Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένας χρόνος μέτρα στήριξης: Πώς μοιράστηκαν 27 δισ. ευρώ νοικοκυριά και  επιχειρήσεις

Τάσος Δασόπουλος [email protected]

Τα 27 δισ. ευρώ έχει φτάσει το κόστος των μέτρων στήριξης της οικονομίας σε επιχειρήσεις και εργαζομένους για τους δώδεκα μήνες της πανδημίας, δηλαδή από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού μέχρι και τέλη Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, με βάση τον απολογισμό που κάνει το υπουργείο Οικονομικών, τα 27 δισ. ευρώ μοιράστηκαν μέσα από συνολικά 15 παρεμβάσεις ως εξής:

1) 6,8 δισ. ευρώ με τους πρώτους πέντε κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 544.591 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

2) Περίπου 500 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 άτομα.

3) 3 δισ. ευρώ για την καταβολή αποζημιώσεων ειδικού σκοπού των 534 ευρώ σε 1.727.577 δικαιούχους, ενώ επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ είναι το κόστος πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών τους.

4) 270 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων των εποχικών επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας.

5) Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε επιπλέον 250 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι εκπτώσεις ΦΠΑ και φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών όσων πλήρωσαν εμπρόθεσμα.

6) 1 δισ. ευρώ σε παράταση επιδομάτων ανεργίας, ενώ δόθηκε επιπλέον επίδομα 400 ευρώ σε όσους κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι.

7) Δάνεια 7,3 δισ. ευρώ σε 31.235 επιχειρήσεις από τα εργαλεία ρευστότητας του Εγγυοδοτικού Προγράμματος (1 και 2) και του ΤΕΠΙΧ 2.

8) Απαλλαγή δημοτικών τελών για επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας, με κόστος 200 εκατ. ευρώ.

9) 300 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών.

10) Μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, με κόστος 1,6 δισ. ευρώ.

11) Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές, στα μη αλκοολούχα ποτά, στον καφέ, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στο τουριστικό πακέτο και σε προϊόντα και παρασκευάσματα ατομικής υγιεινής, με κόστος περίπου τα 200 εκατ. ευρώ.

12) 240 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των τόκων δανείων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.

13) Μείωση ενοικίων, με καταβολή μέρους της έκπτωσης στους ιδιοκτήτες. Εως σήμερα, σε 263.379 δικαιούχους έχουν γίνει συμψηφισμοί για τους μήνες Μάρτιο – Αύγουστο 2020, και σε 176.034 και 205.647 δικαιούχους έχουν καταβληθεί χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς τους για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο αντίστοιχα, συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ.

14) 72 εκατ. ευρώ για επιδότηση δόσεων δανείων, μέσω του προγράμματος «Γέφυρα».

15) Ενίσχυση της Υγείας και κάλυψη αναγκών των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω της διάθεσης ποσού άνω του 1 δισ. ευρώ.

Και το επόμενο διάστημα

Τέλος, από το υπ. Οικονομικών τονίζουν πως η στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με γνώμονα τη στοχευμένη και δίκαιη κατανομή των πεπερασμένων δημοσιονομικών πόρων.

Τα μέτρα που θα τρέξουν προβλέπουν: νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής (1 δισ. ευρώ), νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών (500 εκατ. ευρώ), νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (300 εκατ. ευρώ), νέο πρόγραμμα επιδότησης τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (200 εκατ. ευρώ), πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, καθώς και τη συνέχιση, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, στην εστίαση, στον πολιτισμό και στο τουριστικό πακέτο, των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και της αναστολής καταβολής της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Επιστρεπτέα 6

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας είπε χθες ότι είναι θέμα ωρών να εκδοθεί η απόφαση για τις προϋποθέσεις της επιστρεπτέας 6, να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα και να ξεκινήσουν οι πληρωμές.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως σε αυτόν τον κύκλο κατατέθηκαν 721.396 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αλλά οι επιλέξιμες επιχειρήσεις που θα μοιραστούν τα 500 εκατ. ευρώ θα είναι λιγότερες, διότι πολλές δεν πληρούν το κριτήριο για την ελάχιστη μείωση του τζίρου κατά 20%.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις 

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Έως 16 Μαρτίου οι αιτήσεις – Τι αναφέρει η ΚΥΑ

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των δικαιολογητικών

ΕΡΓΑΝΗ: Ο χάρτης των μισθών στην πανδημία [πίνακες]

Ποιοι «κλείδωσαν» αναδρομικά έως 3.400 ευρώ από επικουρικές και έως 800 ευρώ από κομμένα Δώρα [πίνακες]

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Χρέη πανδημίας: Ποιοι μπορούν να τα ρυθμίσουν από 36 έως 72 δόσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν χρέη πανδημίας από 36 έως 72 δόσεις – Αναλυτικές πληροφορίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σταϊκούρας: Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές της πανδημίας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κάθε ένσημο μετράει

Kon

Αυτό είναι το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας – Νέες χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξαγωγές και βιομηχανική παραγωγή

Λάμπρος Κατσαρός

Σταϊκούρας: Η κανονικότητα επιστρέφει στην οικονομία αλλά η πολιτεία θα στηρίξει τις επιχειρήσεις όσο χρειαστεί

Σταϊκούρας: Πληρωμή ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες από 5 δόσεις- Περαιτέρω μείωση 8% το 2022

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σταϊκούρας: Η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουμε στον τομέα της οικονομίας αναγνωρίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Σταϊκούρας: 41.437 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες υπέβαλαν αίτηση στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ-2