ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΓΑ: Σε μία δόση για πρώτη φορά η πληρωμή του 100% των αποζημιώσεων στους αγρότες

Γωγώ Κατσέλη

Σε μία πληρωμή, σε μία δόση και στο ακέραιο, στο 100%, θα καταβληθούν για πρώτη φορά φέτος οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους αγρότες, όπως προανήγγειλε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα οι πληρωμές γίνονταν σε δύο δόσεις: η προκαταβολή του 65% δινόταν έως τον Ιούνιο και η εξόφληση του υπόλοιπου ποσού μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ο νέος τρόπος πληρωμών θα είναι αποτέλεσμα της ψηφιοποίησης του Οργανισμού, καθώς χθες υπογράφηκε Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του ΕΛΓΑ και της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. για την υλοποίηση του Εργου «Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ», επιταχύνοντας τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 1,85 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 και αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του Οργανισμού, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ανάπτυξη λογισμικού σε πλάνο τριετίας και διάθεση tablets και laptops στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ για τη διευκόλυνση του εκτιμητικού τους έργου.

Με τη χρήση εφαρμογής (mobile app), ο εκτιμητής θα προσέρχεται στο προς εκτίμηση αγροτεμάχιο και με τη χρήση φορητής συσκευής (tablet) θα έχει πρόσβαση μέσω Διαδικτύου σε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του πληττόμενου αγρότη, ώστε να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας γρήγορα και χωρίς αστοχίες.

Με αυτόν τον τρόπο μεταβάλλεται η εκτιμητική διαδικασία χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, με στόχο την άμεση και ταχύτερη εκτίμηση των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ με ακρίβεια και δικαιοσύνη.

Στη χθεσινή τελετή υπογραφής ο κ. Λιβανός τόνισε ότι με το έργο «Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ», ο Οργανισμός «κάνει ένα αποφασιστικό άλμα προς το μέλλον».

Αναφερόμενος στην πολιτική που ασκεί ο ΕΛΓΑ, επεσήμανε ότι προσφέρει δίκτυ προστασίας στους παραγωγούς, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αποφάσεις της κυβέρνησης για στήριξη των παραγωγών σε μια εποχή που οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης πλήττουν την οικονομία και οι φυσικές καταστροφές έχουν ενταθεί.

Παράλληλα, εξήρε την αποτελεσματικότητα του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, και της διοίκησης, η οποία απέδειξε ότι πράγματι ο ΕΛΓΑ μπορεί να είναι ο φυσικός σύμμαχος του αγρότη.

Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη που παρείχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να επιτευχθεί η οικονομική ευστάθεια του ΕΛΓΑ ώστε να πληρώνονται χωρίς αναβολές οι υποχρεώσεις του και αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του Οργανισμού στις περιπτώσεις των θεομηνιών στην Εύβοια, του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» στην Κρήτη, στις Σέρρες, στη Ροδόπη και στον Εβρο.

Οπως δεσμεύθηκε, «η κυβέρνηση φέτος θα καταβάλει 30 εκατ. ευρώ στον ΕΛΓΑ για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων και των λειτουργικών του δαπανών, ούτως ώστε το σύνολο της εισπραττόμενης ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς να καταβληθεί για αποζημιώσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ευχαρίστησε τους συντελεστές του έργου και τόνισε ότι με την ψηφιοποίηση του Οργανισμού «θα είμαστε σε θέση να στηρίζουμε τον αγρότη όταν έχει ανάγκη και δοκιμάζεται μετά από οποιαδήποτε καταστροφική ζημία στην παραγωγή του».

Πρόσθεσε, δε, ότι επόμενος στόχος για το 2021 είναι «να επιτύχουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στον Οργανισμό, ούτως ώστε στο τέλος του έτους ο ΕΛΓΑ να είναι σύγχρονος, δυναμικός, φερέγγυος, αξιόπιστος και αποτελεσματικός».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Λυκουρέντζος στην οικονομική ευστάθεια του Οργανισμού, ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς να είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει σε δόσεις την οφειλόμενη αποζημίωση.

Με τη σειρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.», κ. Σταύρος Ασθενίδης, επεσήμανε ότι «η Προγραμματική Συμφωνία με τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για το έργο της Ψηφιακής Εφαρμογής Εκτιμητικής Διαδικασίας αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την ουσιαστική μετάβαση του κλάδου γεωργικής παραγωγής, έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, στην ψηφιακή εποχή».

Τέλος, υπογράμμισε ότι η υιοθέτηση και η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών αποτελούν βασική παράμετρο για την αύξηση της αποδοτικότητας σε όλους τους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας και τη διασφάλιση της αξιοπιστίας.

Από το ένθετο «Αγροτικός Τύπος» που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο

 

Προτεινόμενα για εσάς

Νέοι αγρότες: Διπλασιάζονται τα ποσά ενίσχυσης αλλά αυξάνονται και οι υποχρεώσεις – Τα κριτήρια για τους δικαιούχους

Δημήτρης Ντόγκας

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Πράσινο φως για παραχώρηση 1.300 στρεμμάτων στο Μεσολόγγι –  Θα δημιουργηθεί μέγα-φωτοβολταϊκό 108 MW

Δημήτρης Ντόγκας

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις αναθεώρησης για δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα – Η διαδικασία υποβολής

Δημήτρης Ντόγκας

Κονδύλι 11,5 εκατ. ευρώ για εμβολιασμούς στο ζωικό κεφάλαιο

Δημήτρης Ντόγκας

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης : Δρομολογούνται  957 προσλήψεις γεωπόνων και εργατοτεχνιτών στο πρόγραμμα δακοκτονίας

Δημήτρης Ντόγκας

Νέο νομοσχέδιο: Προστατεύονται οι αγρότες από αθέμιτες πρακτικές – Μειώνεται ο χρόνος εξόφλησης των παραγωγών

Δημήτρης Ντόγκας

Η σημασία της σύγκλισης των ιστορικών δικαιωμάτων

Δημήτρης Ντόγκας

Yπουργείο Οικονομικών: Γκάζι σε αποζημιώσεις και ενισχύσεις για φυσικές καταστροφές

Δημήτρης Ντόγκας

Ενίσχυση 1.500 ευρώ στους αγρότες για συμβουλευτική υποστήριξη από γεωτεχνικούς – Ποιες δαπάνες θα επιδοτούνται

Δημήτρης Ντόγκας