Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙnvestEU: Οι πρώτες επενδύσεις στην Ελλάδα που θα γίνουν με εγγυήσεις του νέου ευρωπαϊκού ταμείου

Σκληρό πόκερ για τα κονδύλια: Σήμερα η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Βρυξέλλες: Νίκος Μπέλλος

Επενδυτικά σχέδια άνω των 400 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει την επταετία 2021-2027 το ΙnvestEU, που συμφωνήθηκε χθες μεταξύ της γερμανικής Προεδρίας (εκπροσωπεί τα κράτη μέλη) και της Ευρωβουλής.

Το νέο ταμείο, που θα διαδεχθεί το λεγόμενο επενδυτικό πακέτο-Γιούνκερ, θα ενεργοποιηθεί μόλις εγκριθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή ο κοινοτικός προϋπολογισμός για την επταετία 2021-2027, που παραμένει προς το παρόν «μπλοκαρισμένος» από την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Στις διαπραγματεύσεις γερμανικής Προεδρίας και Ευρωβουλής, οι ευρωβουλευτές πέτυχαν την αύξηση του ποσού των εγγυήσεων από τα 23,5 δισ. ευρώ που προέβλεπε η κοινή θέση του Συμβουλίου σε 26 δισ. ευρώ. Το παραπάνω ποσό θα αποτελέσει αντικείμενο μόχλευσης στις αγορές και μαζί με τη συμμετοχή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αναμένεται να συγκεντρώσει πάνω από 400 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, με απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών, η δραστηριότητα του InvestEU επεκτείνεται πέρα από τους τέσσερις πυλώνες που είχε προτείνει η Κομισιόν, θα χορηγήσει δάνεια και σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Tο νέα ταμείο θα στηρίξει επενδύσεις και στις λεγόμενες περιοχές μετάβασης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050. Στις εν λόγω περιοχές που εξαρτώνται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα-λιγνίτη, από τον οποίο θα πρέπει να αποδεσμευθούν τα επόμενα χρόνια, εντάσσονται από ελληνικής πλευράς η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη.

Οι επενδύσεις θα εμπίπτουν σε τέσσερις τομείς πολιτικής οι οποίοι αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες πολιτικής και θα προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την Ε.Ε. Η εγγύηση των 26 δισ. ευρώ θα κατανεμηθεί ως εξής ανά πυλώνα:

* 37,8% ή 9,9 δισ. ευρώ για βιώσιμες υποδομές,

* 25,1% ή 6,6 δισ. ευρώ για έρευνα, καινοτομία και ψηφιοποίηση,

* 26,4% ή 6,9 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις,

* 10,6% ή 2,8 δισ. ευρώ για κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν κεφαλαιακή στήριξη στις ΜμΕ που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του κορονοϊού. Πέτυχαν επίσης να διασφαλίσουν ότι οι στρατηγικές επενδύσεις περιλαμβάνουν την κατασκευή φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών προμηθειών και συσκευών ζωτικής σημασίας σε περιόδους πανδημίας, καθώς και την παραγωγή τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών, εξαρτήματα και συσκευές στην Ε.Ε.

Το InvestEU θα χρηματοδοτεί έργα που μπορούν να αποδείξουν τον θετικό τους αντίκτυπο σε περιβαλλοντικούς, κλιματικούς και κοινωνικούς όρους. Επιπλέον, τα επενδυτικά σχέδια πρέπει να υπόκεινται στην αρχή της μη πρόκλησης υλικής ζημίας, δηλαδή δεν πρέπει να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους της Ε.Ε.

Ενοποιώντας όλα τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά μέσα, το InvestEU βασίζεται στην επιτυχία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), δηλαδή το λεγόμενο και «πακέτο Γιούνκερ», το οποίο εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2015 με σκοπό την αύξηση των επενδύσεων και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ε.Ε., σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρισκόταν ακόμη σε στάδιο ανάκαμψης από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.

Κύριος επενδυτικός εταίρος θα είναι ο όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ο οποίος έχει υλοποιήσει και διαχειρίζεται το ΕΤΣΕ. Επιπλέον, οι εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν άμεση πρόσβαση στην εγγύηση της Ε.Ε.

Σημαντικό στοιχείο της πρότασης που δεν προβλεπόταν στο πακέτο-Γιούνκερ είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να δώσουν ως εγγύηση κονδύλια μέχρι 5% από τα ποσά που τους αναλογούν από τα ταμεία συνοχής, ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο μόχλευσης και να πολλαπλασιάσουν το συνολικό ποσό της επένδυσης εντός της ενδιαφερόμενης χώρας.

Ο Κόμβος Επενδυτικών Συμβουλών InvestEU θα ενσωματώσει τις 13 διαφορετικές συμβουλευτικές υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος σε μία ενιαία υπηρεσία με σκοπό την παροχή συνδρομής για την ανάπτυξη έργων. Θα παρέχει τεχνική υποστήριξη και βοήθεια προκειμένου να συμβάλει στην προετοιμασία, την ανάπτυξη, τη διάρθρωση και την υλοποίηση έργων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ικανοτήτων.

Η Πύλη Επενδυτικών Εργων θα φέρνει σε επαφή επενδυτές και φορείς υλοποίησης έργων, παρέχοντας μια εύκολα προσβάσιμη και φιλική στον χρήστη βάση δεδομένων έργων, η οποία προσδίδει μεγαλύτερη ορατότητα και δίνει στους επενδυτές τη δυνατότητα να βρίσκουν επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα ή την τοποθεσία που τους ενδιαφέρει.

Οι επενδυτές θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση απευθείας στην ΕΤΕπ, τις εθνικές ή περιφερειακές αναπτυξιακές τους τράπεζες ή στα εθνικά γραφεία άλλων χρηματοδοτικών εταίρων όπως η ΕΤΑΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα ή η Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι ΜμΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να υποβάλλουν αιτήσεις στις τοπικές εμπορικές ή δημόσιες τράπεζες των οποίων τα χρηματοδοτικά προϊόντα καλύπτονται από την εγγύηση της Ε.Ε. στη χώρα ή την περιφέρειά τους. Ο τοπικός ενδιάμεσος φορέας θα πληροφορεί τους ενδιαφερομένους κατά πόσον ένα συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα καλύπτεται από το Ταμείο InvestEU.

Ειδήσεις

Βίλες για τη… φτωχολογιά στο Σούνιο – Με 500 ευρώ νοίκιασε εξοχικό 142 τ.μ. ο Τσίπρας

Τι ψάξαμε στο Google το 2020: Τσιόδρας-Χαρδαλιάς, webex, φραπόγαλο και… επακούμβηση οι e-αναζητήσεις μας 

Σεισμός στην Εύβοια – Έγινε αισθητός και στην Αττική

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Φωτιά: Μεγάλες πυρκαγιές σε Αχαΐα, Μεγαλόπολη, Λάρισα και Καστοριά – Στη μάχη επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Λάμπρος Κατσαρός

InvestEU: «Γκάζι» για επενδύσεις 370 δισ. – Ποιοι κλάδοι θα ενισχυθούν – «Ανάσα» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Δημήτρης Ντόγκας

ΙnvestEU: Τι έχει να λαμβάνει η Ελλάδα από το νέο ευρωπαϊκό ταμείο – Πως θα μοιραστούν τα χρήματα

Δημήτρης Ντόγκας

Ευρωβουλή: Πιέσεις για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία, Β. Μακεδονία αλλά και συστάσεις προς τις δύο χώρες

Δημήτρης Ντόγκας

Σε εξέλιξη φωτιά στη Μεγαλόπολη – Στο σημείο ισχυρές δυνάμεις

Παράταση των έκτακτων μέτρων στήριξης για τον αμπελοοινικό τομέα – Τι ισχύει αναδρομικά από τον Οκτωβρίου του 2020

Δημήτρης Ντόγκας

Ευρωβουλή: Ζητά να μπει ο πήχης του κατώτατου μισθού πάνω από το όριο φτώχειας – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Δημήτρης Ντόγκας

Ε.Ε.: 40 στους 100 δουλεύουν πλέον από το σπίτι – Να θεσπιστεί το δικαίωμα… αποσύνδεσης ζητά η Ευρωβουλή

Δημήτρης Ντόγκας

Ευρωβουλή: Εγκρίθηκε ο κοινοτικός προϋπολογισμός – Πως θα μοιραστούν τα 1,085 τρισ.- Τα δώρα και τα χαράτσια για τα κράτη-μέλη

Δημήτρης Ντόγκας