ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Ρίχνει άλλα 3 δισ. ευρώ στην αγορά μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2021

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Τη διάθεση άλλων 3 δισ. μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, με τον 6ο κύκλο του προγράμματος να δρομολογείται για τις επόμενες μέρες, ώστε να ενισχυθούν άμεσα κυρίως οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θύμισε ότι μέσα στο 2020, μέσω του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, έχουν διατεθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων από το συγκεκριμένο μέτρο 5,5 δισ. ευρώ.

Τόνισε ότι ο προϋπολογισμός για το ίδιο μέτρο θα αυξηθεί στα 8,5 δισ. ευρώ το 2021. Συνεπώς, μέσα στο επόμενο διάστημα θα διατεθούν άλλα 3 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο του 5ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, έχουν πιστωθεί σε λογαριασμούς δικαιούχων 1,25 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 250 εκατ. ευρώ, όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, θα δοθούν μέσα στην εβδομάδα.

Τόνισε επίσης ότι σήμερα θα ανακοινωθεί και μια νέα προσέγγιση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής ώστε οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία και είναι κλειστές με κρατική εντολή για 4ο συνεχόμενο μήνα να ενισχυθούν άμεσα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο επόμενος κύκλος επιστρεπτέας θα ξεκινήσει μέσα στο μήνα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, σε δικές του δηλώσεις ήταν πιο ξεκάθαρος στο θέμα, λέγοντας ότι ο 6ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής θα γίνει μέσα στο μήνα για να καλύψει την απώλεια τζίρου του Ιανουαρίου.

Πληροφορίες θέλουν και σ’ αυτόν τον κύκλο το 50%, ή ίσως και μεγαλύτερο ποσό, να είναι επιστρεπτέο. Δεν έχει ξεκαθαριστεί όμως αν θα αφορά μόνο τους κλάδους που θα είναι κλειστοί με κρατική εντολή ή όλες τις πληττόμενες με βάση τη λίστα των ΚΑΔ του Απριλίου, όπως και στους προηγούμενους κύκλους.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε χθες ότι εφεξής τα μέτρα θα είναι περισσότερο στοχευμένα σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη ζημιά, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι νέοι περιορισμοί για το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και το επόμενο αυξάνουν το κόστος διαχείρισης της πανδημίας για το Δημόσιο λόγω απώλειας φόρων και αύξησης αναγκών για μέτρα στήριξης κατά επιπλέον 200 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Σε ό,τι αφορά το κόστος της πανδημίας για την πραγματική οικονομία σε όρους μείωσης του τζίρου, εκτίμησε ότι θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να εξειδικεύσει, εκτός από το νέο πλαίσιο για την επιστρεπτέα προκαταβολή, και μέτρα όπως η απαλοιφή της υποχρέωσης καταβολής ενοικίου και τον Μάρτιο για την εστίαση, με τους ιδιοκτήτες να τυγχάνουν (όπως συνέβη για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο) επιστροφής του 80% του συνόλου του ενοικίου που θα είναι αφορολόγητο, καθώς και την παράταση και του μειωμένου ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα και τα αλκοολούχα ποτά για την εστίαση έως τον Σεπτέμβριο.

Από την  έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ειδήσεις

Συντάξεις: Σε μία δόση οι αυξήσεις και τα αναδρομικά – Ποιοι οι δικαιούχοι [αναλυτικά παραδείγματα και πίνακες]

Επίδομα θέρμανσης: Εκπνέει η προθεσμία για δηλώσεις IBAN στο Taxisnet – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Υπουργείο Οικονομικών: Το νέο στρατηγικό πλάνο για τα μέτρα στήριξης- Ανακατανομή πόρων και αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα

Αυξήσεις στις συντάξεις έως 220 ευρώ τον Απρίλιο – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι [αναλυτικά παραδείγματα και πίνακες]

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Χρήστος Σταϊκούρας: Η διπλή άσκηση για μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο χρόνο

Δημήτρης Ντόγκας

Γεωργιάδης: Έρχονται αλλαγές στις λαϊκές αγορές

Evanthia Karra

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών

Tinad

Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Με νέες προδιαγραφές η έκδοσή τους – Τι αλλάζει για Δημόσιο και επιχειρήσεις

Tinad

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για έκθεση Κομισιόν: Στα 11,6 δισ. ευρώ τα νέα μέτρα στήριξης του 2021

Μιχάλης Μάρδας

Το «μπαζούκας» των 21 δισ. που θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά περίπου 9% έως το τέλος της χρονιάς

Δημήτρης Ντόγκας

«Χτίσιμο» αφορολόγητου και με χάρτινες αποδείξεις – Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Tinad

Ένωση Εταιρειών Διαδικτυακών Παιγνίων Ελλάδας: Ποιες αλλαγές ζητά στη φορολόγηση του διαδικτυακού τζόγου

Δημήτρης Ντόγκας

«Γέφυρα ΙΙ»: Ξεκινά τον Απρίλιο με επιδότηση έως 90% για επιχειρηματικά δάνεια- Τι συζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς

Δημήτρης Ντόγκας