ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Οι συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες θα τρέξουν τις εξαγωγές – Ποιοι παραγωγοί θα έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη

Νίκος Μπέλλος

Θετικό κρίνει σε γενικές γραμμές για τους Ευρωπαίους παραγωγούς τον αντίκτυπο 12 εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται ακόμη σε φάση διαπραγμάτευσης, μελέτη της Κομισιόν.

Η μελέτη εκπονήθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής (JRC) και καλύπτει τον σωρευτικό αντίκτυπο των εμπορικών συμφωνιών στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων μέχρι το 2030.

Εστιάζει σε 12 εμπορικές συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών (ΣΕΣ), εκ των οποίων ορισμένες έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ (Καναδάς, Ιαπωνία και Βιετνάμ), ορισμένες έχουν ήδη ολοκληρώσει το στάδιο των διαπραγματεύσεων (Μεξικό και Mercosur) και κάποιες ακόμα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ή εντάσσονται στο εμπορικό θεματολόγιο της Ε.Ε. (Χιλή, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες και Ταϊλάνδη).

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο αντίκτυπος θα είναι ιδιαίτερα θετικός για τους παραγωγούς ορισμένων προϊόντων, όπως τα γαλακτοκομικά, το χοιρινό κρέας και τα μεταποιημένα προϊόντα. Ωστόσο, θα είναι αρνητικός για το ρύζι, τη ζάχαρη και το βόειο κρέας.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η Ε.Ε. και ο γεωργικός της τομέας μπορούν να αντλήσουν οφέλη από το εμπορικό θεματολόγιο της Ε.Ε. Αυτό αντικατοπτρίζει την ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα της Ε.Ε. και την ικανότητά του να αξιοποιεί ευκαιρίες στις διεθνείς αγορές, όπου βρίσκεται η μελλοντική ανάπτυξη.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής προστασία για τα ευαίσθητα κοινοτικά προϊόντα, τα οποία έχουν πολύ σημαντική οικονομική και κοινωνική αξία για διάφορα κράτη-μέλη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με περιορισμένα ανοίγματα για ευαίσθητους τομείς της Ε.Ε. μέσω δασμολογικών ποσοστώσεων.

Ειδικότερα,  διαπιστώνεται ότι η σωρευτική εφαρμογή των 12 συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του καθαρού θετικού εμπορικού ισοζυγίου αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε. -το οποίο προβλέπεται ήδη ότι θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό θετικό το 2030- κατά 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ ετησίως, ανάλογα με το υπό εξέταση σενάριο.

Επιπλέον, οι επιπτώσεις στην παραγωγή και στις τιμές παραγωγού θα παραμείνουν περιορισμένες.

Για τα γαλακτοκομικά προϊόντα διαπιστώνει ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 7,3% το 2030 (επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ), στο φιλόδοξο σενάριο, εκ των οποίων η παραγωγή γάλακτος προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 0,2% λόγω των ευνοϊκών τιμών. Για τους παραγωγούς γάλακτος, αυτό θα αποφέρει επιπλέον 890 εκατ. ευρώ το 2030.

Για το χοιρινό κρέας, οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 8,9% (επιπλέον 914 εκατ. ευρώ) στο φιλόδοξο σενάριο, ενώ οι τιμές παραγωγού θα αυξηθούν κατά 4,8% σε συνδυασμό με επέκταση της παραγωγής κατά 1%, με αποτέλεσμα η αξία της παραγωγής χοιρινού κρέατος να αυξηθεί κατά 2 δισ. ευρώ το 2030.

Για το βόειο κρέας, οι ετήσιες εισαγωγές της Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθούν σύμφωνα και με τα δύο σενάρια, κατά 85.000 τόνους στο συντηρητικό και κατά 100.000 τόνους στο φιλόδοξο σενάριο.

Οι εξαγωγές βοείου κρέατος της Ε.Ε. θα αυξηθούν κατά 25.000 και 40.000 τόνους στο συντηρητικό και στο φιλόδοξο σενάριο αντίστοιχα. Οι τιμές παραγωγού προβλέπεται να μειωθούν κατά περίπου 2,4 % και στα δύο σενάρια, με οριακές επιπτώσεις στην κατανάλωση και στην παραγωγή λόγω της αύξησης των εξαγωγών.

Οσον αφορά στους ευαίσθητους τομείς, οι εισαγωγές ρυζιού στην Ε.Ε. θα αυξηθούν κατά 2,2 % (συντηρητικό σενάριο) και κατά 3,2 % (φιλόδοξο σενάριο), με αποτέλεσμα την πτώση της παραγωγής και των τιμών του ρυζιού στην Ε.Ε. Για τη ζάχαρη, οι συνολικές εισαγωγές θα αυξηθούν κατά 12% έως 13% σε σύγκριση με το βασικό σενάριο.

Σε άλλους τομείς, οι εξαγωγές μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,1% στο φιλόδοξο σενάριο, με αποτέλεσμα να προστεθούν 1,7 δισ. ευρώ σε εξαγωγές, ενώ οι εξαγωγές οίνου και ποτών θα αυξηθούν κατά 2% σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, με αποτέλεσμα να προστεθούν 834 εκατ. ευρώ στην αγορά το 2030.

Από το ένθετο «Αγροτικός Τύπος» που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο

Ειδήσεις 

Συντάξεις-αναδρομικά: Η «βόμβα» του Πρωτοδικείου φέρνει δικαίωση και για τα Δώρα – Ποιοι ευνοούνται

Επίδομα 534 ευρώ: Αύριο Πέμπτη πληρώνονται οι αποζημιώσεις

Επιστρεπτέα προκαταβολή: «Δώρο» το 50% για τους τρεις πρώτους κύκλους

H Pfizer περιμένει φέτος έσοδα τουλάχιστον 15 δισ. δολαρίων από το εμβόλιο της κατά της Covid-19

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Tο Μάρτιο η πρόταση της Κομισιόν για ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

Ανδρέας Ντίνης

Τα βρετανικά πανεπιστήμια τώρα προσπαθούν να εξαιρεθούν από το Brexit

Δημήτρης Ντόγκας

Κομισιόν: Επιστρέφει η αισιοδοξία στις οικονομίες της Ευρώπης – Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη δυναμική στην Ελλάδα

Δημήτρης Ντόγκας

Κονδύλι 11,5 εκατ. ευρώ για εμβολιασμούς στο ζωικό κεφάλαιο

Δημήτρης Ντόγκας

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης : Δρομολογούνται  957 προσλήψεις γεωπόνων και εργατοτεχνιτών στο πρόγραμμα δακοκτονίας

Δημήτρης Ντόγκας

Νέο νομοσχέδιο: Προστατεύονται οι αγρότες από αθέμιτες πρακτικές – Μειώνεται ο χρόνος εξόφλησης των παραγωγών

Δημήτρης Ντόγκας

Η σημασία της σύγκλισης των ιστορικών δικαιωμάτων

Δημήτρης Ντόγκας

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Πως θα μοιραστούν 500 εκατ. μετά το «πράσινο φως» από την Κομισιόν

Δημήτρης Ντόγκας

Η Αγορά Εργασίας στον Ε.Τ.: Οι νέες ευκαιρίες για καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Δημήτρης Ντόγκας