Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες επιχειρήσεις «γονάτισε» ο κορωνοϊός – 54 στους 100 επιχειρηματίες αξιοποίησαν την επιστρεπτέα προκαταβολή

Ιωάννα Φεντούρη

Το 86% των επιχειρήσεων έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, ενώ 8 στις 10 αναμένουν η ζημιά αυτή να επιβαρυνθεί από το δεύτερο lockdown, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), σε συνεργασία με την εταιρία ερευνών Opinion Poll.

Μάλιστα, ιδιαίτερα δυσμενής φαίνεται πως είναι η κατάσταση στον κλάδο της εστίασης, με τα παραπάνω ποσοστά να διαμορφώνονται σε 99% και 94,8%, αντίστοιχα.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι περισσότερο πλήττονται οι επιχειρήσεις που απασχολούν 1-6 εργαζομένους, με το 91,8% αυτών να κάνουν λόγο για σοβαρές ζημιές, εν μέσω υγειονομικής κρίσης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε, τηλεφωνικά, το χρονικό διάστημα 14-18 Δεκεμβρίου σε 1.002 επιχειρήσεις, μέλη του ΕΕΑ. Στα βασικά συμπεράσματά της συμπεριλαμβάνονται, επίσης, τα παρακάτω:

* Το 23% των επιχειρήσεων εκτιμά πως είναι από αρκετά έως πολύ πιθανό να κλείσει. Στην εστίαση το ποσοστό αυτό «σκαρφαλώνει» στο 41,7% και στο εμπόριο στο 34%. Ταυτόχρονα, το 24% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι ενδεχομένως να αναγκαστεί να προβεί σε απολύσεις, ποσοστό που φτάνει σε 49,5% στην εστίαση.

* Μόλις τρεις στις δέκα επιχειρήσεις θεωρούν ότι βοήθησαν πολύ ή αρκετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το 44% υποστηρίζει ότι βοήθησαν λίγο και το 25% καθόλου. Ειδικά για τα μέτρα κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown, την ικανοποίησή του εκφράζει το 29% των επιχειρήσεων, ενώ το 68% έχει αντίθετη άποψη.

* Εν μέσω πανδημίας αξιοποιήθηκαν η επιστρεπτέα προκαταβολή απ’ το 54,1% και η αναστολή των συμβάσεων από το 44,2% των επιχειρήσεων. Ακολουθούν, με απόσταση, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ (3,7%) και το Ταμείο Εγγυοδοσίας (3,6%), ενώ ποσοστό 25,6% δηλώνει ότι δεν αξιοποίησε κανένα εργαλείο.

* Το 36% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι το click away αποτελεί μια δυνατότητα αύξησης του τζίρου. Στο εμπόριο το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται σε 20,9%.

* Το 29% δηλώνει αισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έναντι ποσοστού 70%, που είναι από λίγο έως και καθόλου αισιόδοξο. Ωστόσο, ο βαθμός αισιοδοξίας αυξάνεται όταν η ερώτηση εστιάζεται στην προσωπική επιχείρηση, αν και φαίνεται οι απόψεις να διχάζονται. Το 51% είναι αισιόδοξο για την πορεία της επιχείρησής του, έναντι 49,1%, που έχει αντίθετη άποψη. Στην εστίαση και στο εμπόριο τα ποσοστά αισιοδοξίας κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα: 31,3% και 44,3% αντίστοιχα. Παράλληλα, το 34% εκτιμά ότι η κρίση θα κρατήσει ακόμα ένα χρόνο, το 27% δύο έτη, το 25% πάνω από δύο χρόνια, ενώ το πιο αισιόδοξο 11% πιστεύει ότι θα έχει διάρκεια έξι μήνες ακόμα.

* Το 14% των επιχειρήσεων έχει στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, στα οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Μεγαλύτερο φαίνεται να είναι το πρόβλημα των οφειλών σε εφορία, ΙΚΑ κ.λπ., αφού το ποσοστό που έχει οφειλές τις οποίες δεν μπορεί να ικανοποιήσει φτάνει το 29%. Το 66% θεωρεί ότι θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις συσσωρευμένες οφειλές του, ενώ το 29% δηλώνει πως δεν θα τα καταφέρει.

* Μόνο το 11% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι οι τράπεζες έχουν βοηθήσει αυτή την περίοδο με παροχή δανείων για κεφάλαιο κίνησης, με μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερη γραφειοκρατία. Την ίδια ώρα, το 75% έχει αρνητική άποψη.

* Σε σχέση με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, το 33% θεωρεί πως αποτελεί πραγματικά μια «δεύτερη ευκαιρία» και ότι θα βοηθήσει στη ρύθμιση των χρεών και στη διάσωση της πρώτης κατοικίας.

Το 32% έχει αντίθετη άποψη, ενώ το 35% φαίνεται να μην έχει ολοκληρωμένη ενημέρωση, οπότε δεν παίρνει θέση. Στο ερώτημα «αν ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας απειλεί με πτώχευση -ακόμα και απώλεια της πρώτης κατοικίας- όλο και περισσότερους», το 42% απαντάει θετικά, το 20% έχει αντίθετη άποψη και το 38% δεν παίρνει θέση.

Επιπλέον, το 20% δηλώνει ότι θα αξιοποιήσει τον νέο νόμο για τη ρύθμιση χρεών του, ενώ το 57% πως δεν θα το κάνει. Ειδικότερα, όσον αφορά στην πρώτη κατοικία, το 36% υποστηρίζει ότι η αφαίρεση ακίνητης περιουσίας, η μίσθωση για δώδεκα χρόνια και η δυνατότητα αγοράς της μετά την 12ετία χωρίς την αφαίρεση των μισθωμάτων είναι μια καλή ρύθμιση.

Κάτι που δεν συμμερίζεται το 39%. Τέλος, οι απόψεις διίστανται στην ερώτηση «Οταν ένας επιχειρηματίας πτωχεύει αυτή την περίοδο και χάνει κάθε περιουσιακό στοιχείο, πιστεύετε ότι μπορεί να έχει δεύτερη ευκαιρία, ένα νέο ξεκίνημα;», καθώς το 45% των επιχειρήσεων δίνει θετική απάντηση και το 46% αρνητική.

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα – Εξαιρετικά εύθραυστη η κατάσταση

Μπλόκο στην εορταστική κινητικότητα του κορωνοϊού: Έλεγχοι σε δρόμους, κλείνουν σταθμοί μετρό

Εκπρόσωπος ΕΛΑΣ για Χριστούγεννα: Αστυνομία και στα σπίτια ανάλογα με τις καταγγελίες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Υποχρεωτικό το PCR τεστ για τους στρατεύσιμους που θα καταταγούν τον Νοέμβριο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων με το εμβόλιο της Moderna

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Χαλίνα Χάτσινς: Έρευνα για το ποιος έχει την ευθύνη- Τα νέα στοιχεία

Μαρίνα Μπενέκου

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου και Κορονοϊός: Πού δεν θα γίνει καθόλου – Η ανησυχία και τα μέτρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκατομμύρια παιδικά εμβόλια «χάθηκαν» λόγω πανδημίας

Leonidas Kallidonis

Μητροπολίτης Μάνης: Διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό με κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γκάγκα: Έρχονται οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ ενόψει τέταρτου κύματος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Ανεμβολίαστοι, γρίπη και ιώσεις πιέζουν το ΕΣΥ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom