ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«e-Krona»: Ξεκίνησε το σουηδικό πείραμα για κατάργηση των μετρητών και συναλλαγές μόνο με ψηφιακό νόμισμα

Αθηνά Σούτζου

Έτοιμη για μεταμόρφωση είναι η οικονομία της Σουηδίας, που ξεκινά τη μετάβαση στο ψηφιακό νόμισμα «e-Krona».

Από την Πρωτοχρονιά οι Σουηδοί μετρούν αντίστροφα για την κατάργηση των μετρητών στη χώρα, καθώς η Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε πιλοτικό πρόγραμμα δοκιμής του δικού της ψηφιακού νομίσματος «e-Krona», το οποίο αναμένεται να επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά.

Η έκθεση αποτελεσμάτων του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2022 και από τις 24 Μαρτίου 2023 τα μετρητά δεν θα είναι αποδεκτά ως μέσο πληρωμής στη Σουηδία.

Τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα δεν θα εξαφανιστούν εντελώς, αλλά κανείς δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και θα καταλήξουν ως συλλεκτικά κομμάτια σε συλλογές μουσείων.

Η σκανδιναβική χώρα είναι από τις πρώτες παγκοσμίως που σχεδιάζει να εισάγει ψηφιακά νομίσματα. Στο πλαίσιο της πιλοτικής χρήσης του, επιλεγμένοι χρήστες θα λάβουν ψηφιακές κορόνες στο ψηφιακό πορτοφόλι τους, τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για συναλλαγές μέσω εφαρμογής στο κινητό ή μέσω του «έξυπνου» ρολογιού τους.

Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πως τον Οκτώβρη η χρήση μετρητών έφτασε σε ιστορικό χαμηλό -τάση που ενίσχυσε η πανδημία. Λιγότερο από το 10% των πληρωμών έγιναν με μετρητά στη Σουηδία, σύμφωνα με έρευνα της Riksbank.

Στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας το ποσοστό ήταν 39% και 13% το 2018. Η διαχείριση μετρητών είναι εξαιρετικά δαπανηρή λόγω των συστημάτων υψηλής ασφάλειας. Επιπλέον, με το ψηφιακό νόμισμα αποθαρρύνονται οι τραπεζικές ληστείες, η αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών κι άλλες παράνομες συναλλαγές.

Οι τράπεζες για να διευκολύνουν τους πελάτες τους έχουν σχεδιάσει την εφαρμογή «Swish», η οποία σήμερα χρησιμοποιείται από το 50% του πληθυσμού. Ταυτόχρονα το σύνολο του πληθυσμού της Σουηδίας έχει κινητή κάλυψη και τα τελευταία χρόνια, σχεδόν όλες οι αγορές γίνονται ηλεκτρονικά: μέσω χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας χρησιμοποιώντας τσιπ και κωδικό pin, μέσω της τεχνολογίας ανέπαφων συναλλαγών.

Αλλωστε, το 97% των πολιτών διαθέτει χρεωστική κάρτα, αφού οι τράπεζες εκδίδουν χρεωστικές κάρτες σε πολίτες άνω των επτά ετών, εφόσον υπάρχει γονική συναίνεση. Αντίστοιχη στροφή προς το «πλαστικό χρήμα» παρατηρείται και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία.

Ο Περ Μπόλουντ, υπουργός χρηματιστηριακών αγορών στη Σουηδία, επεσήμανε πως «είναι σημαντικό η αγορά ψηφιακών αγορών να λειτουργήσει με ασφάλεια και να είναι προσβάσιμη σε όλους», προειδοποιώντας πως ο τρόπος σχεδιασμού και οι τεχνολογίες που θα αξιοποιηθούν θα καθορίσουν τις συνέπειες σε όλο το χρηματιστηριακό σύστημα της χώρας.

Η χώρα πρωτοπορεί εδώ και αιώνες στη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Πριν από σχεδόν τέσσερις αιώνες το 1661, ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εισήγαγε τα χαρτονομίσματα. Τον Ιούλιο του 1967 εγκαταστάθηκε στη χώρα το πρώτο αυτόματο μηχάνημα τραπεζικών συναλλαγών (ΑΤΜ). Τα τελευταία χρόνια η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τραπεζικής καινοτομίας.

Ειδήσεις 

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ιερώνυμο: Ζήτησε η εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της για τα Θεοφάνεια

Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη;

Κορωνοϊός: Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γουχάν – Θα ερευνήσει την προέλευση της πανδημίας

Κορωνοϊός – Προειδοποίηση FDA: Να μην συνδυάζεται τα εμβόλια

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Εμβόλιο: Ανησυχία στη Σουηδία – Εμβολίασαν κόσμο με δόσεις που είχαν φυλάξει σε λάθος θερμοκρασία!

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Δεν «άντεξε» η Σουηδία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πιο αυστηρά μέτρα

Ανδρέας Ντίνης

Απομόνωση σ’ ένα φάρο και μπόλικες ταινίες προσφέρει σ’έναν τυχερό το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός: Εμφανίστηκε η μετάλλαξη και στη Σουηδία

Evanthia Karra

Αγγλία: Φυσιοδίφης ανακάλυψε τυχαία 1.300 χρυσά κελτικά νομίσματα

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός – Επιμένει ο Σουηδός πρωθυπουργός: Δεν αλλάζουμε στρατηγική

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Στροφή 180 μοιρών για τη Σουηδία – Για πρώτη φορά συστήνεται η μάσκα στα Μέσα Μεταφοράς

Tinad

Κορωνοϊός – Σουηδία: 9.654 νέα κρούσματα, 100 νέοι θάνατοι

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Απέτυχε η «ανοσία της αγέλης» στην Σουηδία σύμφωνα με το βασιλιά της χώρας, Καρλ Γκούσταφ

Μαρίνα Μπενέκου