ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Επιμελητήριο: Οι οκτώ προτάσεις για τα δάνεια σε αναστολή για να μην σκάσει η «βόμβα» των 30 δισ. ευρώ

Ιωάννα Φεντούρη

Οκτώ μέτρα εισηγείται το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ) προς την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε, πέραν όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξυπηρέτησης των δανείων τους, να στηριχθούν και οι συνεπείς δανειολήπτες.

Δεδομένου ότι, μέχρι σήμερα, οι τράπεζες και οι εταιρίες διαχείρισης έχουν εγκρίνει αναστολές για δάνεια κοντά στα 30 δισ. ευρώ, ο προβληματισμός όλων -σημειώνει το Επιμελητήριο- έγκειται στην επόμενη ημέρα και στο κατά πόσον οι δανειολήπτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν ενταχθεί σε αυτή τη ρύθμιση, θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, φέτος.

Σύμφωνα με το καλό σενάριο, ποσοστό της τάξεως του 20%, δηλαδή περίπου 6 δισ. ευρώ, δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Στο δυσμενές σενάριο, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 50%. Υπενθυμίζεται πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 58,7 δισ. ευρώ και αποτελούν το 35,8% του συνόλου (Σεπτέμβριος 2020).

Ειδικότερα, με βάση τα παραπάνω, το ΟΕΕ προτείνει:

1 Την επέκταση του  για όλο το 2021.

2 Τη δυνατότητα παράτασης του προγράμματος αναστολών πληρωμών δόσεων ενήμερων δανείων, πέραν των εννέα μηνών.

3 Αμεση ρύθμιση των ενήμερων δανείων που βρίσκονταν σε κατάσταση μορατόριουμ, αφού η επαναφορά θα έρθει σταδιακά.

Την προετοιμασία κοστολογημένων σχεδίων από τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης δανείων, ώστε να παρέχουν διευκολύνσεις για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, ιδιαίτερα στους ενήμερους πολίτες-επιχειρήσεις, όπως η καταβολή της μισής δόσης δανείου (50%) για το 2021 και η καταβολή των 3/4 (75%) για το 2022, με αντίστοιχη επιμήκυνση των δανειακών τους συμβάσεων.

4 Τη δημιουργία ενός «πλέγματος ασφαλείας», ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα καθυστερήσεων πληρωμών, αλλά και να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

5 Η περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω αξιοποίησης κοινοτικών πόρων πρέπει να αποτελέσει θέμα συζήτησης μεταξύ Πολιτείας και τραπεζών, όπως και η συνεννόηση με φορείς που συγχρηματοδοτούν (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων), ώστε να επιτευχθεί και στα προϊόντα αυτά αντίστοιχη μεταβατική περίοδος ρύθμισης των συμβάσεών τους.

6 Την άμεση εφαρμογή του πλαισίου χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων (ν. 4701/2020) για δάνεια έως 25.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.

7 Η κυβέρνηση πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα αναλάβει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

8 Οι νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από δέσμευση της επιχείρησης για διατήρηση του υφιστάμενου αριθμού θέσεων απασχόλησης.

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές ετοιμάζονται να μπουν σε «σκληρό» lockdown – Τι θα κρίνει το άνοιγμα της αγοράς από την Δευτέρα

«Βόμβα» από τον Αρνιακό για τον καιρό: Έρχονται χιόνια τις επόμενες μέρες και στην Αθήνα

Εμβολιασμός: Νωρίτερα θα κάνουν το εμβόλιο οι 85 και άνω – Σήμερα ξεκινούν εμβολιασμοί σε 18 νησιά

Διερευνητικές: Στις 25 Ιανουαρίου αρχίζει ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Το τηλεφώνημα του υπουργού Οικονομικών σε καταγγέλλοντες του προγράμματος «Γέφυρα»: «Καλησπέρα, είμαι ο Χρήστος Σταϊκούρας»

Tinad

Νέα «Γέφυρα»: Επιδότηση των δόσεων επιχειρηματικών δανείων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Δημήτρης Ντόγκας

«Γέφυρα»: 13,3 εκατ. η 2η δόση της επιδότησης – Πως μπορούν να  ενημερωθούν για την πορεία της αίτησής τους οι δανειολήπτες

Δημήτρης Ντόγκας

ΟΑΕΔ: Μέχρι 31 Μαρτίου οι ρυθμίσεις δανείων ΟΕΚ – Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις 36.000 οφειλετών

Δημήτρης Ντόγκας

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Παράταση έως τις 31 Μαρτίου για ένταξη των δικαιούχων

Tinad

Γεωργιάδης: Δάνεια έως 50.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις – Όλες οι λεπτομέρειες

Ανδρέας Ντίνης

Ποιοι αγρότες δικαιούνται χαμηλότοκο δάνειο έως 5 εκατ. – Η διαδικασία και οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται

Δημήτρης Ντόγκας

Η ΕΚΤ στέλνει σήμα στις αγορές για φθηνότερα δάνεια στην Ελλάδα

Μιχάλης Μάρδας

«Γέφυρα»: Εκταμιεύθηκαν 9,9 εκατ. για τις δόσεις 42.449 στεγαστικών – Τι πρέπει να κάνουν τώρα οι «κόκκινοι» δανειολήπτες

Δημήτρης Ντόγκας