Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταδιακή μείωση εισφορών για 14 κατηγορίες μισθωτών

Αλλάζουν από 1/1/2017 οι εισφορές κύριας σύνταξης για 14 κατηγορίες εργαζομένων του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, τραπεζών, αεροπορικών εταιριών, μουσικούς, ηθοποιούς, χορευτές και ασφαλισμένων ΟΓΑ.

Σε 13 κατηγορίες μειώνονται σταδιακά, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες, ώστε να φτάσουν αντίστοιχα στο 6,67% και 13,33% των αποδοχών τους έως το 2020, ενώ σε μια κατηγορία ασφαλισμένων στον ΟΓΑ (ανειδίκευτοι εργάτες σε επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, αλιεργάτες και μετακλητοί αλλοδαποί) καθιερώνεται από 1/1/2017 εισφορά και για τον εργαζόμενο που δεν υπήρχε μέχρι το 2016.

Μειώσεις εισφορών -και κατά συνέπεια έμμεση αύξηση αποδοχών λόγω μικρότερων κρατήσεων- θα έχουν κατά κύριο λόγο οι παλαιοί, πριν από το 1993 ασφαλισμένοι στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΗΣΑΠ) καθώς και οι υπάλληλοι σε διάφορά ασφαλιστικά ταμεία (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΤΣΑΥ, ΙΚΑ κ.ά.).

Στον πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες από το υπουργείο Εργασίας, φαίνεται ότι περισσότερο ωφελείται το προσωπικό της ΔΕΗ και αντίστοιχα η επιχείρηση, γιατί οι μεν εργαζόμενοι θα πάνε από το 11% που πλήρωναν για κύρια σύνταξη μέχρι το 2016 στο 6,67% ως το 2020, πληρώνοντας δηλαδή τα μισά, αλλά σε βάθος τετραετίας. Η εργοδοτική εισφορά αντίστοιχα θα πέσει από το 22% στο 13,33%.

Ωφελημένοι είναι και οι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας, του ΟΤΕ και άλλων οργανισμών.

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, όπως στις ιχθυοκαλλιέργειες και στις αγροτικές βιομηχανίες, καθώς και οι αλλιεργάτες όπως και οι αλλοδαποί, θα πληρώνουν από 1/1/2017 ασφαλιστική εισφορά επί του μισθού τους που ξεκινά από 1,67% και φτάνει στο 6,67% ως το 2020. Οι εργοδότες-επιχειρήσεις που τους απασχολούν και μέχρι σήμερα πλήρωναν ως εισφορά από την 5η και άνω κατηγορία του ΟΓΑ για λογαριασμό των εργαζομένων, τώρα, δηλαδή από 1/1/2017 θα πληρώνουν εργοδοτική εισφορά που ξεκινά από 14% και κατεβαίνει στο 13,33% ως το 2020.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

[email protected]

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη φάση της ανάκαμψης με έμφαση στις θέσεις εργασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μπρα ντε φερ για τη… στρόφιγγα της χρηματοδότησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οικονομία: Υπό συνεχή αναθεώρηση η ανάκαμψη της

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ζητείται πιο ευρωπαϊκή Γερμανία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Ελλάδα μπροστά σε νέες προκλήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβολιαστείτε για να σωθούν ζωές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εξωστρέφεια για βιώσιμη ανάπτυξη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σταϊκούρας: Ενδεχόμενη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το στοίχημα των επόμενων 20 μηνών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom