Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Επανεκκίνηση της οικονομίας με…καύσιμα 5,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και νέα μέτρα στήριξης 7,5 δισ.

Οι 5 βασικοί στόχοι για την οικονομία την 4ετία 2021-2024

Τάσος Δασόπουλος

Τη μεγαλύτερη αναλογικά προκαταβολή από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που θα λάβουν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει η Ελλάδα στα μέσα του 2021 με βάση έκθεση της Ε.Ε. που θα συζητηθεί εμβόλιμα στο αυριανό Eurogroup.

Αυτό τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 μέχρι και το τέλος του χρόνου θα υπάρξουν καθαρές εισροές από τα κονδύλια του Ταμείου προς την Ελλάδα ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα η αρχή θα γίνει στις αρχές του καλοκαιριού όταν η Ελλάδα θα πάρει την προκαταβολή του 10% από το πακέτο των επιχορηγήσεων (συνολικά 19,4 δισ. ευρώ) οπότε θα έχει εισροή κοινοτικών πόρων ύψους περίπου 1,94 δισ. ευρώ από το Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery & Resliience Fund) και το συμπληρωματικό πρόγραμμα React Eu (διαθέτει πόρους συνολικά 3 δισ. για την Ελλάδα) για την κάλυψη των αναγκών που δημιουργεί ο κορονοϊός και κυρίως τη στήριξη των εθνικών συστημάτων υγείας. Τόνισε πάντως ότι ακόμη και με αυτές τις υψηλές εισροές δεν λύνουμε το πρόβλημα της ανάπτυξης καθώς θα πρέπει τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν σωστά για να δώσουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα πρέπει να αναμένουμε και το υπόλοιπο των 700 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE που θα κατευθυνθούν για την κάλυψη τυχόν αναστολών συμβάσεων εργασίας και των αναγκών του προγράμματος «Συνεργασία». Η Ελλάδα έχει ευεργετηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα με το συνολικό ποσό των 2,7 δισ. ευρώ από τα οποία έχει πάρει ήδη τα 2 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού μετά το τέλος της πανδημίας προσθέτοντας ότι προφανώς θα υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή μέσα στον επόμενο χρόνο αλλά μέσω της ανάκαμψης της οικονομίας.

Επανέλαβε ότι το κράτος θα είναι παρόν να στηρίξει την οικονομία και κατά την έξοδο από την κρίση. Γι’ αυτό άλλωστε και έχουν προβλεφθεί ήδη πρόσθετα μέτρα στήριξης ύψους 7,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό παρότι περιμένουμε ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας μετά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το ΥΠΟΙΚ μένει στην πρόβλεψη για ύφεση 10,5% του ΑΕΠ το 2020 που χαρακτήρισε μάλλον συντηρητική καθώς εκτός από τον ΟΟΣΑ όλοι οι διεθνείς οργανισμοί που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία εκτιμούν την ύφεση για φέτος κοντά στο 9% του ΑΕΠ. Ολοι όμως – τόνισε – βλέπουν μεγάλη ανάπτυξη για το 2021.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας για τα οποία η κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε ότι με τα 24 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί ήδη μέσω δαπανών η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά συγκράτησης της ανεργίας και τον τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης εισοδήματος.

Ειδήσεις

Οδικός χάρτης για ασφαλείς γιορτές – Οι 6 συμβουλές για ασφαλές ρεβεγιόν στο σπίτι

Η Τουρκία ζητά αποστρατιωτικοποίηση νησιών και ετοιμάζει νέες προκλήσεις

Δώρο Χριστουγέννων: Πώς θα υπολογιστεί, πώς θα γίνει η καταβολή, ποιοι θα το πληρωθούν όλο ως 21 Δεκεμβρίου και ποιοι σε δύο δόσεις [πίνακες]

Μητσοτάκης και Ιερώνυμος βρήκαν τη «χρυσή τομή» για τη λειτουργία των ναών τα Χριστούγεννα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σταϊκούρας για ενεργειακή κρίση: Έχουμε τους πόρους ανά πάσα στιγμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Αυτές είναι οι προτάσεις Σταϊκούρα και 4 ΥΠΟΙΚ για την ενεργειακή κρίση

Οικογένεια 11χρονου Μάριου για την παρέμβαση Σταϊκούρα: «Ανακούφιση και αίσθημα δικαίωσης»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέμβαση Σταϊκούρα για τον 11χρονο Μάριο: Επανεξετάζεται η αποζημίωση για τον θάνατό του από αδέσποτη σφαίρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σταϊκούρας: Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε την πρόταση μομφής

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κομισιόν: Θετική και η 11η αξιολόγηση – Η Ελλάδα ανακάμπτει ταχύτερα από τις προβλέψεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σταϊκούρας: Δυνατότητα να καταβληθούν οι 2 πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Οκτωβρίου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΕΝΦΙΑ: Πιθανή η πληρωμή διπλής δόσης τον Οκτώβριο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σταϊκούρας: «Παράθυρο» για επιπλέον ευνοϊκά μέτρα- Τι είπε για ΕΝΦΙΑ, πρόσθετες φοροελαφρύνσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom