ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Το πακέτο στήριξης με μετρητά, φορολογικά και ασφαλιστικά «κουπόνια» – Πως θα εξασφαλίσουν τα ποσά  οι επιχειρήσεις

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ [email protected]

Ενισχύει τα αμυντικά όπλα των τουριστικών επιχειρήσεων η κυβέρνηση ούτως ώστε να μείνουν όρθιες την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Στη φαρέτρα των εταιριών του τουρισμού, των μεταφορών και της πολύπαθης εστίασης εισέρχονται εργαλεία-κονδύλια προερχόμενα κυρίως από το ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πολιτεία σχεδιάζει να παρέχει στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών, εκτός από μετρητά, φορολογικά και ασφαλιστικά κουπόνια, τα οποία θα εξαργυρωθούν για την κάλυψη μέρους των ανελαστικών δαπανών των εταιριών.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η στήριξη και η προστασία των θέσεων απασχόλησης και των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας και ταυτόχρονα πληρούν τις προϋποθέσεις για να επανέλθουν σε τροχιά ανάκαμψης, αναπληρώνοντας ένα τμήμα των απωλειών που κατέγραψαν τους τελευταίους μήνες, μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Την ίδια στιγμή, με μία διπλή ένεση ρευστότητας μελετά να τονώσει έτι περαιτέρω τον τουρισμό η κυβέρνηση πριν από την έναρξη της νέας σεζόν σε μία χρονιά υψηλού ανταγωνισμού και απαιτήσεων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει το προσωρινό πλαίσιο στήριξης.

Ad hoc εργαλεία

Κυβερνητικά στελέχη σχεδιάζουν τη δημιουργία ad hoc εργαλείων που θα κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και θα έχουν αναπτυξιακό-επενδυτικό χαρακτήρα.

Το πρώτο στοχευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο θα «περνάει» μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και θα αφορά επί της ουσίας τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού μέσω κεφαλαίου κίνησης με επιδότηση επιτοκίου.

Στόχος η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος μέσα στο επόμενο δίμηνο έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να θωρακιστούν εν όψει της μεγάλης επανεκκίνησης του τουρισμού.

Παράλληλα, τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται τη δημιουργία νέων προγραμμάτων, προσανατολισμένων στον τουρισμό, που θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του νέου ΕΣΠΑ και θα στοχεύουν στην αναβάθμιση των υποδομών των τουριστικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Τουρισμού αναμένεται μέσα στο προσεχές διάστημα να πραγματοποιήσει ειδικά workshops με φορείς της τουριστικής αγοράς, με άξονα την ενίσχυση των επιχειρήσεων εν όψει της νέας σεζόν.

Υπενθυμίζεται ότι σε μια πρώτη επισκόπηση, τα ελληνικά ξενοδοχεία το 2020 κατέγραψαν πτώση του κύκλου εργασιών κατά 78%, με τον τζίρο τους να διαμορφώνεται σε μόλις 1,83 δισ. ευρώ από 8,4 δισ. ευρώ του 2019.

Τα κουπόνια

Η στρατηγική του οικονομικού επιτελείου προβλέπει τη χορήγηση κουπονιών, τα οποία θα συμψηφίζονται με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιλέξιμων εταιριών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με αμφίδρομο όφελος για κράτος και πληττόμενες επιχειρήσεις.

Το νέο μέτρο θα καλύπτει την περίοδο Mαρτίου 2020-Iουνίου 2021, ενώ το «κλειδί» για κάλυψη των πάγιων δαπανών για μια εταιρία είναι να παραμένει ζημιογόνα.

Ο προϋπολογισμός για την κρατική ενίσχυση εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, με το ποσό που θα λάβει κάθε επιχείρηση να προκύπτει αφού αφαιρεθούν τυχόν ποσά που έχει λάβει η εταιρία από άλλα μέτρα στήριξης.

Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα

Σε μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί οι επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν τη χρήση του 2020 με ζημίες θα κληθούν να δηλώσουν τις πάγιες δαπάνες τους.

Σε αυτές περιλαμβάνονται μισθοδοσίες, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοίκια και κάθε άλλη δαπάνη που θα καθοριστεί από την υπουργική απόφαση. Στη συνέχεια θα πραγματοποιείται αυτόματος έλεγχος προκειμένου να διαπιστώνεται εάν οι δαπάνες καλύπτονταν από άλλες πηγές (π.χ. επιστρεπτέα προκαταβολή).

Οσον αφορά στις μισθοδοσίες θα ελέγχεται εάν μία επιχείρηση έχει ενισχυθεί μέσω του προγράμματος αναστολής συμβάσεων εργασίας ή του προγράμματος ΣΥΝ-εργασία. Τα ποσά που έλαβαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα αθροίζονται και θα αφαιρούνται από το συνολικό ποσό που έχει ξοδέψει μια επιχείρηση για τις δαπάνες της. Με αυτή τη διαδικασία θα προκύπτει εάν μία επιχείρηση δικαιούται ενίσχυση ή όχι. Το μέτρο θα αφορά σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον 30%.

Η κάλυψη των δαπανών μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 70% ή και 90% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και επί των δαπανών που δεν έχουν καλυφθεί από άλλα μέτρα.

Ειδική ομάδα εργασίας για  επίσπευση των πληρωμών

Στη σύσταση 12μελούς ομάδας εργασίας που θα επιφορτιστεί με την επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμής των τουριστικών επιχειρήσεων προχωρά το υπουργείο Τουρισμού.

Οπως ορίζεται σε σχετική απόφαση που υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, η ομάδας αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες πληρωμής των τουριστικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο υλοποίησης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ειδικά εκείνων που δεν ολοκληρώθηκαν εντός του 2020.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η πληρωμή αφορά:

1 στη μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων για την κάλυψη αναγκών δημόσιας Υγείας για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων για την αντιμετώπιση του κινδύνου  μετάδοσης του COVID-19,

2 στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση των κατ’ εξαίρεση λειτουργούντων τουριστικών καταλυμάτων,

3 στη στήριξη επιχειρήσεων τουριστικών γραφείων και τουριστικών επιχειρήσεων οδικών μεταφορών που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία Δ.Χ. και τουριστικά τρένα,

Εργο της ομάδας, το οποίο θα ολοκληρωθεί έως την 1η Μαρτίου 2021, είναι ο συντονισμός των ενεργειών των καθ’ ύλην αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, η βελτίωση των εσωτερικών διαδικασιών που τυχόν προκαλούν καθυστερήσεις στις πληρωμές και η συνεργασία με λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες εκτός υπουργείου με σκοπό την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση της πληρωμής των τελικών δικαιούχων.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η ομάδα συντάσσει σε εβδομαδιαία βάση ενημέρωση σχετικά με την πορεία εξέλιξης των θεμάτων που σχετίζονται με την πληρωμή των δικαιούχων, η οποία υποβάλλεται στον υπουργό και την υπηρεσιακή γραμματεία του υπουργείου.

Από την  έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ειδήσεις 

Σας ενδιαφέρει: Ξεκινούν από σήμερα πληρωμές επιδομάτων και συντάξεων

Χρηματιστήριο: 4,1 δισ. το δεκαετές επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ σε στεριά και θάλασσα

Συντάξεις: Αυξήσεις και αναδρομικά σε απόστρατους και δημόσιο [αποκαλυπτικοί πίνακες και παραδείγματα]

Μείωση ενοικίου: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις ιδιοκτητών ακινήτων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Τουρισμός για όλους: Νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού – Δικαιούχοι – Ποσά – Καταλύματα

Χρίστος Δήμας στον ΕΤ: ΕΣΠΑ 1 δισ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τουρισμός: Eως 17 Ιουνίου οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές διακοπών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το CDC χαλάρωσε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Καλοκαίρι: Τουρισμός και Covid – Τι ισχύει σε χώρες της Ευρώπης

Τουρισμός: 4 νέα μέτρα ισχύουν από σήμερα – Τι αλλάζει με την καραντίνα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τουρισμός: Επιμόρφωση για 20.000 ανέργους και εποχιακά εργαζομένους από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κορονοϊός – Τουρισμός: Οι αποφάσεις της Επιτροπής για τεστ και καραντίνα

Self test για ταξίδι: Πώς δηλώνουμε το αποτέλεσμα – Αναλυτικές οδηγίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom