ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Οι νέες ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Αργότερα από τις προβλεπόμενες ημερομηνίες και συγκεκριμένα 14 ημέρες μετά, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» για Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, αλλά και τις πολυκατοικίες, αφού το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε δεκτό το αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας να αξιολογηθούν τα προβλήματα που προέκυψαν στην προηγούμενη φάση και να αντιμετωπισθούν οι δυσχέρειες των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού.

Ετσι, οι νέες ημερομηνίες όπου οι ιδιοκτήτες θα εισέλθουν στην πλατφόρμα διαμορφώνονται ως εξής:

– Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα από τις 25.01.2021 αντί για τις 11.01.2021.

– Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η έναρξη των αιτήσεων θα γίνει στις 27.01.2021 αντί για τις 13.01.2021.

– Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η υποβολή θα ξεκινήσει στις 29.01.2021 αντί για τις 15.01.2021.

– Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η ημερομηνία που οι ενδιαφερόμενοι θα ξεκινήσουν να υποβάλλουν αιτήσεις μετατίθεται για την 01.02.2021 αντί για τις 20.01.2021.

Οσον αφορά την υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β), θα ξεκινήσει από τις 03.02.2021 σε όλη την επικράτεια.

Υπενθυμίζεται πως με το πρόγραμμα δίνεται οριζόντια σε όλους τους ιδιοκτήτες βασικό ποσοστό επιχορήγησης 60% ανεξαρτήτως εισοδήματος, το οποίο προσαυξάνεται κατά 10% (μέσω του Covid-19 premium) για τα έτη 2020-2021, ενώ δίνεται ενεργειακό μπόνους 10% στις αιτήσεις πολυκατοικίας τύπου Α.

Το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για διαμερίσματα και μονοκατοικίες προβλέπει διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων και βελτίωση των κινήτρων, με το βασικό ποσοστό επιχορήγησης να ανέρχεται στο 65% και ανάλογα με το εισόδημα κάθε δικαιούχου μπορεί να φτάσει έως το 95%. Σε αυτό εντάσσεται κίνητρο 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενεργειακών κλάσεων Η και Ζ, οι οποίοι θα καταφέρουν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή τάξη του ακινήτου τους τουλάχιστον στο Β’, ενώ ξεχωριστή προσαύξηση 10% λόγω της πανδημίας και επιπλέον 10% προβλέπεται για δήμους σε λιγνιτικές περιοχές.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ποιες είναι οι επιλέξιμες παρεμβάσεις:

– Αντικατάσταση κουφωμάτων.

– Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.

– Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.

– Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης-αυτονόμησης ενέργειας. Δηλαδή: Εγκατάσταση νέου Φωτοβολταϊκού (Φ/Β) Σταθμού αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ενεργειακό συμψηφισμό, Εγκατάσταση τοπικού συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

(ηλεκτρικοί συσσωρευτές), που παράγεται από Φ/Β, Εγκατάσταση «έξυπνων» οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος, Σημεία επαναφόρτισης εναλλασσόμενου ρεύματος (AC), Σημεία επαναφόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC), Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης (smart home), τα οποία συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, Εξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Εξυπνα συστήματα θέρμανσης/ψύξης, Εξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης.

Οσον αφορά τις πολυκατοικίες, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν: Αναβάθμιση και η πιστοποίηση ανελκυστήρα και Αναβάθμιση φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων.

Ποια είναι τα ανώτατα όρια ανά επιλέξιμη δαπάνη:

– 48.500 ευρώ για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία τύπου Α.

– 76.270 ευρώ για αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β.

HELP DESK

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο το 210 6241829 (20 γραμμές), το οποίο θα λειτουργεί καθημερινά -εργάσιμες ημέρες- από τις 07.00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ.

Η τηλεφωνική εξυπηρέτηση καλύπτει όχι μόνο τα «βασικά» ερωτήματα (ποιοι είναι δικαιούχοι, οδηγίες για την υποβολή της αίτησης κ.λπ.) αλλά και εξειδικευμένα θέματα για τις επιλέξιμες παρεμβάσεις, τη χρήση της πλατφόρμας κ.ά., στα οποία θα απαντούν μηχανικοί και εξειδικευμένοι τεχνικοί σύμβουλοι.

Επιπροσθέτως, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση support.exο[email protected]

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Τα πρώτα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης – Εκκίνηση από την αρχή του χρόνου

Δημήτρης Ντόγκας