Κατανομή…

Το νέο κοινοτικό εργαλείο θα χρηματοδοτηθεί με 5,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ μέσω μόχλευσης θα συγκεντρώσει συνολικά 26 δισ. ευρώ, χρήματα που θα υποστηρίξουν επενδύσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της τάξης των 400 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το Ταμείο InvestEU, τον Συμβουλευτικό Κόμβο InvestEU και την Πύλη InvestEU.

Οι επενδύσεις θα εμπίπτουν σε τέσσερις τομείς πολιτικής, οι οποίοι αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες πολιτικής και θα προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την Ε.Ε. Η εγγύηση των 26 δισ. ευρώ θα κατανεμηθεί ως εξής ανά πυλώνα:

* 37,8% ή 9,9 δισ. ευρώ για βιώσιμες υποδομές,

* 25,1% ή 6,6 δισ. ευρώ για έρευνα, καινοτομία και ψηφιοποίηση,

* 26,4% ή 6,9 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις,

* 10,6% ή 2,8 δισ. ευρώ για κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες.

Η δραστηριότητα του InvestEU επεκτείνεται πέρα από τους τέσσερις πυλώνες που είχε προτείνει η Κομισιόν, θα χορηγήσει δάνεια και σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Το Ταμείο InvestEU θα στηρίξει, επίσης, επενδύσεις και στις λεγόμενες περιοχές μετάβασης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050. Στις εν λόγω περιοχές που εξαρτώνται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα, από τον οποίο θα πρέπει να αποδεσμευθούν τα επόμενα χρόνια, εντάσσονται από ελληνικής πλευράς η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη.

Αναγνωρίζοντας τους κινδύνους φερεγγυότητας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν κεφαλαιακή στήριξη στις ΜμΕ που έχουν επηρεαστεί από κρίση.

Βασικός επενδυτικός εταίρος θα είναι ο όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Επιπλέον, οι εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν άμεση πρόσβαση στην εγγύηση της Ε.Ε.

Διαφοροποίηση

Σημαντικό στοιχείο της πρότασης που δεν προβλεπόταν στο πακέτο Γιούνκερ είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να δώσουν ως εγγύηση κονδύλια μέχρι 5% από τα ποσά που τους αναλογούν από τα ταμεία συνοχής, ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο μόχλευσης και πολλαπλασιάσουν το συνολικό ποσό της επένδυσης εντός της ενδιαφερόμενης χώρας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Καλά νέα για την οικονομία που μπορούν να γίνουν καλύτερα

Kon

10 νέα έργα 4 δισ. ευρώ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Kon

Ταμείο Ανάκαμψης: Ανοίγει η… ευρω-στρόφιγγα των 750 δισ. ευρώ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ορεινός τουρισμός, οικοτουρισμός και οινοτουρισμός σε φάση ανάπτυξης – Το σχέδιο

Ταμείο Ανάκαμψης: 13+25 ορόσημα ξεκλειδώνουν δύο υποδόσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στην αγορά τα €32,3 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης – Πού και πώς θα δοθούν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

20 δισ. ευρώ αντλήθηκαν στην έκδοση ομολόγου για χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Στον… δρόμο της ανάκαμψης: Ξεμπλοκάρονται αποκρατικοποιήσεις, προωθούνται ιδιωτικές επενδύσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Πράσινο φως» στο ελληνικό σχέδιο για το Tαμείο Aνάκαμψης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom