ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ανοίγει τα χαρτιά του για τον Όμιλο – «Οι επενδυτικές μας μηχανές λειτουργούν με υψηλές ταχύτητες»

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θα αναλάβει την προεδρία του ΣΕΒ

Θ.Σ.

Πλήρως αφοσιωμένη στην επίτευξη των δεικτών απόδοσης ESG (περιβάλλον, κοινωνία και διακυβέρνηση) που έχουν καταφέρει μεγάλες διεθνείς βιομηχανίες έντασης εμφανίζεται η Μυτιληναίος, προχωρώντας στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της για μείωση των εκπομπών αερίων πάνω από 75% το 2030 και για μηδενικές εκπομπές το 2050.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, απέναντι στο δίλημμα που απασχολεί επιχειρηματίες, αν τελικά οι πολιτικές για το κλίμα επηρεάζουν αρνητικά τον σκοπό μιας εταιρίας που είναι το κέρδος, τόνισε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα. Αν αξιοποιήσουμε νέες τεχνολογίες και καινοτόμους ιδέες, τότε μπορούμε να έχουμε χαμηλότερο κόστος και ποιοτικά προϊόντα. Η κερδοφορία δεν πλήττεται».

Ανήγγειλε την παραγωγή αλουμινίου το 2030 αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θέτοντας, επίσης, ως στόχο και την αντικατάσταση του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας η εταιρία, μέσα σε 10 – 15 χρόνια με ΑΠΕ, ενώ έκανε γνωστό ότι σε τρία χρόνια η εισηγμένη θα έχει ισορροπημένο ενεργειακό μίγμα με 2.000 MW σε φυσικό αέριο και 2.000 MW σε ΑΠΕ.

Υπενθύμισε ότι η τελευταία κίνηση της εταιρίας, με την εξαγορά χαρτοφυλακίου των φωτοβολταϊκών έργων, ισχύος 1,48 GW, από την Egnatia Group, την ωθεί στον προαναφερόμενο στόχο, επισημαίνοντας ότι «οι αλλαγές αυτές, σε συνδυασμό με την ουδετερότητα στις εκπομπές αερίων που επιδιώκει η εισηγμένη, θα είναι αποδοτικές και για τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας, αφού οι ΑΠΕ είναι φθηνότερες σε σχέση με το φυσικό αέριο και θα επιτευχθεί σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».

Επιπλέον, η απόκτηση αδειών Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας αλλά και η συμφωνία να συμβασιοποιήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Corporate PPA) από φωτοβολταϊκά πάρκα που παραμένουν στην ιδιοκτησία της Egnatia Group, ισχύος 200 MW, έναντι τιμής €33/Mwh και για περίοδο 10+5 ετών (το εν λόγω PPA εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ εντός του 2023), δρομολογούν τα επόμενα βήματα της εταιρίας για το «πρασίνισμα» των δραστηριοτήτων της.

«Θεωρούμε ότι σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να ανακοινώσουμε αυτούς τους νέους “πράσινους” στόχους, έχουμε ήδη μειώσει κατά 60% τις εκπομπές μας τα τελευταία 10 χρόνια, έχουμε συμφωνήσει στις συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τώρα νιώθουμε ακόμη περισσότερο την έντονη πίεση της κοινωνίας που απαιτεί από τις επιχειρήσεις και την πολιτική ένα καλύτερο μέλλον και αυτό προϋποθέτει έναν καλύτερο πλανήτη και ένα καλύτερο περιβάλλον», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Σε πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών και σε ερωτήσεις σχετικά με τα σχέδιά του για εξαγορές, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι «έχουμε θετικές χρηματορροές, τη διαθέσιμη ρευστότητα ύψους 1,3 δισ. ευρώ αλλά και τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στις αγορές για άντληση κεφαλαίων προκειμένου, αν προκύψουν ευκαιρίες για εξαγορές, να τοποθετηθούμε. Το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά για την εταιρία, με πολλή ενέργεια, όλες τις μονάδες και τα εργοστάσιά μας να παράγουν και τις επενδυτικές μας μηχανές να λειτουργούν με υψηλές ταχύτητες».

Το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της εταιρίας περιλαμβάνει:

ΑΠΕ στην Ελλάδα (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα, μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί): 1.480 MW σε ώριμη φάση αδειοδότησης, 300 MW σε φάση λειτουργίας, κατασκευής ή έτοιμα για κατασκευή (RTB), 100 MW προς τελική επενδυτική απόφαση (FID) στο τέλος του 2021.

  • ΑΠΕ στο εξωτερικό (φωτοβολταϊκά πάρκα): 400 MW σε φάση κατασκευής, 120 MW εκ των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2ο τρίμηνο του 2021, 501 MW ήδη έτοιμα για κατασκευή (RTB), 362 MW έτοιμα για κατασκευή (RTB) στο τέλος του 2021/αρχές 2022, 4.000 MW σε αρχική ή μέση φάση αδειοδότησης.
  • Αποθήκευση ενέργειας: 25 υπό ανάπτυξη έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA): 200 MW σε υπογεγραμμένο PPA με τρίτο, σε ώριμη φάση αδειοδότησης.
Ένδυση– Κλωστοϋφαντουργία:

Μείωση του κύκλου εργασιών κατά 30%Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕΕ, το 2020 οι κλάδοι ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας ήταν αυτοί που δέχτηκαν τις μεγαλύτερες απώλειες, μετά τον τουρισμό, τις μεταφορές, τις αθλητικές δραστηριότητες και την εστίαση.

Στην Ελλάδα, η αλυσίδα ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας κατέγραψε μείωση του κύκλου εργασιών 30%, των λιανικών πωλήσεων κατά 23% και των εξαγωγών κατά 18,8%. Μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στην εγχώρια αγορά.

Ηellenic Cables: Συμβόλαιο στη Γαλλία

Ανακοίνωσε πως η θυγατρική της Ηellenic Cables θα προμηθεύσει τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Γαλλίας με υπόγεια καλώδια 90 kV και 225 kV, τα σχετικά εξαρτήματα, καθώς και την παροχή υπηρεσιών εγκατάστασης (διάρκεια σύμβασης τρία έτη, με δυνατότητα παράτασης δύο επιπλέον ετών).

Τα καλώδια υψηλής τάσης θα παραχθούν στο εργοστάσιο της Hellenic Cables στη Θήβα.

Τράπεζες: Σε αναστολή δόσεων  δάνεια  4 δισ. ευρώ

Δάνεια της τάξης των 4 δισ. ευρώ έχουν μείνει σε αναστολή δόσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας (φωτό), κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή.

Η ΤτE επιμένει στην εκτίμησή της ότι από τα δάνεια που μπήκαν σε moratoria θα προκύψουν νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 8 με 10 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Στις εκδόσεις ομολόγων στρέφουν την προσοχή τους οι ελληνικές τράπεζες και οι τύποι των εκδόσεων αναμένεται να διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα, ανάλογα με τις ανάγκες της καθεμιάς (κεφάλαια, ρευστότητα). Πηγές με γνώση των σχεδίων των τραπεζών, ανέφεραν ότι το «παράθυρο» για τις εκδόσεις ομολόγων ανοίγει από τα μέσα Μαρτίου και μέχρι τέλη Μαΐου θα έχουν γίνει οι σχετικές κινήσεις.

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερη μνεία στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών κάνει η Εκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία «τα κέρδη είναι πιθανόν να παραμείνουν υπό πίεση και αυτό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Ταυτόχρονα, η λήξη των moratoria μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω απομειώσεις, λόγω επιδείνωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων».

Ελλάκτωρ – EDPR: «Χτίζουν» το μεγαλύτερο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων

Το μεγαλύτερο έως σήμερα, στην Ελλάδα, Σύμπλεγμα Αιολικών Πάρκων, συνολικής ισχύος 470,4 MW, ξεκινούν να κατασκευάζουν η Ελλάκτωρ και η πορτογαλική EDPR, μετά την υπαγωγή του στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Το επενδυτικό σχέδιο ύψους 489 εκατ. ευρώ θα αναπτυχθεί στην Κεντρική και τη Νότια Εύβοια και συγκεκριμένα στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου.

Τέρνα Ενεργειακή: Πλωτά αιολικά

Η πρόσφατη ανακοίνωση της συνεργασίας της Τέρνα Ενεργειακή με την Ocean Winds των EDPR και Engie ήταν ενδεικτική των διαθέσεων εγχώριων και διεθνών ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ να αναπτύξουν πλωτά αιολικά πάρκα στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, ο οποίος έχει από τα πλουσιότερα στην Ευρώπη ανεμολογικά δεδομένα.

Πολλά τα επιπλέον ονόματα που ακούγονται να ενδιαφέρονται, όπως η νορβηγική Equinor (μετεξέλιξη της πετρελαϊκής Statoil και πρωτοπόρος στην ανάπτυξη πλωτών πάρκων), η Iberdrola (έχει αποκτήσει τη Rokas Renewables), ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επενδύσεις αυτές κοιτάζει και ο τομέας των ΑΠΕ του Ομίλου Κοπελούζου.

FTSE Russell: Μετακίνηση μετοχών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του FTSE Russell, «οι μετοχές της ΔΕΗ και της ΤΕΝΕΡΓ αφαιρούνται από τον δείκτη FTSE Emerging Europe Small Cap και προστίθενται στον αντίστοιχο δείκτη Mid Cap. Παράλληλα, ο τίτλος της Autohellas αφαιρείται από τον δείκτη FTSE Emerging Europe Micro Cap. Οι αλλαγές θα λάβουν χώρα μετά το κλείσιμο των αγορών την Παρασκευή 19 Μαρτίου».

ΕΧΑΕ: Μειωμένοι τζίροι και «πάγωμα» σχεδίων

Η μετοχή κινείται πλάγια, με σαφώς κατεβασμένο τον πήχη των προσδοκιών. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «οι μειωμένοι τζίροι, αλλά και το “πάγωμα” σχεδίων εισαγωγής νέων εταιριών στο Χ.Α. δεν αφήνουν περιθώρια μεγάλης αισιοδοξίας, έστω και αν όλα τα παραπάνω μπορούν να αλλάξουν, προς το καλύτερο, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και υπό την προϋπόθεση ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο θα επαναφέρει την προσοχή των ξένων χαρτοφυλακίων».

ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS: Εξετάζει, σχεδιάζει και αναλύει

Γνωστοποίησε στην επενδυτική κοινότητα ότι «ο όμιλος εξετάζει, σχεδιάζει και αναλύει διαρκώς όλες τις διαθέσιμες στρατηγικές επιλογές κεφαλαιακής ενίσχυσής του και έχει κάνει τις αναγκαίες προετοιμασίες. Μέσα Μαρτίου τα αποτελέσματα χρήσης 2020».

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Τα νέα από το Τέξας

Ανακοίνωσε ότι ο κυβερνήτης του Τέξας έθεσε και τις 254 κομητείες της Πολιτείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω σοβαρών καιρικών συνθηκών.

Η εταιρία διαθέτει τρία αιολικά έργα στο Τέξας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 520 MW. Και τα τρία έργα υπέστησαν περιορισμό λειτουργίας και δεν ήταν σε θέση να εισφέρουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο, με πιθανό ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, καθώς η εταιρία, προς εκπλήρωση σχετικών συμβολαίων προπώλησης ενέργειας που είχε συνάψει, όπως οι περισσότεροι παραγωγοί, ενδεχομένως να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αγορές ενέργειας σε υψηλές τιμές, οι οποίες έφθασαν έως και τα $9000/MWh. Προς το παρόν, δεν μπορεί να εκτιμηθεί το τελικό ύψος τυχόν οικονομικών επιπτώσεων.

Αυτές, ωστόσο, αν τελικά υπάρξουν, δεν μπορεί να ξεπεράσουν σε καμία περίπτωση τα €90 εκατ. Οι υποχρεώσεις του συνόλου των έργων στις ΗΠΑ δεν έχουν αναγωγή ούτε στη μητρική εταιρία Τέρνα Ενεργειακή ούτε στη θυγατρική TERNA ENERGY USA και περιορίζονται στα έργα αυτά.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: Οι μέτοχοι αποφασίζουν για ΑΜΚ τουλάχιστον 60 εκατ

Υπενθυμίζεται ότι στις 12/3 οι μέτοχοι της εταιρίας καλούνται να αποφασίσουν για τη διενέργεια ΑΜΚ ύψους, τουλάχιστον, 60 εκατ. ευρώ με κατάργηση ή περιορισμό του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, πρόταση που αιφνιδίασε την αγορά, καθώς προμηνύει αλλαγή των μετοχικών ισορροπιών στην εταιρία.

Ακόμη, καλούνται να αποφασίσουν και την έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών (warrants) της εταιρίας, που θα αντιστοιχούν στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την ΑΜΚ, που θα διατεθούν στο Ελληνικό Δημόσιο, θα εξασκούνται, δε, σε τιμή ίση με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της ΑΜΚ.

Ετσι, θα «ξεκλειδώσει» η καταβολή της κρατικής ενίσχυσης των 120 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκε να καταβληθεί στην Aegean, λόγω των ζημιών που υπέστη κατά το απαγορευτικό των πτήσεων που επιβλήθηκε την περασμένη άνοιξη, λόγω της πανδημίας.

Για να πάρει πίσω τα λεφτά του το Δημόσιο, θα πρέπει η κεφαλαιοποίηση της Aegean, κατά την επόμενη πενταετία, να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Τα αναγραφόμενα στη στήλη δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, διακράτηση ή πώληση αξιών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις 

Μηδενικά ενοίκια για υποκαταστήματα πληττόμενων επιχειρήσεων – Ποιους αφορά και τι προβλέπει η απόφαση

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Λήγει η προθεσμία για την πληρωμή τους

Μπαράζ πληρωμών: Ποια επιδόματα καταβάλλονται έως τις 5 Μαρτίου – Πότε η καταβολή των 534 ευρώ

Συντάξεις: Ερχονται νέα αναδρομικά από 1.000 έως 21.000 ευρώ για 11-60 μήνες – Τι θα πάρουν απόστρατοι και συνταξιούχοι δημοσίου [αναλυτικοί πίνακες]

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Νέα Δημοκρατία: Αντί να απολογείται ο κ. Τσίπρας για το σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ζητάει και τα ρέστα

Evanthia Karra

Χρηματιστήριο: Τα κέρδη-ρεκόρ λύνουν τα χέρια στην Εθνική Τράπεζα

Δημήτρης Ντόγκας

Χρηματιστήριο: Δυναμικό παρών από Άβαξ σε κατασκευές, υποδομές και παραχωρήσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Έκκληση Ερντογάν στους Τούρκους: Βοηθήστε τις τράπεζες μας – Φέρτε χρυσό και συνάλλαγμα από τα σπίτια σας

Ανδρέας Ντίνης

Έξι τράπεζες συμμετέχουν στο Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας

Tinad

«Σεισμός» στην τούρκικη οικονομία: «Καταρρέει» το Χρηματιστήριο, σε ελεύθερη πτώση η λίρα

Ανδρέας Ντίνης

Κατακόρυφη πτώση σημειώνει η τουρκική λίρα μετά την αιφνιδιαστική απόλυση του διευθυντή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας από τον Ερντογάν

Μαρίνα Μπενέκου

Χρηματιστήριο: 550 εκατ. το επενδυτικό πλάνο του ΟΤΕ – Έκτακτο μέρισμα το Νοέμβριο

Δημήτρης Ντόγκας

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το παρασκήνιο της αποχώρησης των Ολλανδών –  Αλλάζουν οι ισορροπίες στον κατασκευαστικό κλάδο

Δημήτρης Ντόγκας