ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 42 νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις επενδύει 178 εκατ. η Ε.Ε. – Ποια εταιρεία επέλεξε από την Ελλάδα

Σκληρό πόκερ για τα κονδύλια: Σήμερα η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Newsroom eleftherostypos.gr

Επενδύσεις απευθείας στο μετοχικό κεφάλαιο καινοτόμων νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων πραγματοποιεί η Ε.Ε., μέσω του νέου Ταμείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ).

Χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε τον πρώτο γύρο άμεσων επενδύσεων σε 42 εξαιρετικά καινοτόμες νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που θα λάβουν συνολική χρηματοδότηση ύψους περίπου 178 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη και επέκταση πρωτοποριακών καινοτομιών.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιεί άμεσες επενδύσεις μετοχικού ή οιονεί μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια που συνδυάζονται με επιχορήγηση, σε νεοφυείς επιχειρήσεις με μερίδια ιδιοκτησίας που αναμένεται να κυμαίνονται από 10 % έως 25 %.

Οι επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου κυμαίνονται από 500.000 ευρώ έως 15 εκατ. ευρώ ανά δικαιούχο και συμπληρώνουν τη χρηματοδότηση που έχει ήδη χορηγηθεί από το πολιτικό μέσο «Accelerator» του ΕΣΚ για την ταχύτερη επέκταση των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο του μέσου «Accelerator» του ΕΣΚ, έχουν ήδη επιλεγεί συνολικά 293 επιχειρήσεις για χρηματοδότηση ύψους άνω των 563 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις. Μεταξύ αυτών, έχουν επιλεγεί 159 επιχειρήσεις, οι οποίες επιπλέον θα λάβουν τις νέες επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου από το Ταμείο του ΕΣΚ. Οι 42 επιχειρήσεις που ανακοινώθηκαν χθες είναι οι πρώτες από την ομάδα αυτή που πέρασαν με επιτυχία την αξιολόγηση και τη διαδικασία δέουσας επιμέλειας.

Οι υπόλοιπες 117 επιχειρήσεις προβλέπεται να λάβουν επενδύσεις αναλόγως του αποτελέσματος της σχετικής διαδικασίας.

Από ελληνικής πλευράς έχει επιλεγεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο του ΕΣΚ η εταιρία Brite Solar, στο πλαίσιο προγράμματος που αφορά καινοτόμες λύσεις γύρω από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Αναπτυξη. Η εν λόγω εταιρία κατασκευάζει φωτοβολταϊκά γυαλιά για την ανάπτυξη ενεργειακά αυτόνομων θερμοκηπίων και κτιρίων.

Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, η συμμετοχή της Ε.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο αυτού του τύπου των εταιριών προσελκύει στη συνέχεια πολύ σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις.

Παραθέτει μάλιστα συγκεκριμένα παράδειγμα της γαλλικής καινοτόμου εταιρίας CorWare (τομέας υγείας), που είναι η πρώτη εταιρία η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΚ με 15 εκατ. ευρώ, χρήματα στα οποία προστέθηκαν στη συνέχεια ιδιωτικές επενδύσεις της τάξης των 35 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις 

Οριστικό: Ανοίγουν δημοτικά, νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου

Στο μικροσκόπιο των Αρχών το επεισόδιο στα Ίμια, οι καταθέσεις και ο «πόλεμος της τσιπούρας»

Καπιτώλιο: Γιατί η αστυνομία δεν πρόλαβε το κακό – Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι δηλώσεις πρώην αξιωματούχων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ρευστότητα 500 εκατ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Πως θα αποκτήσετε πρόσβαση στα εγγυημένα, χαμηλότοκα δάνεια

Δημήτρης Ντόγκας

ΑΠΕ: Η Ε.Ε. σαλπάρει για επενδύσεις 800 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές θάλασσες – Το σχέδιο για διακρατικές συνεργασίες

Δημήτρης Ντόγκας

Ευκαιρίες εργασίας σε ΜΚΟ και  Ε.Ε- «Τρέχουν» οι αιτήσεις για 600 οδηγούς στα ΚΤΕΛ

Δημήτρης Ντόγκας