ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποτονικά ξεκίνησαν οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών το 2021 – Πονοκέφαλος το Brexit

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Υποτονικά κινήθηκαν οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους. Παράλληλα, το Brexit προκαλεί πονοκέφαλο στους Ελληνες εξαγωγείς, καθώς πολλαπλασιάζει τόσο τη γραφειοκρατία όσο και στο κόστος.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, συνεχίσθηκε με υποτονικούς ρυθμούς η εξαγωγή κυρίως εσπεριδοειδών, με διάθεση των συσσωρευμένων αδιάθετων προμηθειών, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα, αλλά αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης και αποκατάστασής της σε φυσιολογικά επίπεδα.

H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών περαιώθηκε, ενώ η τιμή τους τη φετινή εμπορική περίοδο κάθε άλλο παρά ικανοποιητική ήταν.

Οι εξαγωγές μήλων συνεχίζονται με εκτίμηση του ρυθμού τους μειωμένη κατά 5,9% (40.221 τόνοι έναντι 42.755 τόνων), ενώ στα σχεδόν στα περυσινά επίπεδα βρίσκονται οι αποστολές ακτινιδίων.

Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων και εσπεριδοειδών, κατευθείαν από τον αγρό από Ελληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους, που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο αρμόδιο Μητρώο.

Στο μέτωπο του Brexit, από την περασμένη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, οπότε και οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών προς το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισαν να αυξάνονται και πάλι μετά τις διακοπές, οι εξαγωγικές εταιρίες έχουν επιπλέον εργασία σε τελωνειακά έγγραφα.

«Αν και υπήρχαν λιγότερα προβλήματα από ό,τι προβλέπονταν, αναμένεται ότι θα προκύψουν περισσότερα τις επόμενες εβδομάδες, καθώς το εμπόριο ανακάμπτει ξανά. Θα δούμε τώρα εάν οι εισαγωγείς στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι προετοιμασμένοι για τη νέα κατάσταση», αναφέρει ο ειδικός σύμβουλος του ΙΝCOFRUIT-HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Προσθέτει δε ότι, εάν ένα φορτίο περιέχει εμπόρευμα για περισσότερους από έναν πελάτες, τότε η επιβάρυνση είναι πολλαπλάσια των αρχικών τελών. «Το έγγραφο-διασάφηση εισαγωγής-εξαγωγής κοστίζει στον εξαγωγέα περίπου 200 ευρώ και χρειάζεται επιπλέον χρόνος για τη συμπλήρωση-ολοκλήρωση αυτού του εγγράφου.

Σε κάθε διασάφηση παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με τα φρούτα και τα λαχανικά: τι είναι, πόσο αξίζει, από πού προέρχονται ακριβώς και σε ποια τιμή πωλούνται και αυτό πρέπει επίσης να γίνει από τους πελάτες-παραλήπτες εισαγωγείς από την άλλη πλευρά, αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου», επισημαίνει ο ίδιος.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από το πρόσθετο κόστος, υπάρχει φόβος και για καθυστερήσεις. «Η συμφωνία Η.Β.-Ε.Ε. προβλέπει τη μη επιβολή δασμών και ποσοστώσεων στο εμπόριο μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αυτό ισχύει μόνο για προϊόντα που έχουν καταγωγή πραγματικά από την Ε.Ε. ή το αντίστροφο.

Για σύνθετα φορτία ή φυτικά προϊόντα, απαιτείται δήλωση REX για να αποδειχθεί ότι είναι παραγωγή Ε.Ε. ή έχουν παραχθεί εκτός Ε.Ε., αλλά έχει προστεθεί αρκετή αξία στο προϊόν εντός της Ε.Ε., καταλήγει ο κ. Πολυχρονάκης.

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός: Lockdown με κλειστά λιανεμπόριο, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία – Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν την επόμενη εβδομάδα

Ο κορωνοϊός έφερε μειώσεις φόρων και επιδόματα – Απρόσμενες παροχές για 3,6 εκατ. πολίτες [πίνακες]

Κορωνοϊός: «Φλέγονται» Δάφνη, Γαλάτσι, Νέα Φιλαδέλφεια – Ποιες περιοχές έχουν τα περισσότερα κρούσματα στην Αττική

Σχέδιο «ασφαλής επιστροφή στα θρανία» – Ποιες οι οδηγίες για το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Brexit: «Πράσινο διάδρομο» για τα ευπαθή προϊόντα ζητούν εξαγωγείς και οδηγοί φορτηγών

Δημήτρης Ντόγκας

Κομισιόν: Προβλέπει αύξηση των εξαγωγών ελαιόλαδου – Τι προτείνει στου Έλληνες παραγωγούς για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί

Δημήτρης Ντόγκας

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Σε καραντίνα η κατανάλωση μπίρας – Ανάσα από τις εξαγωγές

Δημήτρης Ντόγκας

Οι Ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών κόλλησαν… Ισπανική γρίπη

Δημήτρης Ντόγκας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το εξωτερικό εμπόριο να γίνει το όχημα για την επιστροφή μας στην ανάπτυξη

Δημήτρης Ντόγκας

Αυτά είναι τα 10 ελληνικά προϊόντα που εξάγονται περισσότερο

Μιχάλης Μάρδας

Μετ’ εμποδίων οι εξαγωγές των οπωροκηπευτικών – Αχαρτογράφητα νερά το Brexit

Δημήτρης Ντόγκας

Εξαγωγές: 900 εκατ. ευρώ έχει κοστίσει στο κλάδο οπωροκηπευτικών το ρωσικό εμπάργκο

Δημήτρης Ντόγκας

ΙΟΒΕ: Τα ισχυρά αντισώματα της βιομηχανίας στον κορωνοϊό

Δημήτρης Ντόγκας