ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχεται επίδομα ανεργίας στο 55% του μισθού

επίδομα

Κώστας Κατίκος

Αλλαγές στα κριτήρια, στο ποσό και στη διάρκεια καταβολής του επιδόματος ανεργίας εξετάζει να θεσπίσει το υπουργείο Εργασίας με στόχο να στηρίξει περισσότερο τους ανέργους στην αναζήτηση εργασίας, ανάλογα με τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.

«Είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο αναβάθμισης του ΟΑΕΔ ώστε να έχουμε έναν μηχανισμό που θα συνδυάζει την κατάρτιση με την απασχόληση και θα βασιστεί στις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές», είπε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση των νέων υπηρεσιών που θα παρέχει ο ΟΑΕΔ μέσω… κινητού τηλεφώνου, απαντώντας σε ερώτηση του Ελεύθερου Τύπου για το αν εξετάζεται η πρόταση της έκθεσης Πισσαρίδη για αυξημένο επίδομα υπό όρους για ένα εξάμηνο.

«Θα ακολουθήσουμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΟΑΕΔ στην απασχόληση και την κατάρτιση», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, βάζοντας και τον δημοσιονομικό παράγοντα όσον αφορά στο ύψος του επιδόματος ανεργίας. «Από το 1 περίπου δισ. ευρώ που ξοδεύει ο ΟΑΕΔ για τις πολιτικές του, μένουν μόνον 150 εκατ. ευρώ για κατάρτιση», συμπλήρωσε ο υπουργός, δείχνοντας έτσι ότι θα επιδιωχθεί μεταφορά πόρων προς την κατάρτιση και εκεί θα εξεταστεί πόση θα είναι η στήριξη των καταρτιζόμενων ανέργων με το επίδομα.

Νέα δεδομένα

Το βέβαιο είναι ότι θα αλλάξουν πολλά στον τρόπο επιδότησης των ανέργων μετά την πανδημία με στόχο να ενισχυθούν τα επαγγελματικά προσόντα των ανέργων και να αυξηθεί η κινητικότητα στην αγορά εργασίας.

Η έκθεση Πισσαρίδη για την ανάκαμψη της οικονομίας, που παραγγέλθηκε από την κυβέρνηση, προτείνει το επίδομα ανεργίας να οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ (για το 2020). Η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος να είναι στους έξι μήνες και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης. Αν μετά τους έξι μήνες δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως έξι μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα (400 ευρώ).

Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ελληνοτουρκικά: Ποιο είναι το «Τσεσμέ» που βγάζουν παρανόμως οι Τούρκοι στο Αιγαίο και τι κρύβει η νέα πρoκλητική Navtex

Ανακοινώνεται σκληρό lockdown για άλλες τρεις περιοχές – Σε αναμονή και για την απόφαση για τη χρήση διπλής μάσκας

ΔΕΔΔΗΕ: Ακόμα 3.500 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα σε Εκάλη, Διόνυσο, Αγ. Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο

Αναψε πράσινο για τη γραμμή 4 του Μετρό – Ποιες περιοχές θα εξυπηρετεί

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

ΟΑΕΔ Δώρο Πάσχα: Πότε αναμένεται η πληρωμή – Τι προβλέπεται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ολες οι ημερομηνίες πληρωμών για επίδομα 800 ευρώ, Δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα ανεργίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Βρούτσης ανακοίνωσε τη μείωση των ενσήμων για το επίδομα ανεργίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκθεση Πισσαρίδη: Επίδομα ανεργίας από 400 ως 1.200 ευρώ και ανατροπές σε όλα τα επιδόματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ολες οι ημερομηνίες πληρωμών για επίδομα 800 ευρώ, Δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα ανεργίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τροπολογία Βορίδη: Οι άνεργοι θα μπορούν να εργαστούν στα χωράφια χωρίς να χάσουν το επίδομα ανεργίας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom