ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κριτήρια για την χορήγηση των 400 ευρώ σε 100.000 επιστήμονες- Σε ποιους ΚΑΔ πρέπει να ανήκουν οι δικαιούχοι

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ [email protected]

Άνοιξε από χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους 100.000 επιστήμονες ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΑ και ΕΦΚΑ και εφόσον πληρούν τα κριτήρια τζίρου και εισοδήματος να πληρωθούν στις αρχές Μαρτίου την εφάπαξ ενίσχυση των 400 ευρώ, ως αποζημίωση λόγω του κορονοϊού.

Τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος για τους δικαιούχους, όπως είχε αποκαλύψει με δημοσίευμά του ο «Ε.Τ.» στο φύλλο της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου και επιβεβαιώνεται πλήρως από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες, είναι να έχουν οι πληττόμενοι επιστήμονες μείωση τζίρου 20% και το οικογενειακό τους εισόδημα έτους 2020 να μην ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Το οικογενειακό εισόδημα ως 30.000 ευρώ θα επαληθευτεί όταν γίνει η φορολογική δήλωση, αλλά οι δικαιούχοι θα πρέπει να το δηλώσουν από τώρα στην αίτηση που θα υποβάλουν στην «ΕΡΓΑΝΗ» για να πάρουν το 400άρι.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τους νέους επιστήμονες που δεν έχουν κλείσει την πρώτη τους 5ετία και για το λόγο αυτό για τους νέους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που έκαναν έναρξη επαγγέλματος μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 δεν ισχύει το κριτήριο μείωσης του τζίρου 20% ενώ ισχύει το «κατώφλι» των 30.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα. Ειδικά για τους ασκούμενους δικηγόρους που έχουν ασφαλιστεί μετά την 1.1.2017 δεν ισχύει κανένα εισοδηματικό κριτήριο.

Διαδικασία

Σύμφωνα με την κοινή απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεζυρόπουλος, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ως τις 15 Φεβρουαρίου στην «ΕΡΓΑΝΗ», όπου οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο – υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία τους και κυρίως τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Για την καταβολή της ενίσχυσης διατίθενται 40 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι το 400άρι θα δοθεί σε 100.000 δικαιούχους.

Το επίδομα χορηγείται στους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ καθώς και στους οικονομολόγους και γεωτεχνικούς που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ, καταβάλλουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες την ειδική εισφορά των 10 ευρώ μηνιαίως υπέρ του κλάδου ανεργίας και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω του κορονοϊού για τους μήνες Μάρτιο έως Νοέμβριο του 2020.

Προσοχή: Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι στο διάστημα από 20 Μαρτίου ως 30 Νοεμβρίου έχουν αναλάβει μισθωτή εργασία με οποιαδήποτε μορφή (πλήρη, μερική, εκ περιτροπής) ή έμμισθη εντολή ως δικηγόροι.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να ανήκουν σε έναν από τους παρακάτω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ):

* 6910: Νομικές Δραστηριότητες.

* 7111: Αρχιτέκτονες.

* 7112: Μηχανικοί και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών.

* 8621: Γενικά ιατρικά επαγγέλματα.

* 8622: Ειδικά ιατρικά επαγγέλματα.

* 8623: Οδοντιατρικά επαγγέλματα.

* 7500: Κτηνίατροι.

* 6920: Δραστηριότητες λογιστικής και παροχή φορολογικών συμβουλών.

* 7022: Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης.

Τα κριτήρια εσόδων ελέγχονται ως εξής:

* Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υποχρεούνται σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον στο άθροισμα του κύκλου εργασιών ΦΠΑ Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020.

* Για τους επαγγελματίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, η μείωση τζίρου 20% θα προκύπτει με σύγκριση του κύκλου εργασιών ΦΠΑ Απριλίου-Δεκεμβρίου 2019 ή και ολόκληρου του έτους. Και σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών δεν είναι θετικός, θα λογίζεται ως μηδενικός.

* Για τους επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, η μείωση τζίρου 20% θα προκύπτει από τη σύγκριση με τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ του δεύτερου, τρίτου και τέταρτου τριμήνου του 2019.

Προϋποθέσεις

Πριν από την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην «ΕΡΓΑΝΗ», είναι απαραίτητη η υποβολή από τον ελεύθερο επαγγελματία-ασφαλισμένο των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για όλους τους μήνες ή τρίμηνα του έτους 2020. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ πρέπει να έχουν δηλωθεί τα ακαθάριστα έσοδα έτους 2020 διακριτά ανά μήνα, στην εφαρμογή «Τα Εσοδά μου» της πλατφόρμας myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η μη τήρηση των προϋποθέσεων ή δηλωθούν ψευδή στοιχεία, τότε το επίδομα, αν πληρωθεί, θα ζητηθεί να επιστραφεί από αυτόν που το έλαβε ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό μέσω της ΑΑΔΕ. Να ενταχθούν άλλοι 40 Κωδικοί (ΚΑΔ) στην ενίσχυση των 400 ευρώ ζητά το ΤΕΕ.

Από την έντυπη έκδοση

Ειδήσεις 

Προ των πυλών νέα ευνοϊκή ρύθμιση για ξεχασμένα τετραγωνικά – Τι πρέπει να ξέρετε

Υπεγράφη η νέα συμφωνία για τα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική – Τι προβλέπει

Νέο πρόγραμμα εγγυημένης χρηματοδότησης πολύ μικρών επιχειρήσεων

Ένταξη ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων στην επιδότηση για θερμάστρες εξωτερικού χώρου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Στέλνουν ασθενείς με κορωνοϊό από την Αττική στο νοσοκομείο της Χαλκίδας

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός και κρούσματα: Πάλι «καίγεται» η Αττική – Ποιες γειτονιές έχουν μεγάλο ιικό φορτίο – Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός 7/03: 1.142 νέα κρούσματα, 466 διασωληνωμένοι και 53 νεκροί

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Ιταλία: Το 70% των μολύνσεων αποτελούν πλέον οι παραλλαγές – Κλείνουν άρον άρον σχολεία

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: «Εμπόλεμη» η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής – Τεστ αντοχής για το ΕΣΥ αυτή την εβδομάδα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – ΕΚΠΑ: Συνέπειες στην υγεία ακόμα και 8 μήνες μετά τη λοίμωξη από Covid-19

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Περιμένουμε κορύφωση των κρουσμάτων την Τρίτη – Ίσως ξεπερνούν τα 3.000

Ανδρέας Ντίνης

Εμβολιασμοί: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για ευπαθείς ομάδες και για τους 70 – 74 ετών

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Γερμανία: Τρόφιμοι οίκων ευγηρίας σχεδόν τα μισά από τα θύματα της πανδημίας

Ανδρέας Ντίνης