ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Ποιοι κλάδοι θα δοκιμαστούν και ποιοι μπορούν να αντέξουν το νέο lockdown

Θ.Σ.

Τα νέα, αυστηρότερα, περιοριστικά μέτρα σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι γεγονός, χωρίς να ξαφνιάσουν την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις επικείμενες ΑΜΚ σε Τράπεζα Πειραιώς και Αεροπορία Αιγαίου, στις αναμενόμενες, νέες, εκδόσεις ομολογιακών δανείων και στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των νομοσχεδίων, για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία «η δριμύτερη επάνοδος της πανδημίας στα αστικά κέντρα, η καθυστέρηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, τα συνεχιζόμενα επιβαρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία και η ανησυχία για την επερχόμενη τουριστική περίοδο δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τις τράπεζες και το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Αν και μεσομακροπρόθεσμα η τάση στο Χ.Α. συνεχίζει να παραμένει ανοδική, βραχυπρόθεσμα η αγορά εμφανίζει ευδιάκριτη αδυναμία, που χαρακτηρίζεται από τη χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών και τη συνεχιζόμενη αποστασιοποίηση των ξένων χαρτοφυλακίων».

Ηδη ξένοι οίκοι (Fitch, Capital Economics) επισήμαναν τις δυσκολίες επιστροφής στην ομαλότητα, με πρόσφατες εκθέσεις τους. Παρά ταύτα, η ομολογιακή αγορά, με τη συνεχή βοήθεια της ΕΚΤ, παραμένει στο «νιρβάνα» των τελευταίων μηνών.

Η παρούσα εικόνα του Χ.Α. και ο περιορισμένος όγκος συναλλαγών δεν δημιουργούν συνθήκες για σημαντική αντίδραση, καθώς τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός αγοράς με αυξημένη ρευστότητα ή με πιστωτικά υπόλοιπα δεν πείθονται να προχωρήσουν σε σταδιακές τοποθετήσεις.

Ετσι, το πλέον αισιόδοξο σενάριο εξαντλείται στην πλάγια κίνηση του Γενικού Δείκτη, αποτέλεσμα του «rotation» στις μη τραπεζικές δεικτοβαρείς μετοχές, την ώρα που οι διεθνείς αγορές καταγράφουν πολυετή ή νέα ιστορικά υψηλά.

Και ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα Covid-19 στην Ελλάδα (26/2/2020), πολλά έχουν αλλάξει στη διαχείριση της οικονομικής καθημερινότητας των επιχειρήσεων.

Η αναγκαστική προσαρμογή στις νέες συνθήκες επέβαλε την υιοθέτηση τεχνολογιών που εξυπηρετούν τις συναλλαγές και τους διακανονισμούς από απόσταση, ο περιορισμός κόστους και η χρήση των επιδοτούμενων εργαλείων ρευστότητας μπήκαν ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της επιχειρηματικής οργάνωσης, ενώ η εργασία από το σπίτι δεν αποτελεί πλέον κάποιο ταμπού.

Σύμφωνα με την Beta Sec., «στην πρώτη γραμμή δυσκολίας μπαίνουν όσες εταιρίες εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με τον τουρισμό και τις μετακινήσεις, έστω και αν το νέο lockdown είναι αποτυπωμένο στις τιμές.

Τα ξενοδοχεία και τα malls (Lamda Development) θα παραμένουν κλειστά, οι μετακινήσεις (Αεροπορία Αιγαίου) θα μειωθούν στις απολύτως αναγκαίες και οι ανάγκες σε καύσιμα κίνησης (Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Revoil, Ελινόιλ) θα περιοριστούν.

Οι τράπεζες θα πρέπει να αναμένουν μια νέα γενιά “κόκκινων” δανείων, όχι στο μέγεθος που προέκυψε από την πρώτη γενική απαγόρευση, ωστόσο η αυξητική τάση θα συνεχιστεί, ενώ δεν αποκλείεται να παραταθούν εκ νέου οι προθεσμίες άρσης των αναστολών. Επιπλέον, ο βαθμός ανάκαμψης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων θα επιβραδυνθεί ή θα μηδενιστεί».

Στο λιανικό εμπόριο, το πλεονέκτημα θα το έχουν όσες εταιρίες έχουν καταφέρει να πείσουν για την αξιοπιστία των υπηρεσιών τους στο Διαδίκτυο και την ταχύτητα παράδοσης των προϊόντων τους.

Οι εταιρίες που έχουν προϊόντα σχετιζόμενα με την πανδημία, σε δίκτυα αλυσίδων σούπερ μάρκετ θα διατηρήσουν την καλή εικόνα που κατέγραψαν το 2020.

Στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ) πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των πρωταθλημάτων και από τη λειτουργία ή όχι των πρακτορείων και των OPAP Play.

Χωρίς ιδιαίτερες άμεσες συνέπειες θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι κλάδοι των υποδομών (ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ), της Ηλεκτρικής Ενέργειας – ΑΠΕ (Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ) και των Τηλεπικοινωνιών – Υπηρεσιών Ψυχαγωγίας (Cosmote, Forthnet).

Θετική αναμένεται η χρονιά για τους γνωστούς λόγους και για τις εταιρίες πληροφορικής, κατά πολλούς το «επόμενο στοίχημα» του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Ο οικονομικός αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την έκταση των περιοριστικών μέτρων, δεδομένου ότι μέχρι τώρα το άνοιγμα της οικονομίας δεν έγινε ποτέ σε μία φάση.

«Το δυσάρεστο είναι ότι τα χρηματιστήρια δεν τα πάνε καλά με τις αναμονές», τονίζει η Beta Sec.

COCA-COLA HBC : Το Δ.Σ. πρότεινε τη διανομή μερίσματος 0,64 ευρώ ανά μετοχή

Ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προβλέψεις, τόσο στα λειτουργικά και καθαρά κέρδη όσο και στις ελεύθερες ταμειακές ροές.

Ο ενοποιημένος όγκος πωλήσεων διαμορφώθηκε στα 2,1 δισ. κιβώτια (-6%), ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στα €6,1 δισ. (-13%), τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBIT) στα €672 εκατ. (-11%) και τα καθαρά κέρδη στα €415 εκατ. (-15%).

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα €497 εκατ., με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να μειωθεί κατά €156 εκατ., στα €1,6 δισ. Το Δ.Σ. πρότεινε τη διανομή μικτού μερίσματος ύψους €0,64/μετοχή.

Με βάση τα αποτελέσματα, η διοίκηση περιμένει μικρή διεύρυνση του περιθωρίου των λειτουργικών κερδών το 2021.

[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Νέα φωτοβολταϊκά κα έργα αποθήκευσης ρεύματος στο χαρτοφυλάκιο

Συμφώνησε για την απόκτηση χαρτοφυλακίου αδειών φωτοβολταϊκών πάρκων της Egnatia Group, συνολικής ισχύος 1,48 GW, που πρόκειται να αναπτυχθούν σε 12 Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας.

Ο προϋπολογισμός των έργων είναι ύψους 888,1 εκατ. ευρώ. Αποκτά, επίσης, το σύνολο χαρτοφυλακίου 21 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και 4 πρόσθετων υπό ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, ενεργειακά επικουρούμενων από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, επίσης από την Egnatia Group.

Το συνολικό κόστος για τη Μυτιληναίος τόσο για το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων όσο και για το χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα φτάσει τα 56 εκατ. ευρώ.

Ο τίτλος της Μυτιληναίος σε υψηλά 157 μηνών (!).

Κοινωνία της Πληροφορίας: Ζητείται σύμβουλος

Με στόχο να διασφαλίσουν την υλοποίηση όλων των έργων που περιλαμβάνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η κυβέρνηση και η Κοινωνία της Πληροφορίας αναμένεται σύντομα να αναζητήσουν μέσα από διεθνή διαγωνισμό σύμβουλο για να προετοιμάσει, να «τρέξει» και να εποπτεύσει πάνω από 300 έργα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 6 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για έργα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής που έχουν στενό χρονοδιάγραμμα και θα πρέπει να προετοιμαστούν και να υλοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις και αγκυλώσεις του κρατικού μηχανισμού, μέσα από νέες διαδικασίες fast track.

ΤΑΙΠΕΔ: Οι μνηστήρες για τις Γούρνες

Προκήρυξε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην Αμερικανικής Βάσης, στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά μέχρι τη 15η Ιουλίου 2021, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης, η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Ταμείου. Πηγές κάνουν λόγο για ενδιαφέρον από, τουλάχιστον, πέντε επενδυτικά σχήματα, όπως οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Grivalia, Dimand, αλλά και από Κρητικούς επιχειρηματίες.

Από την άλλη, το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ κήρυξε άγονο τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του πρώην εργοταξιακού χώρου του έργου ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου, καθώς η δεσμευτική οικονομική προσφορά που είχε υποβληθεί ήταν κατώτερη του ύψους αποτίμησης του ακινήτου.

FOLLI FOLLIE GROUP: Αποφασίζουν οι μέτοχοι

Οι μέτοχοι της εταιρίας καλούνται, στις 10/3, να εγκρίνουν τους όρους της συμφωνίας εξυγίανσης, εξουσιοδοτώντας το Δ.Σ. για υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

EΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ: Αποτελέσματα και εξαγορά

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το 2020 έκλεισε με μονοψήφια ποσοστιαία πτώση εσόδων, κερδοφόρο τελικό αποτέλεσμα και χωρίς προβλήματα επισφαλών απαιτήσεων.

Το ποσοστό υποχώρησης των ενοποιημένων κερδών αναμένεται, για το σύνολο του 2020, να είναι μεγαλύτερο από το -5% του κύκλου εργασιών, λόγω του ότι η εταιρία δεν προχώρησε σε απολύσεις ούτε χρησιμοποίησε το μέτρο της αναστολής εργασίας.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το μέτωπο των εξαγορών, η διοίκηση συνεχίζει να ενδιαφέρεται για εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κεντρική Ευρώπη.

ΠΛ. ΘΡΑΚΗΣ: Σε υψηλά 243 μηνών.

Συνεχίζονται τα «πονταρίσματα» για ικανοποιητικά αποτελέσματα, με τον τίτλο σε υψηλά 243 μηνών.

ΟΛΘ: Κινητικότητα εν όψει ανακατατάξεων

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει μια σχετική κινητικότητα η μετοχή, εν όψει πιθανολογούμενων νέων μετοχικών ανακατατάξεων και με την τρέχουσα τιμή να απέχει σημαντικότατα από την τιμή ιδιωτικοποίησης του 67% του λιμανιού (34,3 ευρώ ανά μετοχή). Μεσοπρόθεσμα «πονταρίσματα» και από όσους βλέπουν στο… βάθος πιθανή υποβολή δημόσιας πρότασης.

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ :Ο κύκλος εργασιών συνέχισε την ανοδική του πορεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις έκλεισε το 2020 για την εισηγμένη, καθώς ο κύκλος εργασιών συνέχισε την ανοδική του πορεία, το καθαρό αποτέλεσμα ήταν κερδοφόρο και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.

Το κερδοφόρο αποτέλεσμα προβλέπεται να επηρεάσει θετικά το ύψος των ιδίων κεφαλαίων, το οποίο ήταν αρνητικό (στα -1,07 εκατ. ευρώ) στις 30/6/2020, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να επιδράσει και η επανεκτίμηση της εύλογης αξίας του ακινήτου της εταιρίας, η οποία έλαβε χώρα και τα αποτελέσματά της θα φανούν στις λογιστικές καταστάσεις της 31ης Δεκεμβρίου του 2020.

ΚΡΙ ΚΡΙ : Επέκταση της παραγωγικής δραστηριότητας

Επενδυτικό πλάνο ύψους 27 εκατ. ευρώ ολοκληρώνει φέτος η εισηγμένη, για την επέκταση της παραγωγικής δραστηριότητας στο γιαούρτι και την παραγωγή νέων προϊόντων. Στόχος είναι το 2021 οι εξαγωγές να ξεπεράσουν το 40% του τζίρου και το 2022 να έχουν φτάσει στο 50%. Η μετοχή βρίσκεται μία ανάσα από το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο.

ΣΙΔΜΑ: Κοινά ομολογιακά δάνεια

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η εταιρία είχε ένα καλύτερο τέταρτο τρίμηνο, ενισχυμένη από την καλύτερη πορεία της αγοράς και από τη δραστηριότητα της Μπήτρος Μεταλλουργική, την οποία είχε απορροφήσει πέρυσι το καλοκαίρι.

Παράλληλα, υπήρξε στο δεύτερο περσινό εξάμηνο και μια βελτίωση στο μέγεθος των ιδίων κεφαλαίων της εισηγμένης (ήταν -27,5 εκατ. ευρώ στις 30/6/2020), λόγω της ΑΜΚ που υλοποιήθηκε κατά το δεύτερο μισό του έτους.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρίας, στις 5/2/2021 εκταμιεύθηκαν κοινά ομολογιακά δάνεια ως εξής:

α) Κοινό εξασφαλισμένο ομολογιακό δάνειο ποσού €44.635.000, το οποίο καλύφθηκε από τις Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς, ως αρχικούς ομολογιούχους.

β) Κοινό εξασφαλισμένο ομολογιακό δάνειο ποσού €7.177.000, το οποίο καλύφθηκε από τις Εθνική και Eurobank, ως αρχικούς ομολογιούχους.

γ) Κοινό εξασφαλισμένο ομολογιακό δάνειο ποσού €24.980.000 το οποίο καλύφθηκε από τις Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Τρ. Αττικής, ως αρχικούς ομολογιούχους.

Με τις ανωτέρω εκταμιεύσεις, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς η αναδιάρθρωση και η αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων της εταιρίας.

Οι προοπτικές για το 2021 θα εξαρτηθούν από το ύψος της οικοδομικής δραστηριότητας και τις επενδύσεις που θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια (διαθέτει θυγατρικές εταιρίες σε Βουλγαρία και Ρουμανία).

Τα αναγραφόμενα στη στήλη δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, διακράτηση ή πώληση αξιών.

 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις 

Αποκλειστικό: Ποιοι κερδίζουν έως 218 ευρώ το μήνα στη σύνταξή τους [oι πίνακες με τις αυξήσεις για 25 κατηγορίες συνταξιούχων]

Το «μπαζούκας» των 21 δισ. που θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά περίπου 9% έως το τέλος της χρονιάς

Τι θα καταβληθεί έως τέλος Φεβρουαρίου από e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ και ΟΑΕΔ – Αναλυτικά οι ημερομηνίες

«Χτίσιμο» αφορολόγητου και με χάρτινες αποδείξεις – Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

ΕΕ: Έκκληση της Κομισιόν σε 6 χώρες για να ανοίξουν ξανά τα σύνορά τους

Μαρίνα Μπενέκου

ΗΠΑ: Κατασχέθηκαν 20 κιλά κορν φλέικς, πασπαλισμένων με…κοκαΐνη

Μαρίνα Μπενέκου

Χρηματιστήριο: 4,1 δισ. το δεκαετές επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ σε στεριά και θάλασσα

Δημήτρης Ντόγκας

Coca-Cola HBC: Μειωμένες 20,6% οι πωλήσεις λόγω κορωνοϊού – Στο επίκεντρο της κρίσης η ελληνική αγορά

Δημήτρης Ντόγκας

Πραξικόπημα Μιανμάρ: Ο Μπάιντεν ετοιμάζει κυρώσεις για τους πραξικοπηματίες

Μαρίνα Μπενέκου

Αλάσκα: Ανακαλύφθηκαν 6 χάντρες που πιστεύεται πως έφτασαν από την Ευρώπη στην Αμερική πριν από τον Κολόμβο

Μαρίνα Μπενέκου

Χρηματιστήριο: Ούριος άνεμος για αιολική ενέργεια – Τα «βαριά» χαρτιά του κλάδου

Δημήτρης Ντόγκας

Dogecoin: Το κρυπτονόμισμα που ξεκίνησε ως…πλάκα και εκτοξεύτηκε χάρη στα tweets του Έλον Μασκ

Μαρίνα Μπενέκου

Άνοδο σημειώνει η τιμή του αργύρου, καθώς οι μικροεπενδυτές του διαδικτύου στρέφουν εκεί το ενδιαφέρον τους μετά την GameStop

Μαρίνα Μπενέκου