ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γέφυρα ΙΙ»: Ξεκινά τον Απρίλιο με επιδότηση έως 90% για επιχειρηματικά δάνεια- Τι συζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Επιδότησης τοκοχρεολυτικής δόσης για 8 μήνες και σε ποσοστό έως 90% θα τύχουν τα επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών, τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» που αναμένεται να ενεργοποιήσει το ΥΠΟΙΚ μέσα στον Απρίλιο.

Μιλώντας χθες από τη Βουλή σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έδωσε ένα αδρό περίγραμμα του προγράμματος, το οποίο θα έχει τη φιλοσοφία του προγράμματος «Γέφυρα Ι», που επιδοτεί δόσεις δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στο νέο πρόγραμμα επιλέξιμες θα είναι μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια επιλεξιμότητας.

«Οπως και στο πρόγραμμα “Γέφυρα” για την 1η κατοικία, έτσι και στο νέο πρόγραμμα, παρέχουμε επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ τόνισε ότι για όσους έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο θα παρέχεται επιδότηση έως 80% της δόσης, προκειμένου να το ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Οπως είπε, η επιδότηση θα καλύπτει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου και η διαδικασία θα είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφοροποίηση της επιδότησης δόσεων για 8 μήνες για το «Γέφυρα ΙΙ», έναντι των 9 μηνών για το «Γέφυρα Ι», οφείλεται στο ότι το ποσό που θα διατεθεί για το πρόγραμμα θα θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.

Με βάση την τελευταία αναθεώρηση, το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις πήρε παράταση μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021.

Στην παρούσα φάση, το «Γέφυρα ΙΙ» βρίσκεται ακόμη σε φάση διαβούλευσης με τους θεσμούς για να οριστικοποιηθούν κριτήρια όπως το ανώτερο ύψος οφειλής που θα καλύψει το πρόγραμμα και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τον αριθμό των δυνητικών δικαιούχων.

[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]

 

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Μαρτίου και μέχρι να δημιουργηθεί η ειδική πλατφόρμα για να γίνουν οι αιτήσεις και να οριστικοποιηθεί ο αριθμός αυτών που θα τύχουν της επιδότησης θα φτάσουν κοντά στις αρχές Απριλίου, οπότε και θα αρχίσει να υπάρχει και η κρατική ενίσχυση των δόσεων.

Για να μην ξεπεράσει την προθεσμία του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το ΥΠΟΙΚ αποφάσισε την επιδότηση δόσεων για 8 αντί για 9 μήνες.

Παράταση του «Ηρακλή» και σχέδια για «bad bank»

Στην ίδια συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών ανέλυσε και την ατζέντα του ΥΠΟΙΚ για την περαιτέρω εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Συγκεκριμένα ανέφερε:

  • Τη βούληση για παράταση και επέκταση του πετυχημένου σχήματος «Ηρακλής» για το διάστημα από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.

Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, σε μια τέτοια πρωτοβουλία είναι θετικές όλες οι ελληνικές τράπεζες, όπως επιβεβαιώνεται σε πρόσφατη ανακοίνωση, της 5ης Ιανουαρίου, της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

  • Tην αξιοποίηση διεθνών συμβούλων, την εξέταση και αξιολόγηση της πρότασης της Τραπέζης της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας «bad bank».

Δηλαδή την πρόταση για τη δημιουργία μίας εταιρίας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση ενός ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων, προβλέποντας και την αντιμετώπιση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.

  • Την εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Οπως είπε, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (τράπεζες, εταιρίες διαχείρισης από δάνεια και πιστώσεις, ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ κ.ά.), έχει συστήσει ομάδες εργασίας, οι οποίες εργάζονται σε καθημερινή βάση για τη σταδιακή υλοποίηση της νέας ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

  • Την ενίσχυση και επέκταση της τραπεζικής χρηματοδότησης με τη διοχέτευση στην οικονομία των κονδυλίων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης Next Generation EU, δηλαδή του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 
Ειδήσεις 

Παράταση στην επιστρεπτέα προκαταβολή ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας – «Θα διορθωθούν οι αδικίες»

Συντάξεις – Πληρωμές για αυξήσεις και αναδρομικά: Πώς υπολογίζεται η διαφορά για απόστρατους μετά τα 45 έτη [αναλυτικοί πίνακες με τα ποσά]

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για κρατική ενίσχυση 19,8 εκατ. στα ΚΤΕΛ – Το χρονοδιάγραμμα και το μέγιστο ποσό ανά εταιρεία

Bitcoin: Νέα υψηλό επίπεδο ρεκόρ – H κεφαλαιοποίηση πλησιάζει το 1 τρισ. δολάρια

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βρετανία – κορωνοϊός: 347 εκατ. ευρώ το «πακέτο Τζόνσον» στον αθλητισμό – Πως θα μοιραστεί το ποσό

Δημήτρης Ντόγκας

Ένας χρόνος μέτρα στήριξης: Πώς μοιράστηκαν 27 δισ. ευρώ νοικοκυριά και  επιχειρήσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Υπουργείο Οικονομικών: Η παράταση του lockdown βάζει στο τραπέζι νέο δυσμενέστερο σενάριο – Η δύσκολη εξίσωση των μέτρων στήριξης

Δημήτρης Ντόγκας

Χρήστος Σταϊκούρας: Η διπλή άσκηση για μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο χρόνο

Δημήτρης Ντόγκας

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Από 1 Μαρτίου οι αιτήσεις για επιδότηση τόκων – Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για έκθεση Κομισιόν: Στα 11,6 δισ. ευρώ τα νέα μέτρα στήριξης του 2021

Μιχάλης Μάρδας

Το «μπαζούκας» των 21 δισ. που θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά περίπου 9% έως το τέλος της χρονιάς

Δημήτρης Ντόγκας

Ένωση Εταιρειών Διαδικτυακών Παιγνίων Ελλάδας: Ποιες αλλαγές ζητά στη φορολόγηση του διαδικτυακού τζόγου

Δημήτρης Ντόγκας

Παράταση στην επιστρεπτέα προκαταβολή ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας – «Θα διορθωθούν οι αδικίες»

Ανδρέας Ντίνης