ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Η ανάκαμψη στην Ελλάδα ξεκινά φέτος και θα επιταχυνθεί το 2022 – Το όπλο για επιδόσεις υψηλότερες από τις προβλέψεις

Νίκος Μπέλλος

Τα περιοριστικά μέτρα του δεύτερου κύματος της πανδημίας συρρίκνωσαν την ελληνική οικονομία το 2020, ωστόσο από φέτος ξεκινάει η ανάκαμψη, η οποία το 2022 θα επιταχυνθεί και θα είναι μια από τις ψηλότερες στην ευρωζώνη.

Αυτό είναι το βασικό σενάριο που προκύπτει για τη χώρα μας από τις χθεσινές χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής για την ευρωπαϊκή οικονομία, που παρουσίασε ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος λόγω εμβολίου εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, βλέποντας για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες «φως στο τούνελ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το ΑΕΠ υποχώρησε πέρυσι στην Ελλάδα κατά 10% έναντι 9% που προβλεπόταν στις φθινοπωρινές προβλέψεις.

Η Επιτροπή αναθεωρεί προς το χειρότερο και την πρόβλεψη για το 2021, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 3,5% φέτος από 5% που προέβλεπε τον Νοέμβριο. Ωστόσο, αναθεωρεί προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις για το 2022, προβλέποντας αύξηση 5% έναντι 3,5% τον Νοέμβριο.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Πάντως, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν έχει ενσωματώσει, παρά σε μικρό βαθμό, στις προβλέψεις της τη θετική επίδραση της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης στο ΑΕΠ. Ενσωμάτωσε μόνο κάποια μέτρα που έχουν προσδιοριστεί με επαρκείς λεπτομέρειες, και ιδίως στους εθνικούς προϋπολογισμούς του 2021.

Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερη σε όλες τις χώρες σε σχέση με τις χθεσινές προβλέψεις, ακόμη περισσότερο σε εκείνες, όπως η Ελλάδα, που θα λάβουν αυξημένη στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο κεφάλαιο της έκθεσης που αναφέρεται στην Ελλάδα, η Επιτροπή αναφέρει ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020, με την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί, η οικονομία είχε μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, με το ΑΕΠ να αυξάνεται 2,3%, προϊόν κυρίως της αύξησης της εγχώριας ζήτησης.

Η οικονομική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών είχε μειωθεί λόγω του αρνητικού αντικτύπου της πανδημίας στον τουρισμό, ενώ ο κλάδος των κατασκευών έδειχνε κάποια ελαστικότητα. Ωστόσο, με την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του νέου κύματος του κορονοϊού, η οικονομία επανήλθε σε υφεσιακή τροχιά, για να φτάσει στη συρρίκνωση του 10%.

Ιδιωτική κατανάλωση

Η αναμενόμενη από φέτος ανάκαμψη θα υποστηριχθεί, όπως τονίζει η έκθεση, κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση, με το σταδιακό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τη θετική επίπτωση των δημοσιονομικών μέτρων στην οικονομία.

Οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη το 2021 και το 2022, μέσω του τουρισμού, όπου η έναρξη του εμβολιασμού αναμένεται να υποστηρίξει μια σταδιακή επιστροφή τουριστών στην Ελλάδα.

Οι επενδύσεις προβλέπεται ότι θα ανακάμψουν επίσης, αλλά με πιο αργό ρυθμό, ενώ τα κρατικά μέτρα έχουν στηρίξει τις επιχειρήσεις, αναφέρει η Επιτροπή.

Σε σχέση με την ανεργία, εκτιμάται ότι ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας παραμένει σχετικά περιορισμένος.

Καταλήγοντας, η Επιτροπή αναφέρει ότι οι εξελίξεις σχετικά με την παγκόσμια υγεία και η πρόοδος τους εμβολιασμού θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη του τουρισμού και την ταχύτητα ανάκαμψης στον ιδιωτικό τομέα μετά τη λήξη των κυβερνητικών μέτρων στήριξης. Επίσης, γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και η κρίση μετανάστευσης προσθέτουν αβεβαιότητα στις προβλέψεις.

Η Ευρωπαϊκή οικονομία

Καλύτερο του αναμενομένου ήταν για την ευρωπαϊκή οικονομία το 2020, ωστόσο το 2021 θα είναι λιγότερο καλό σε σχέση με τις αρχές εκτιμήσεις, ενώ η επιτάχυνση θα πρέπει να αναμένεται από του χρόνου.

Το ΑΕΠ στην ευρωζώνη υποχώρησε το 2020 κατά 6,8% έναντι 7,8% που προβλεπόταν τον Νοέμβριο. Το 2021 προβλέπεται αύξηση 3,8% (4,2% η προηγούμενη πρόβλεψη), ενώ το 2022 επίσης αύξηση 3,8% (αμετάβλητη σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη). Στο σύνολο της Ε.Ε. η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 3,7% το 2021 και κατά 3,9% το 2022.

Από την  έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ειδήσεις 

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Έως 22 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις – Όλη η απόφαση

Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης – Τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές

Εξοικονομώ 2021: Τα νέα κριτήρια για τις επιδοτήσεις – Κλιματικά και κοινωνικά κριτήρια

Σε 24-48 δόσεις η εξόφληση για «κορωνοχρέη» – Ολα όσα αλλάζουν με τη νέα διάταξη

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κομισιόν: Σήμα για δημοσιονομική χαλάρωση μακράς διαρκείας – Το έγγραφο… καθοδήγησης στα κράτη-μέλη

Δημήτρης Ντόγκας

Θόδωρος Σκυλακάκης: Πως θα αξιοποιηθούν σε τρία μέτωπα τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δημήτρης Ντόγκας

Κομισιόν: Η νέα στρατηγική με τρεις άξονες για τα άτομα με αναπηρία – Πανευρωπαϊκή κάρτα για ελεύθερη κυκλοφορία

Δημήτρης Ντόγκας

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Η Κομισιόν αναδεικνύει τις παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας

Δημήτρης Ντόγκας

Κομισιόν: Στο φουλ οι ελληνικές μηχανές… απορρόφησης κονδυλίων για αντιμετώπιση της πανδημίας

Δημήτρης Ντόγκας

Η Αγορά Εργασίας στον Ε.Τ.: Όλες οι νέες θέσεις για δουλειά στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα 

Δημήτρης Ντόγκας

Στο Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη: Το ΑΣΕΠ θα προσλάβει 38 μόνιμους διοικητικούς –Τα διπλώματα που γίνονται δεκτά [πίνακας]

Δημήτρης Ντόγκας

Σχοινάς: Έρχεται «πακέτο» ΕΕ στις 17/3 για πιστοποιητικά εμβολιασμού, άνοιγμα μετακινήσεων

Μιχάλης Μάρδας

Υπουργείο Οικονομικών: Η παράταση του lockdown βάζει στο τραπέζι νέο δυσμενέστερο σενάριο – Η δύσκολη εξίσωση των μέτρων στήριξης

Δημήτρης Ντόγκας