ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κωστής Χατζηδάκης: Οι όροι και τα όρια για είσοδο των ιδιωτών στους πυλώνες ασφάλισης

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ [email protected]

Νέοι ορίζοντες διανοίγονται στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, η οποία, παρά την ύφεση ελέω πανδημίας, διατήρησε τη μεταβλητότητά της. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) αποκρυπτογραφήθηκε η επόμενη ημέρα του κλάδου.

Το 2020, όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε μία χρονιά ύφεσης για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων κατέγραψε μείωση 3,7% σε σχέση με το 2019.

Ο κλάδος Ζωής μειώθηκε κατά 8% ενώ οι Γενικές Ασφάλειες παραμένουν σταθερές με μεταβολή 0,4%. Σημειώνεται ότι θετική πορεία κατέγραψαν οι Ασφαλίσεις Υγείας με 9,6% αύξηση.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (που επανεξελέγη για 4 φορά στη θέση κατά τις αρχαιρεσίες που προηγήθηκαν της Συνέλευσης), στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς εν μέσω της πανδημίας.

«Είναι ζωτικής σημασίας για τον σταθεροποιητικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στην οικονομία το ότι, υπό την εποπτεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η αγορά διατήρησε, παρά την ύφεση και τη μεταβλητότητα, τους δείκτες φερεγγυότητάς της σε υψηλά επίπεδα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Αναφέρθηκε, επιπλέον, σε τρία βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία και την οικονομία και στα οποία η ασφαλιστική αγορά μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις: τις συντάξεις, την Υγεία και τις φυσικές καταστροφές.

«Με κατανόηση στα μύρια έντονα και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτά δεν είναι θέματα της ελληνικής ιδιωτικής ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Το τι σύνταξη θα πάρει ο Ελληνας συμπληρωματικά προς τη δημόσια, το τι θα πληρώνει από την τσέπη του για την Υγεία και το ποσό που θα πληρώσει τελικά σε φόρους, ώστε το κράτος να αποζημιώνει για τις εκάστοτε πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές ή χιονοθύελλες.

Αυτά είναι θέματα του μέσου νοικοκυριού, του μέσου Ελληνα που τυχαίνει να έχουν μέρος της λύσης τους και στην ιδιωτική ασφάλιση», κατέληξε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Άνοιγμα…

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να δώσει ευκαιρίες τόσο για τον 2ο όσο και για τον 3ο πυλώνα ασφάλισης με ίσους όρους ανταγωνισμού.

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως η σημερινή κυβέρνηση στηρίζει τόσο τον 1ο όσο και τον 2ο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος. «Είμαστε εξίσου ανοιχτοί στην παρουσία της ιδιωτικής ασφάλισης στις διαφορετικές της μορφές. Είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική άλλωστε.

Δεν είναι κάτι παράξενο. Παράξενη είναι η ενοχοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης. Ασφαλώς, χρειάζονται αυστηροί κανόνες και εποπτεία», σημείωσε ο υπουργός.

Σχετικά με τα φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση περιουσίας, ο υπουργός τόνισε: «Είναι προτεραιότητά μας η θέσπιση κατάλληλων φορολογικών κινήτρων για τις δαπάνες ασφαλίστρων που καλύπτουν τα κτίσματα έναντι φυσικών κινδύνων».

Ο Αλέξης Χαρίτσης

Ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. & τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταξύ άλλων τόνισε:

«Πλέον, το ζήτημα της ασφάλειας, σε όλες ανεξαιρέτως τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, αλλά και της εμπέδωσης “ασφαλιστικής συνείδησης” στους πολίτες, θα αποκτήσει ένα νέο, πολύ πιο ουσιαστικό περιεχόμενο στη μετά τον κορονοϊό εποχή», ενώ σχετικά με την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, ο κ. Χαρίτσης πρόσθεσε πως «έχει ωριμάσει πλέον η ιδέα να ανοίξει άμεσα μια συζήτηση σχετικά με την εξασφάλιση της περιουσίας των πολιτών και θα συμμετέχουμε με προτάσεις και θέσεις, με άξονες τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, την ανάπτυξη και φυσικά την εξασφάλιση της περιουσίας».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις 

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών

9 μυστικά για την έναντι σύνταξη – Πώς θα δοθούν τα 384 ευρώ και τις πρέπει να προσέξετε

Διευρύνεται το δίχτυ προστασίας για τους ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος

Αυτή είναι η διαδικασία για την προκαταβολή σύνταξης στους εν αναμονή συνταξιούχους

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Χατζηδάκης: Τερατώδη ψέματα και fake news από τον ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Υποχρεωτικά self test για εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο, εστίαση

Evanthia Karra

8ωρο: Στα… χαρακώματα Χατζηδάκης με ΣΥΡΙΖΑ

Μιχάλης Μάρδας

Εργασία – Καταργείται το 8ωρο; Τι απαντάει ο Χατζηδάκης – Οι στόχοι για τη ψηφιακή κάρτα εργασίας

Ανδρέας Ντίνης

Χατζηδάκης: Κατά 22% θα αυξηθούν τα κονδύλια για την κοινωνική προστασία το 2021

Ανδρέας Ντίνης

Χατζηδάκης: Το φθινόπωρο τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ανδρέας Ντίνης

Τι ισχύει για την προκαταβολή σύνταξης – Το Πάσχα τα αναδρομικά

Μιχάλης Μάρδας

Ψηφιακό κράτος: Οι 21 υπηρεσίες ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ που θα παρέχονται και από τα ΚΕΠ [πίνακας]

Δημήτρης Ντόγκας

«Κουρεμένα» ενοίκια, αναστολές συμβάσεων και τον Απρίλιο – Τι θα γίνει με το Δώρο Πάσχα – Όλα τα νέα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων

Μιχάλης Μάρδας