ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κόκκινη γραμμή του εξαμήνου για μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός – Το μεγάλο στοίχημα του Τουρισμού

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας θα βρίσκεται μέχρι και τον Ιούνιο το οικονομικό επιτελείο, αφού θα πρέπει να γίνουν όλες οι προετοιμασίες για την επαναφορά της ανάπτυξης μέσα στο καλοκαίρι και, παράλληλα, να υπάρχουν τα διαθέσιμα ώστε να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι τους πρώτους δύσκολους μήνες του 2021.

Τούτο με δεδομένο ότι το 2020 κληροδότησε την αβεβαιότητα για τη συνέχιση της πανδημίας και το 2021, με το τρίτο κύμα να έχει φτάσει ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη και να απειλεί και την Ελλάδα.

Πέρα από αυτό, υπάρχουν κάποια πρώτα στοιχεία που δείχνουν πως το 2020 έκλεισε καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν.

Με δεδομένο ότι το δεύτερο lockdown της οικονομίας, που διατρέχει τον τρίτο μήνα (ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου), έχει μικρότερη αρνητική επίδραση από το πρώτο, οδηγεί στο συμπέρασμα πως η ύφεση έχει συγκρατηθεί -έστω και οριακά- κάτω από το 10% του ΑΕΠ, που έθετε στόχο ο προϋπολογισμός.

Παράλληλα, όμως, το έλλειμμα αναμένεται κατά τι μεγαλύτερο, καθώς τα μέτρα στήριξης που χρειάστηκαν για το 2020 ξεπέρασαν τα αρχικά υπολογισμένα 24 δισ. ευρώ και έφτασαν στα 25,1 – 25,2 δισ. ευρώ, αφού το δεύτερο lockdown διήρκεσε για το σύνολο του Δεκεμβρίου και όχι μέχρι και τις 10 του μήνα, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το 2021 ξεκίνησε με μια μεγάλη αρνητική επίδραση από το 2020.

Με αυτά τα δεδομένα, η νέα χρονιά αρχίζει με νέες απαιτήσεις για μέτρα στήριξης. Ενδεικτικό είναι ότι από τα 7,5 δισ. ευρώ που είχαν προγραμματιστεί για μέτρα στήριξης, περίπου 6 δισ. θα δοθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο.

Και αυτό, όμως, ήταν λίγο-πολύ υπολογισμένο, καθώς ο βασικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι η ένταση της υγειονομικής κρίσης θα αρχίσει να υποχωρεί μετά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου και σταδιακά τα μέτρα στήριξης θα ατονούσαν μέχρι να πάρουν τη θέση τους νέας γενιάς μέτρα που θα βοηθούσαν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Στην κατεύθυνση αυτή είχαν σχεδιαστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 που βρίσκεται σε εξέλιξη και ο έκτος κύκλος του προγράμματος, που θα γίνει τον Μάρτιο, ο οποίος θα έχει στόχο την κάλυψη των απωλειών για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Η ανησυχία που υπάρχει σε αυτήν τη φάση είναι το ενδεχόμενο να συνεχιστούν τα πολύμηνα lockdowns, που θα οδηγήσουν σε λουκέτα επιχειρήσεων και άνοδο της ανεργίας.

Αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου τόνιζαν ότι, αν έχουμε διαδοχικά lockdowns μετά τον Μάιο, τότε θα έχουμε πρόβλημα και θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις προβλέψεις για το 2021. Μέχρι και τότε, εκτός από το αποθεματικό για την υγειονομική κρίση των 3 δισ. ευρώ, θα έχουν εξαντληθεί και οι «ενισχύσεις» από τους ευρωπαϊκούς πόρους, δηλαδή των 1,6 δισ. ευρώ από το ReactΕU, αλλά και υπόλοιπο των 700 εκατ. ευρώ που περιμένουμε από την πρωτοβουλία SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται ότι από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία η Ελλάδα έχει πάρει 2 δισ. ευρώ (από τα συνολικά 2,7 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα) στο τέλος του 2020. Αν λοιπόν ξεπεραστεί αυτό το όριο, θα ανατραπεί και η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,8% του ΑΕΠ, αλλά και τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Αν, πάλι, ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση πριν από τα μέσα του χρόνου, τότε υπάρχουν τα δεδομένα που μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη του 4,8% του ΑΕΠ , και ίσως και μεγαλύτερη, ώστε να αφήσουμε πίσω μας οριστικά το τέλος της κρίσης.

Το πρώτο δεδομένο από αυτά είναι τα 5,5 δισ. ευρώ που αναμένει η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Από αυτά, θα πάρουμε μέσα στον Ιούνιο την προκαταβολή των 2,1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 3,4 δισ. σταδιακά μέχρι και το τέλος του χρόνου. Η προετοιμασία για να μη χάσουμε χρόνο και χρήμα έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει με εθνική χρηματοδότηση ένας αριθμός έργων εθνικής σημασίας, ώστε μόλις εγκριθεί το εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης να έχουμε σε υλοποίηση έργα με προϋπολογισμό ίσο με την προκαταβολή, ενώ παράλληλα συστήνονται με ταχείς ρυθμούς και οι αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Κοντά στα 10 δισ. ευρώ

Το δεύτερο στοιχείο με βάση το οποίο το εξάμηνο αποτελεί κόκκινη γραμμή είναι ο τουρισμός. Ο τζίρος του πιο προσοδοφόρου κλάδου της οικονομίας υποχώρησε κατά 70% για το 2020, στα 4,5 δισ. ευρώ, από 16,1 δισ. ευρώ που έφτασε το 2019.

Για το 2021 ο στόχος που έχει τεθεί είναι να φτάσει ξανά ο τζίρος στο 60% του τζίρου του 2019, δηλαδή κοντά στα 10 δισ. ευρώ. Δηλαδή να διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι.

Το δύσκολο σε αυτήν την προσπάθεια είναι ότι δεν φτάνει η Ελλάδα να ξεπεράσει την πανδημία του κορονοϊού εμβολιάζοντας το 70% των πολιτών της. Θα πρέπει να γίνει το ίδιο και με τις χώρες απ’ όπου προέρχεται η τουριστική κίνηση (Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία κ.λπ.) και, παράλληλα, να αρθούν και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί από και προς την Ελλάδα.

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι και η ανάκαμψη της κατανάλωσης. Οι οικονομικοί υπουργοί επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία ότι τους μήνες αυτούς οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 15 δισ. ευρώ.

Μεγάλο μέρος από αυτό είναι «αναβαλλόμενη κατανάλωση», η οποία περιμένει την άρση των περιορισμών για να εκδηλωθεί. Προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκεται και η βούληση της κυβέρνηση να ανοίξει, έστω και με εναλλακτικούς τρόπους, το λιανεμπόριο.

Ειδήσεις 

Χειμερινές εκπτώσεις: Ανέβασαν ρολά τα καταστήματα με «κύμα» προσφορών – Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Πληρωμές με αναδρομικά για 30.000 νέες συντάξεις κάθε μήνα [νέοι αναλυτικοί πίνακες & παραδείγματα]

Ανοιχτά από σήμερα λιανεμπόριο, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής – Πώς θα ψωνίζουμε, τι SMS απαιτείται για τις μετακινήσεις

Τανάγρα: Ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές του πρωτότυπου αναβαθμισμένου F-16V της Π.Α.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Τουρισμός: Ισπανοί και Ισραηλινοί σκανάρουν την Ελλάδα για επενδυτικές ευκαιρίες – Ποια εμβληματικά ξενοδοχεία «ζωντανεύουν»

Δημήτρης Ντόγκας

Υπουργείο Οικονομικών: Η παράταση του lockdown βάζει στο τραπέζι νέο δυσμενέστερο σενάριο – Η δύσκολη εξίσωση των μέτρων στήριξης

Δημήτρης Ντόγκας

Άννα Καλογεροπούλου στον «Ε.Τ.»: «Θεματικές μορφές, το σχέδιό μας για τον τουρισμό»

Tinad

Χρήστος Σταϊκούρας: Η διπλή άσκηση για μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο χρόνο

Δημήτρης Ντόγκας

Έκθεση ITB Berlin: ΕΟΤ και ΞΕΕ ενώνουν δυνάμεις για την ανάκαμψη του Τουρισμού με όπλα τα boutique hotels και τις startups

Δημήτρης Ντόγκας

Τουρισμός: Στο τραπέζι το «διαβατήριο εμβολιασμού» για Βρετανούς

Δημήτρης Ντόγκας

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για έκθεση Κομισιόν: Στα 11,6 δισ. ευρώ τα νέα μέτρα στήριξης του 2021

Μιχάλης Μάρδας

Η Ελλάδα στην κορυφή των προτιμήσεων στην ΕΕ για το φετινό καλοκαίρι

Μιχάλης Μάρδας

Καλά νέα για τον Τουρισμό: Ξένες αεροπορικές αυξάνουν τις πτήσεις για Ελλάδα

Δημήτρης Ντόγκας