ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

GOLDEN VISA, αναστολή ΦΠΑ , μείωση ΕΝΦΙΑ και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ οι πυλώνες «ανοικοδόμησης» της αγοράς ακινήτων

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη και την οικονομική ανόρθωση της χώρας μας δύναται να αποτελέσει ο θεσμός της GOLDEN VISA την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Και τούτο διότι η αγορά ακινήτων εμφανίζει δραματική πτώση το πρώτο εξάμηνο του 2020, συρρίκνωση μεγεθών που αγγίζει ακόμη και το 41%, σύμφωνα με τα στοιχεία εισροής ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας, για την απόκτηση ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, τα συνολικά κεφάλαια διαμορφώθηκαν φέτος σε 230,7 εκατ. ευρώ, όταν κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους το αντίστοιχο ποσό είχε ανέλθει σε 392,7 εκατ. ευρώ.

Οπως όλα δείχνουν, το 2021 οι σφοδρές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται να σηματοδοτήσουν την επιστροφή της αγοράς ακινήτων σε προηγούμενα χρόνια, όταν οι ξένες άμεσες επενδύσεις για την απόκτηση ακινήτων δεν ξεπερνούσαν τα 400-500 εκατ. ευρώ. Αλλωστε, κατά το δεύτερο εξάμηνο, αναμένεται να καταγραφεί ακόμα μεγαλύτερη πτώση του όγκου των εισροών ξένων κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 αποτέλεσε έτος-ρεκόρ για τις αγορές ακινήτων από ξένους, καθώς δαπανήθηκαν σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,12 δισ. ευρώ το 2018, που ήταν επίσης ιστορικά υψηλό ποσό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι κοινός τόπος ότι η δυναμική που είχε αναπτύξει η ελληνική αγορά τουριστικών -κυρίως- ακινήτων τα τελευταία χρόνια της ύφεσης ήταν υψηλή τηρουμένων των αναλογιών, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις αυτές να αποτελούν το 35% του συνόλου, αποφέροντας στο κράτος τεράστια έσοδα από είσπραξη φόρων ακινήτων.

Σημειώνεται ότι το έσοδο του κράτους από κάθε μεταβίβαση ακινήτου αξίας 250.000 ευρώ, για απόκτηση GOLDEN VISA, ανέρχεται σε ποσό 20.000 ευρώ περίπου.

Ακόμα και φέτος, που ουσιαστικά απουσίασαν οι αγοραστές από την Κίνα λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας, εισέρευσαν στην Ελλάδα 231 εκατ. ευρώ, μέγεθος που παραμένει υψηλότερο σε σχέση με όλα τα αντίστοιχα τρίμηνα των προηγούμενων ετών, εκτός βέβαια από το περυσινό. Για παράδειγμα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, το σχετικό ποσό δεν είχε ξεπεράσει τα 171 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 ήταν μόλις 67 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα GOLDEN VISA έχει αποδώσει την τελευταία πενταετία σχεδόν 4 δισ. ευρώ από επενδύσεις σε ακίνητα, με ραγδαία αύξηση από το 2018 και αποκορύφωμα το 2019, από αγοραστές οι οποίοι απέκτησαν άδεια παραμονής οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Κίνητρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εποπτεύοντας στενά το πρόγραμμα GOLDEN VISA, φέρονται να προχωρούν σε συνεχόμενες βελτιώσεις του επενδυτικού νόμου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαφάνεια, εύρυθμη λειτουργία και αποτελεσματικότητα του επενδυτικού προγράμματος, δίνοντας περισσότερα κίνητρα σε ξένους, οι οποίοι επιθυμούν να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας.

Κυβερνητικοί κύκλοι προσθέτουν ότι η αναθέρμανση της κτηματαγοράς το 2021 θα επιτευχθεί μέσω του βελτιωμένου νόμου GOLDEN VISA και των φορολογικών κίνητρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση (αναστολή ΦΠΑ σε νέες οικοδομές, μείωση ΕΝΦΙΑ, επιδότηση για την ανακαίνιση ακινήτων μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ), δίνοντας πνοή σε περισσότερα από 3.000 επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή, ενώ θα αποτελέσει αρωγό νέων υποδομών και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

 

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός: Lockdown με κλειστά λιανεμπόριο, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία – Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν την επόμενη εβδομάδα

Ο κορωνοϊός έφερε μειώσεις φόρων και επιδόματα – Απρόσμενες παροχές για 3,6 εκατ. πολίτες [πίνακες]

Κορωνοϊός: «Φλέγονται» Δάφνη, Γαλάτσι, Νέα Φιλαδέλφεια – Ποιες περιοχές έχουν τα περισσότερα κρούσματα στην Αττική

Σχέδιο «ασφαλής επιστροφή στα θρανία» – Ποιες οι οδηγίες για το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Η ανάπτυξη που έρχεται και ο Τσίπρας που μένει στα… Μνημόνια

Kon

Αποκλειστικό: Δεύτερη ευκαιρία για τα ξεχασμένα τετραγωνικά – Πότε και με ποιους όρους θα ανοίξει πάλι η πλατφόρμα

Μιχάλης Μάρδας

Ακίνητα: Διαμαρτυρία συμβολαιογράφων για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας

Δημήτρης Ντόγκας

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Επιπλέον έσοδα 273 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ… προ πανδημίας

Δημήτρης Ντόγκας

Κουρεμένα ενοίκια: Πληρώνονται σήμερα 150.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Tinad

«Εξοικονομώ»: Τετραπλή παρέμβαση από το ΥΠΕΝ για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια

Ανδρέας Ντίνης

Έρχεται το «Εξοικονομώ» και στον τουρισμό

Μιχάλης Μάρδας

Στον χαμηλό συντελεστή 6% ο ΦΠΑ για διαδικτυακό θέατρο και συναυλίες

Δημήτρης Ντόγκας

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές συμφέρει να αγοράζεις και σε ποιες να νοικιάζεις [πίνακες]

Δημήτρης Ντόγκας