ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπήλιος Λιβανός: Στο τραπέζι του Συμβούλιου Υπουργών Γεωργίας τα επιπλέον κονδύλια για τους αγρότες

Newsroom eleftherostypos.gr

Επιπλέον κονδύλια για τη στήριξη των αγροτών και φέτος ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στην Ε.Ε.

Οπως επισήμανε, «τα έκτακτα μέτρα που έλαβε πέρυσι η Επιτροπή δημιούργησαν ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τον αγροδιατροφικό τομέα της Ε.Ε. και αναμένουμε αντίστοιχη στήριξη και φέτος. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζω την ανάγκη για επίσπευση της παράτασης των μέτρων για τον οίνο».

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι «από τους τριμερείς διαλόγους έχουν προκύψει νέες προκλήσεις που πρέπει να αξιολογηθούν ρεαλιστικά, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις του γεωργικού τομέα», συμπληρώνοντας πως στην παρούσα συγκυρία, εν μέσω της πανδημίας, οι εθνικές διοικήσεις εστιάζουν στην αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται για την ΚΑΠ κατά τη μεταβατική περίοδο, με σκοπό την ανάκαμψη του γεωργικού τομέα.

Στην ατζέντα των υπουργών των 27 κρατών-μελών συζητήθηκε και το θέμα των κοινών αλιευτικών αποθεμάτων με το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον Ελληνα υπουργό να επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να δοθεί μία κατεύθυνση για το μέλλον των σχέσεων των κρατών με τον νέο εταίρο. «Η χώρα μας τάσσεται υπέρ της επίτευξης των στρατηγικών στόχων της μακροπρόθεσμης διαχείρισης των αποθεμάτων σε όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών», υποστήριξε.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των εξωτερικών εμπορικών σχέσεων της Ε.Ε., ο κ. Λιβανός υπογράμμισε την ανάγκη αποτελεσματικής επιβολής των όρων των εμπορικών συμφωνιών, ζήτησε από την Επιτροπή να επιδεικνύει υψηλό επίπεδο φιλοδοξίας στην προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων, διασφαλίζοντας την προστασία από προσπάθειες σφετερισμού, ενώ τόνισε πως η αλλαγή της διοίκησης στις ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσει πραγματική ευκαιρία για ένα μορατόριουμ αναφορικά με τις επιβληθείσες κυρώσεις εκατέρωθεν, που έχουν δευτερογενείς επιπτώσεις και στα γεωργικά προϊόντα, ώστε μέσω του διαλόγου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

Κλείνοντας, διαβεβαίωσε την πορτογαλική προεδρία για «την αμέριστη στήριξη στην πρόθεσή της για έγκριση της δέσμης μεταρρύθμισης της ΚΑΠ το συντομότερο δυνατόν».

Τέλος, για το ζήτημα της κατάστασης στον τομέα του χοίρειου κρέατος, εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία της Σλοβενίας, «καθώς αναδεικνύει ένα από τα σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με τον αντίκτυπο της πανδημίας σε ιδιαίτερους τομείς της αγροτικής παραγωγής.

Παρότι στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις με τη Σλοβενία ή με άλλα κράτη, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί απειλεί τη βιωσιμότητα πολλών εκμεταλλεύσεων. Ως εκ τούτου, συμμεριζόμαστε το αίτημα για μέτρα άμεσης ανακούφισης των χοιροτρόφων, αλλά και ανάπτυξης του κλάδου, και καλούμε την Επιτροπή για ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών».

Παράταση αιτήσεων επιστροφής ή διαγραφής ΕΦΚ στο κρασί

Παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 λαμβάνουν οι μικροί οινοπαραγωγοί για την υποβολή στα τελωνεία αιτήσεων επιστροφής ή διαγραφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που εισπράχθηκε ή βεβαιώθηκε, αντίστοιχα, για αποθέματα κρασιού τα οποία δεν είχαν διατεθεί στην κατανάλωση έως και την ημερομηνία κατάργησης του φόρου, 31 Δεκεμβρίου 2018.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για τον κανονισμό διαβατηρίου ιπποειδών

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο οι κανόνες που αφορούν στις μεθόδους αναγνώρισης των ιπποειδών υπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο εναρμόνισης της νομοθεσίας αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ με τους κανόνες της Ε.Ε., υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου και συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (Ε.Ε.) 2015/262 όσον αφορά στις μεθόδους αναγνώρισης των ιπποειδών (κανονισμός διαβατηρίου ιπποειδών).

Στις επιμέρους διατάξεις του σχεδίου καθορίζονται τα αναγκαία οργανωτικά και εκτελεστικά μέτρα για την εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού.

Ορίζονται:

  • οι αρμόδιες αρχές εποπτείας και ελέγχου του συστήματος αναγνώρισης των ιπποειδών,
  • οι αρμοδιότητες και οι διοικητικές διαδικασίες,
  • οι εκδίδουσες αρχές διαβατηρίων ίππων,
  • η δημιουργία εθνικής κεντρικής βάσης δεδομένων ίππων,
  • οι διαδικασίες έκδοσης εγγράφων αναγνώρισης,
  • η διαδικασία έκδοσης εγγράφου αναγνώρισης αντικατάστασης,
  • οι υποχρεώσεις των κατόχων ίππων,
  • οι υποχρεώσεις των εκδιδουσών αρχών,
  • οι προβλεπόμενες κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης,
  • το περιεχόμενο του διαβατηρίου των ιπποειδών στα επιμέρους κεφάλαιά του, όπως προβλέπεται από τον Καν. (Ε.Ε.) 2015/262.

Από το ένθετο «Αγροτικός Τύπος» που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο

Ειδήσεις 

Πάνω από 25 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Από σήμερα η καταβολή της ενίσχυσης στους δικαιούχους

Νέα μέτρα-ανάσα για τις επιχειρήσεις – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Ξενοδοχεία: Τι προβλέπει η νέα Σύμβαση Εργασίας για την επόμενη διετία

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κονδύλι 11,5 εκατ. ευρώ για εμβολιασμούς στο ζωικό κεφάλαιο

Δημήτρης Ντόγκας

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης : Δρομολογούνται  957 προσλήψεις γεωπόνων και εργατοτεχνιτών στο πρόγραμμα δακοκτονίας

Δημήτρης Ντόγκας

Νέο νομοσχέδιο: Προστατεύονται οι αγρότες από αθέμιτες πρακτικές – Μειώνεται ο χρόνος εξόφλησης των παραγωγών

Δημήτρης Ντόγκας

Η σημασία της σύγκλισης των ιστορικών δικαιωμάτων

Δημήτρης Ντόγκας

Ενίσχυση 1.500 ευρώ στους αγρότες για συμβουλευτική υποστήριξη από γεωτεχνικούς – Ποιες δαπάνες θα επιδοτούνται

Δημήτρης Ντόγκας

Παράταση των έκτακτων μέτρων στήριξης για τον αμπελοοινικό τομέα – Τι ισχύει αναδρομικά από τον Οκτωβρίου του 2020

Δημήτρης Ντόγκας

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πως θα καταβληθεί η β’ δόση του ποσού στήριξης στους  Νέους Αγρότες του 2016

Δημήτρης Ντόγκας

ΚΕΟΣΟΕ: Πρόσκληση σε 507 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα για… «Οινογνωσία»- 5 ευρώ  ανά ώρα κατάρτισης η επιδότηση

Δημήτρης Ντόγκας

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Άμεση αποτίμηση των ζημιών από την κακοκαιρία «Μήδεια»

Δημήτρης Ντόγκας