ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση των έκτακτων μέτρων στήριξης για τον αμπελοοινικό τομέα – Τι ισχύει αναδρομικά από τον Οκτωβρίου του 2020

Βρυξέλλες, του ανταποκριτή μας Νίκου Μπέλλου

Το «πράσινο φως» για την παράταση των έκτακτων μέτρων που αποφάσισε η Κομισιόν (27 Ιανουαρίου) σχετικά με τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και οι τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ, έδωσε η Ευρωβουλή.

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού της Επιτροπής, που θα παρατείνει για το 2021 τα έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς για τον αμπελοοινικό τομέα.

Τα μέτρα αυτά αρχικά στόχευαν στην ενίσχυση των οινοποιών της Ε.Ε. λόγω της πανδημίας, ενώ πλέον έχουν ως πρόσθετο στόχο να βοηθήσουν τον τομέα να αντιμετωπίσει τις πλέον πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωβουλής, η αγορά κρασιού αντιμετωπίζει εξαιρετικά σοβαρές διαταραχές και συσσώρευση δυσχερών συνθηκών, που οφείλονται στην επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες (Οκτώβριος 2019) στις εισαγωγές οίνων από την Ε.Ε. και συνεχίζονται επί του παρόντος με τις επιπτώσεις των συνεχιζόμενων περιοριστικών μέτρων λόγω της παγκόσμιας πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Μαΐου 2020 η Κομισιόν είχε ανακοινώσει έκτακτα μέτρα στήριξης, που προβλέπουν ευελιξία και επιτρέπουν παρεκκλίσεις από τους κανονισμούς του αμπελοοινικού τομέα.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη διατήρηση της έκτακτης ευελιξίας για τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. εθνικά προγράμματα στήριξης των οινοποιών.

Στο πλαίσιο αυτό, καθιστούν δυνατές τις αλλαγές που συνδέονται με την προώθηση των αμπελοοινικών προϊόντων, την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή αμπελώνων, καθώς και τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη μεταποίηση, στην εμπορία και την καινοτομία.

Προβλέπουν επίσης την παρέκκλιση από τους κανόνες για τη στήριξη του πρώιμου τρύγου και επιτρέπουν στην Ε.Ε. να συγχρηματοδοτήσει τις δαπάνες που συνδέονται με την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή των αμπελώνων ή τον πρώιμο τρύγο, ακόμη και αν αυτές οι ενέργειες δεν αφορούν το σύνολο της παραγωγής.

Παρά τη χρησιμότητα των εν λόγω μέτρων, δεν κατέστη δυνατό να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στον αμπελοοινικό τομέα, ούτε αναμένεται να αποκατασταθεί στη διάρκεια ενός σημαντικού μέρους του 2021, εξαιτίας κυρίως της πανδημίας.

Για το λόγο αυτόν η Επιτροπή πρότεινε την παράταση της εφαρμογής των μέτρων για όλο το τρέχον έτος.

Οπως τονίζεται στην απόφαση, η ταχεία εφαρμογή αυτών των συνεχιζόμενων δυνατοτήτων ευελιξίας και των παρεκκλίσεων έχει καίρια σημασία για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά τους όσον αφορά την αντιμετώπιση των δυσχερειών στη λειτουργία προγραμμάτων στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα, την πρόληψη περαιτέρω οικονομικών απωλειών και την αντιμετώπιση της κατάστασης της αγοράς και των διαταραχών στη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού στον αμπελοοινικό τομέα.

Πάντως, πέρα από την πανδημία, η Ευρωβουλή υποστηρίζει ότι προκειμένου να διασφαλιστούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό τομέα, η Επιτροπή πρέπει να καταλήξει σε μια διπλωματική λύση στον σημερινό εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά και να ανακοινώσει ισχυρότερα και στοχευμένα μέτρα στήριξης για την αντιστάθμιση των απωλειών των οινοπαραγωγών που έχουν πληγεί περισσότερο.

Μετά την έγκριση από την Ευρωβουλή, η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη μπορεί να ισχύσει την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., ενώ θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 16 Οκτωβρίου 2020.

Από το ένθετο Αγροτικός Τύπος  που κυκλοφορεί  με τον Ελεύθερο Τύπο 

Ειδήσεις 

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Μέχρι πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις στην ΑΑΔΕ

Αναδρομικά ως 14.300€ για εργαζόμενους συνταξιούχους [πίνακες και παραδείγματα]

Στη Βουλή η τροπολογία για την προκαταβολή σύνταξης 360 έως 384 ευρώ – Ποια είναι τα 7 μυστικά της

Bitcoin: Νέο υψηλό ρεκόρ με την τιμή του κοντά στα 50.000 δολάρια

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κομισιόν: Επιστρέφει η αισιοδοξία στις οικονομίες της Ευρώπης – Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη δυναμική στην Ελλάδα

Δημήτρης Ντόγκας

Κονδύλι 11,5 εκατ. ευρώ για εμβολιασμούς στο ζωικό κεφάλαιο

Δημήτρης Ντόγκας

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης : Δρομολογούνται  957 προσλήψεις γεωπόνων και εργατοτεχνιτών στο πρόγραμμα δακοκτονίας

Δημήτρης Ντόγκας

Νέο νομοσχέδιο: Προστατεύονται οι αγρότες από αθέμιτες πρακτικές – Μειώνεται ο χρόνος εξόφλησης των παραγωγών

Δημήτρης Ντόγκας

Η σημασία της σύγκλισης των ιστορικών δικαιωμάτων

Δημήτρης Ντόγκας

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Πως θα μοιραστούν 500 εκατ. μετά το «πράσινο φως» από την Κομισιόν

Δημήτρης Ντόγκας

Η Αγορά Εργασίας στον Ε.Τ.: Οι νέες ευκαιρίες για καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Δημήτρης Ντόγκας

EPSO: Ο διαγωνισμός για 95 γλωσσικούς επιμελητές σε Ευρωκοινοβούλιο και Ευρωδικαστήριο – Πως θα διεκδικήσετε τη θέση

Δημήτρης Ντόγκας

Κομισιόν: Κίτρινη κάρτα στο Δημόσιο για καθυστερήσεις πληρωμών σε επιχειρήσεις

Δημήτρης Ντόγκας