ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τελική ρύθμιση για επιταγές, συναλλαγματικές και γραμμάτια – Οι φορoελαφρύνσεις στους κομιστές

Τάσος Δασόπουλος

Παράταση 75 ημερών για τις επιταγές που λήγουν μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου και επιπλέον 45 ημέρες για όσες έληγαν από 18/11 έως και 31/12 του 2020 και 1.000 ευρώ καθαρή ενίσχυση χωρίς συμψηφισμούς από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 προανήγγειλε το υπουργείο Oικονομικών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα 5, το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.

Επειδή η ενίσχυση θα ίσχυε συμψηφιστικά με αυτήν της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 για όσους συμμετείχαν υπήρχε κίνδυνος ειδικά για τις προσωπικές εταιρίες χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή η τελική ενίσχυση από τον 5ο κύκλο να ήταν μικρότερη από 1.000 ευρώ ή και μηδενική. Για το λόγο αυτόν το υπουργείο διευκρινίζει ότι το ποσό αυτό δεν συμψηφίζεται με την ενίσχυση που ενδεχομένως έλαβαν οι δικαιούχοι από προηγούμενο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport (https://www.aade.gr/mybusinesssupport) της ΑΑΔΕ λήγει την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021.

Στο θέμα των επιταγών, η παράταση των 75 ημερών για την εξόφλησή τους θα ισχύει για αυτές που λήγουν μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ άλλες 45 μέρες αναστολή παίρνουν και οι επιταγές που έληγαν από 18/11/2020 έως και 31/12/2020.

Συγκεκριμένα, με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή, θα χορηγηθούν οι ακόλουθες διευκολύνσεις σχετικά με την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή):

* Για όσα αξιόγραφα εμφανιστούν από τις 2-1-2021 και μέχρι τη δημοσίευση της διάταξης, θα προβλεφθεί ότι δεν καταχωρίζονται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Παράλληλα, από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση, για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τη δημοσίευση της διάταξης έως τις 28-2-2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες. Στην παραπάνω ρύθμιση εντάσσονται:

(α) επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν,

(β) επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορονοϊού, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019, καθώς και

(γ) νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η-1-2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

* Για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, θα προβλεφθεί η παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες.

* Για τους κομιστές των αξιογράφων:

(α) εάν έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε θα δικαιούνται παράταση μέχρι 31-5-2021 της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ, οι οποίες έληξαν ή λήγουν την περίοδο 1-1-2021 έως 31-1-2021, καθώς και παράταση της προθεσμίας καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκε ή θα βεβαιωθεί με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 31η-1-2021 και την 28η-2-2021,

(β) εάν έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 50% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε, για τα αξιόγραφα που οι ίδιοι οφείλουν, λαμβάνουν το ευεργέτημα της μη καταχώρισης στον «Τειρεσία», εφόσον τα εξοφλήσουν εντός 75 ημερών.

Μείωση ενοικίων

Μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης, η επιστροφή του 50% στους ιδιοκτήτες με μειωμένα ενοίκια για τον Νοέμβριο θα γίνει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 και για τον Δεκέμβριο από τις 15 Φεβρουαρίου 2021.

Τέλος, παρατείνεται η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το επίδομα θέρμανσης, η οποία έληγε σήμερα, έως την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021.

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές ετοιμάζονται να μπουν σε «σκληρό» lockdown – Τι θα κρίνει το άνοιγμα της αγοράς από την Δευτέρα

«Βόμβα» από τον Αρνιακό για τον καιρό: Έρχονται χιόνια τις επόμενες μέρες και στην Αθήνα

Εμβολιασμός: Νωρίτερα θα κάνουν το εμβόλιο οι 85 και άνω – Σήμερα ξεκινούν εμβολιασμοί σε 18 νησιά

Διερευνητικές: Στις 25 Ιανουαρίου αρχίζει ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Οι 7 ρυθμίσεις στα ακίνητα: Διορθωτικές χωρίς πρόστιμο, 24 δόσεις για οφειλές σε δήμους και ενοίκια χωρίς εισφορά αλληλεγγύης

Δημήτρης Ντόγκας

Ιδιοκτήτες ακινήτων: «Κούρεμα» έως 45% στον φόρο φέρνει η έκπτωση 40% στα ενοίκια [πίνακες & παραδείγματα]

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Τι φοβάται το υπουργείο Οικονομικών – Ποια νέα μέτρα στήριξης βρίσκονται στο τραπέζι…

Δημήτρης Ντόγκας

Από 18 Ιανουαρίου οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια – Ποιοι ιδιοκτήτες θα πάνε στον δεύτερο κύκλο πληρωμών

Δημήτρης Ντόγκας

Παράταση για το επίδομα θέρμανσης – Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 – Μείωση ενοικίου – Πάγωμα επιταγών

Μιχάλης Μάρδας

Σταϊκούρας: 1,5 δισ. για 400.000 μικρομεσαίους η επιστρεπτέα 5 – Την άλλη εβδομάδα οι αποζημιώσεις για «κουρεμένα» ενοίκια

Δημήτρης Ντόγκας

Αγώνας δρόμου για την επιστρεπτέα 5 – Τα λάθη στη δήλωση που μπορεί να κοστίσουν ακριβά στις επιχειρήσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Ακίνητα: 4+1 ανατροπές σε φόρους και ενοίκια το 2021 – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Πως θα αποζημιωθούν και οι εταιρίες που νοικιάζουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις

Δημήτρης Ντόγκας